Closed-Back Slušalice

Uglavnom, postoje tri osnovna tipa slušalica, jedne su closed back, druge su semi-opened back, a treće opened-back. Sve što to znači je da ono što je iza zvučnika, dopušta više ili manje interakcije sa okolinom.

Slušalice koje ja najčešće koristim su closed-back, što znači da mi daju potpunu izolaciju od onoga što se čuje vani, ali, što je još bitnije, jako malo toga izlazi van iz ovih slušalica.

Razlog zašto je to bitno je još jedan od pojmova koje smo spominjali, a to je ‘’bleed’’. Npr. kada vokal krene snimati svoju dionicu, velike su šanse da će u studijskim uvjetima moći čuti ono što bend svira kroz slušalice. Sad, da ne produžim previše, jasno vam je što se dogodi – kad krenu snimanje vokala, postoji opasnost da se nešto od zvuka iz slušalica prelije u mikrofon s kojim se snima glas. 

Nebitno o tome što i kako snimate, par slušalica je neophodan komad opreme za svaki studio, pa probajte investirati u nešto od predloženog.

Isto kao što će biti slučaj sa svakim drugim komadom opreme koji vam pomaže da procijenite kako zvuči vaša glazba, upoznajte se s vašim slušalicama i prije nego krenete raditi bilo što, provedite par dana s njima slušajući pjesme koje dobro znate. 

Audio-Technica ATH-M30 X – 65 EUR ~ 480 HRK

Sony MDR-7506 – 100 EUR ~ 750 HRK

Beyerdynamic DT-770 Pro 250 Ohms – 120 EUR ~ 900 HRK

Audio-Technica ATH-M50 X – 130 EUR ~ 970 HRK

–Ivan