Osnovni Alati: Što Radi Kompresor?

Negdje sredinom 2013. sam počeo avanturu u kojoj sam se pokušao samo-educirati u onim poljima za koja sam mislio da bi mi mogla pomoći popraviti kvalitetu snimki koje sam radio. Kompresija je jedan od koncepata koje mi iskreno, nije bilo toliko teško shvatiti, koliko je bilo teško čuti.

S time na umu, uz EQ, kompresori su bez ikakve dvojbe najvažniji alat s kojim možemo manipulirati  audio zapisima. Nebitno jeste li osoba koja svira gitaru i želi imati nekakvu pedalu za te svrhe ili snimate svoje vokale od doma i trudite se napraviti što bolji demo, kompresija ja nešto što bi bilo dobro shvatiti.

Sad, uz kompresiju vežemo i nekoliko tehničkih pojmova, ali onaj koji najviše pripada ovom kontekstu je dinamika. Dinamika, generalno govoreći, uvijek označava nekakvo kretanje. S kompresorima pokušavamo na neki način kontrolirati tu dinamiku. U ovom slučaju, kad kažem dinamika, mislim na razliku između najtišeg i najglasnijeg segmenta nekog audio zapisa. To je ono što nazivamo dinamičkim rasponom.

Sad, najčešća upotreba kompresora izgleda nekako ovako: Kompresor prepoznaje glasnoću zvuka koja dolazi u njega > ovisno o granici koju mi postavimo > kompresor će smanjiti sve što ode preko te granice > ono što mi kontroliramo je svašta u tom procesu, makar s onoga što vidite ovdje, ali ukratko, kod klasičnih kompresora možemo utjecati na:

    • granicu glasnoće koju ne želimo da audio signal prelazi
    • brzinu s kojom će kompresor reagirati nakon što audio signal pređe tu granicu
    • vrijeme koje će mu trebati da pusti to što je prešlo iznad granice
    • omjer s kojim će to raditi; npr 2:1 – za svaka dva decibela što budu iznad granice, kompresor će pustiti samo jedan
    • make-up gain – nema nikakve veze sa šminkom, ovaj parametar postoji da s njime nadoknadimo glasnoću zbog toga jer smo je kompresijom ranije izgubili, ako to želimo

Sad se sigurno pitate, zašto to radimo, prvo smanjujemo glasnoću, odnosno dinamički raspon nečega, samo da bi kasnije opet to isto pojačali. Isto kao što s EQ-om pokušavamo dobiti balans između frekvencija, tako s kompresorom pokušavamo dobiti balans između glasnoća. Ne želimo da preglasni dijelovi dominiraju, a ne možemo smanjiti sve skupa, jer će onda oni tihi dijelovi biti pretihi! 

Zato, s kompresorom prvo smanjimo dinamički raspon, tako da razlika između najglasnijeg i najtišeg segmenta bude manja, i onda tako procesiran zvuk pojačamo – preko već spomenutih kontrola s kojima nadoknadimo to što smo kompresirali.  

Isto kao što je bilo s EQ-om i opisima onoga što radi zvuku, bezbroj termina vezujemo uz koncept kompresije. Ona može biti vrlo očita ili suptilna. Brza ili spora. Agresivna ili blaga. Kakogod je opisali, kompresija je alat koji može imati vrlo muzikalna svojstva i, ako želite da vam pričam o ljubavi, može imati određeni karakter koji vam se sviđa. Međutim, prije nego vam uđe u uho što točno rade svi ovi kompresori, najbolje da pristupite ovom alatu s malo opreza.

–Ivan