Efekti: Vrste Reverba

Na početku sam vam rekao kako se zvuk ponaša kao val. Sad, ti valovi se mogu odbijati jedni od druge unutar prostora gdje se zvuk događa. Reverb je upravo to – osjećaj veličine prostora unutar kojeg postoji nekakav izvor zvuka.

Reverb, odnosno prirodne refleksije koje se događaju sa zvukom kako se odbija od raznih površina, ovisi o puno faktora. Kod studijskih snimanja, instrumenti se vrlo često snimaju odvojeno jedni od drugih. Razlog tome je što se pokušava kontrolirati audio zapis u onom smislu da nema puno osjećaja prostornosti tokom samog snimanja, a ako snimamo sve instrumente istovremeno, tzv. ‘’bleed’’ u mikrofone je neizbježan. Uglavnom, digresija, vratimo se reverbu. 

Često gitarska pojačala u sebi imaju ugrađene nekakve mehanizme koji mogu stvoriti još jednu dodatnu dimenziju u vašem zvuku. Vjerojatno je inspirativno svirati u ogromnom prostoru kao što je nekakva katedrala. U sobi koja je 2x2m, vjerojatno i ne baš toliko. Zato je reverb, ako ga sada gledamo kao efekt koji nekako utječe na dojam prostora unutar kojeg se zvuk događa, jedna od stvari bez koje zapravo nikad ne svirate.

Prirodni reverb, odnosno akustičke značajke nekog prostora unutar kojeg svirate uvijek daju nekakve refleksije, osim ako taj prostor nije totalno akustički mrtav, što bi značilo da ste vjerojatno u vakuumu.

Uglavnom, gitarska pojačala često imaju spring tip reverba. Spring nije proljeće nego opruga; mehanizam koji se nalazi unutar pojačala, prima vibracije koje proizvodi zvučnik i onda rezonira tako da zvuči zaista tako, kao da se nekakva metalna opruga trese unutar prostora koji je veći i od kutije u kojoj se zvučnik nalazi.

Drugi najčešči tip reverba je tzv. plate reverb. Opet, plate nije pijat, već velika čelična ploča koja se koristi na sličan način kao i ona opruga od maloprije – ploča je pod određenom tenzijom i sigurno će vibrirati kad zvučni valovi dođi do nje, a te vibracije će onda oživiti prostor. 

Srećom, danas imamo poprilično dobre digitalne emulacije raznoraznih tipova reverba. O svim ovim softverima i kul programima, od kojih će većina čak biti i besplatna ćemo pričati detaljnije kada budemo pričali više o sound designu.

Međutim, neki od mojih favorita su uvijek bili: spring reverb za gitare, plate reverb za snare bubnjeva i često za vokale, ako ima syntheva često želim da su ogromni pa koristim i takav tip reverba – hall reverb imitira velike prostore: ogromne koncertne dvorane i arene u kojima zvuk rezonira dugo, nekada više i od 5 sekundi. Ili beskonačno ako imate freeze opciju.

Uglavnom, reverb može biti manji ili veći, a ono što radi zvuku, je da ga čini, a ovo je najbolji termin koji ćete čuti ovdje – više ili manje ‘’mokrim’’. Totalno suhi zvuk gitare zvuči neprirodno, ali ga svejedno možemo kreirati danas kada ne moramo nužno snimati s mikrofonima već možemo imati direktan input u interface.

Kao i sa svime, nema pravila, ali ako sam za nešto kriv to je za krcanje previše reverba na svaki solo koji sam snimio između 2006 i 2012. 

–Ivan