Najbolji Besplatni Software! 

Pod pretpostavkom da imate nekakav kompjuter i želite se nekako snimiti, prva stvar koja će vam trebati je nekakav softver u kojem ćete moći raditi na svojim projektima. Ono što tražite zove se:

DAW = Digital Audio Workstation = Program Za Digitalnu Obradu Zvuka

DAW #1: REAPER, nije besplatan, ali su jedina firma koji daje full proizvod na korištenje i nakon što istekne trial period…sve što vam kažu je da REAPER nije besplatan i da ga kupite.

Koristio sam REAPER u nekoliko navrata od 2006., ali sam 2017., počeo raditi isključivo u njemu. Prvo, najjeftiniji je od svih DAW-a na tržištu i košta samo 60 dolara, svaki update je besplatan, imaju jako dobar community, bug fixevi se izbacuju na mjesečnoj bazi i po nekoliko puta, izrazito je lagan za procesor mog kompjutera i radi sve što želim da radi. 

O REAPERU ćemo vjerojatno pričati u budućnosti i sve što ja radim će izlaziti iz njega, ali ako vam treba brza solucija koja će raditi i na najslabijem hardveru i cijeli download fajl je otprilike 13 MB, mislim da je REAPER najbolji izbor.

Ja svoju REAPER konfiguraciju radim godinama, tako da su manje-više sve komande koja radim na neki način prilagođene mojoj mišićnoj memoriji. Uglavnom, REAPER izgleda jednostavno, ali je sigurno jedan od najpotentnijih alata jednom kad zagrebete ispod površine. 

DAW #2: Ako ste čuli za SONAR to znači da ste malo starija publika, ali ako niste, danas se taj program zove Cakewalk by Bandlab. Potpuno je besplatan, osobno sam ga probao i mislim da ima apsolutno sve od alata i instrumenata koji vam mogu trebati da napravite kompletnu pjesmu ili cijeli album. 

DAW #3: Odaberite bilo koji DAW koji vam je dostupan, ima ih stvarno dosta, a za neka imena ste možda već čuli: ProTools, Ableton, Cubase, Fruity Loops koji se danas zove FL Studio, ili Logic ako ste na Apple platformi. Svi ovi programi rade manje-više istu stvar, samo malo drugačije izgledaju i workflow varira od jednog do drugog.

Ono što je najbitnije je da mogu snimati wav tip zapisa, i da imaju osnovne alate kao što su EQ ili Kompresor. Ponekad, kada kupite audio interface dobijete i nekakvu Lite varijantu spomenutih programa, pa to definitivno iskoristite ako možete. 

EQ: TDR Nova, ReaEQ

KOMPRESORI: Klanghelm, ReaComp / LIMITER: LoudMax

BUBNJEVI: SSD5.5 FREE, MT Power Drum Kit 2

GITARA: Emissary, NadIR, Free ML Sound Lab IR, TSE 808, Mercuriall Bundle

REVERB: OrilRiver, Valhalla Supermassive

DELAY: Valhalla Freq Echo

BASS VSTi: Amplesound 

–Ivan