Osnovni Alati: Što Radi EQ?

EQ, na engleskom equaliser, a na hrvatskom logično – ekvilajzer. Stvarno ne znam prijevod za ovu riječ. Najdoslovnije bi bilo da kažemo da je EQ nekakav ‘’izjednačavač’’. Sad, što pokušavamo izjednačiti? Zapravo, točnije bi bilo pitati – kakav balans želimo postići? Ono što balansiramo kada radimo nešto s EQ-om je odnos između niskih, srednjih i visokih frekvencija.

Sigurno ste makar jednom u životu korigirali bass, middle i treble kontrole. Ako ste i dalje ovdje samo zbog gitare, gotovo svako pojačalo ima ove osnovne kontrole s kojima možemo nekako utjecati na svoj zvuk. 

Sad, što se tiče gitarskih pojačala konkretno, pa čak i simulacija s kojima vam dajem sve primjere, bass, middle i treble kontrole utječu nekako na gain strukturu.

O ovim pojmovima ćemo više u nekim fokusiranim temama, ali ukratko – kada pojačavate nešto, ne utječete samo na jednu određenu regiju zvuka, već pojačavate i snagu kojom će taj audio signal doći do pretpojačala, lampi i svega onoga što dinamički reagira promjene glasnoće. Jedna od tih stvari je kompresor o kojem ću pričati nakon ovoga. 

EQ je, da pojednostavimo do kraja – alat s kojim možemo promijeniti zvuk, dodajući ili oduzimajući glasnoću u određenim frekvencijama.  Što se tiče tipova EQ-a, ima ih bezbroj, ali dva najčešća su grafički i parametrijski.

Neka Mesa Boogie pojačala npr. imaju specijalnu sekciju u kojoj imaju tzv. grafički EQ. Ovdje su frekvencije ‘’fiksirane’’, odnosno proizvođači su vam ponudili par strateški odabranih frekvencija koje možete korigirati ovisno o tome što želite.

Postoji i parametrijski EQ. S njime možemo sami birati frekvenciju koju želimo korigirati. Možemo također utjecati i na širinu raspona kojeg želimo ili pojačati ili smanjiti. Takav EQ se npr. nalazi na jednoj od najpoznatijih britanskih konzola, imena Solid State Logic ili SSL. 

Ubuduće ću, kad budem pričao o EQ-u, sigurno koristiti riječi kao što su ‘’boost’’ i ‘’cut’’. Jer to je osnovna svrha ovog alata, boostati frekvencije i raspone koje želite čuti više, a cuttati one koje želite čuti manje.

Zajedno s EQ-om dolazi i hrpa deskriptivnih termina kojima objašnjavamo što čujemo u određenom zvuku. Ako nešto zvuči ‘’preoštro’’, velike su šanse da ima previše ‘’visokih’’, pa onda, umjesto da boostamo bass kako bi to izjednačili, probamo smanjiti treble stranu toga što slušamo. Ako je nešto ‘’premuljavo’’, vjerojatno ima previše bass ili low-mid frekvencija koje bi trebalo cuttati. 

Međutim, što se tiče kreiranja zvuka, nema pravila koja morate slušati. Mislim, tko može reći bilo što loše o Dimebag Darrellu, nažalost pokojnom gitaristu Pantere koji jednostavno nije znao što je ‘’middle’’ frekvencija? Bass i treble do kraja, gaina ko blata i idemo! 

–Ivan