Top 10. Image credit: Sam Churchill.

Top 10. Image credit: Sam Churchill.

Nije ni potrebno napominjati koliko su glazba i film povezani. Teško bi bilo pronaći glazbenika koji povremeno ne uživa u dobrom filmu, pa barem kao odmor od svirke.

Ponekad je potrebno povezati to dvoje, a dokumentarci nekad stvarno znaju biti prepuni informacija i ne nude dovoljnu količinu opuštanja.

Zato ćemo ovu listu posvetiti gitaristima, a bit će puna mainstream Hollywoodskih filmova koji se na ovaj ili onaj način bave gitaristima. Neki su stvarno kvalitetni, a neki samo zabavni. Neki su možda čak i jedva gledljivi, no sve ih se isplati pogledati ako ste gitarist.

Izbjegli smo mjuzikle, dokumentarce i koncertne filmove. Lista se sastoji samo od filmova sa narativom, scenarijem i glumcima. Pa, krenimo!

10. Tenacious D in The Pick of Destiny (2006)

Komedija koja na romantičan način govori o osnivanju tenacious D-a, benda Jack Blacka i Kylea Gossa će sigurno zabaviti sve gitariste, pogotovo ako više naginju metal izričaju. Film je jako inspiriran Diom, te će njegovi fanovi posebno uživati.

9. Wayne’s World 2 (1993)

Puno više glazbeno orijentiran od prvog dijela, Wayne’s World 2 nam je podario Waynestock, te nas time uveo u komičniju (ali još uvijek realnu) verziju svijeta glazbenih festivala. Također, u filmu se pojavljuju Aerosmith, a Christopher Walken svira gitaru.

 

8. Light of Day (1987)

Ovaj manje poznati film sa Michael J. Foxom (koji se svim silama pokušao odmaknuti od svoje uloge u Back To The Future) govori o gitaristu iz Clevelanda koji se trudi biti dobar uzor svojim nećacima. Njihovu majku glumi Joan Jett, koja ih zanemaruje radi glazbe.

7. Rock Star (2001)

Ovaj film (u kojem glumi Jennifer Aniston) je doslovno kolekcija svih mogućih rock ‘n’ roll stereotipa. Pun je referenci na Judas Priest (čiji bi fanovi dakle mogli uživati), a pojavljuje se i Ozzy Osbourneov gitarist i frontmen Black Label Societya Zakk Wylde.

6. The Blues Brothers (1980)

Ovaj legendarni film malo ljudi nije pogledalo, no svejedno ga moramo staviti na listu. Pojavljuje se ogroman broj glazbenika, od John Lee Hookera, Ray Charlesa, pa do Arethe Franklin. U filmu ćete čuti izvrsne izvedbe legendarnih klasika, te ga se definitivno isplati pogledati još jednom. Ili prvi put, ako već niste. Ovakvi filmovi se više ne rade.

5. Singles (1992)

Dingles je film koji u sebi sadrži esenciju ranih 90-ih, te se bavi grunge scenom u Seattleu, koja je tada rasla neviđenom brzinom. Redatelj je legendarni Cameron Crowe, a u filmu se pojavljuju Alice in Chains, Pearl Jam i Soundgarden.

4. Sweet and Lowdown (1999)

Ovaj Woody Allenov film bavi se životom i djelom legendarnog jazz gitarista Django Reinhardta. Daje izvrstan uvid u začetke Manouche gypsy jazz stila sviranja gitare kojeg je ovaj glazbenih pomogao započeti u 30-im godinama prošlog stoljeća. U filmu se pojavljuje i Sean Penn sa jako upečatljivom ulogom.

3. School of Rock (2003)

Nastavljamo sa još jednom legendarnom komedijom sa Jack Blackom, u kojoj se on našao u ulozi profesora glazbenog, koji ujedno postaje i spasitelj rock ‘n’ rolla. Na prvu se može činiti kao dječji film, ali nije bezrazložno stekao kult obožavatelja. Prepun srca, dobrog humora i odlične glazbe, School of Rock je film ne samo za gitariste, već za svakoga tko voli glazbu općenito.

2. This is Spinal Tap (1984)

Ako posjećujete ovaj sajt, velike su šanse da ste pogledali ovaj lažni dokumentarac u režiji Roba Reinera. Savršen uvid u život u profesionalnom bendu, prepun šala, te film koji možete pogledati stotinama puta.

Ako niste nikad svirali u bendu a zanima vas kako to izgleda, upalite ovaj film i popratite “najglasniji bend u Engleskoj” Spinal Tap na njihovoj američkoj turneji.

1. Crossroads (1986)

Film koji je doslovno namijenjen gitaristima. U njemu ćete pronaći sve što vam treba, počevši od gitarskih dvoboja, pa do povijesnog blues konteksta. Također, u filmu se pojavljuje Steve Vai, a glavnu ulogu glumi mladi Ralph Macchio iz Karate Kida.