Zvučna Kartica (Audio Interface)

Prva stvar koja će vam trebati ako ćete raditi bilo kakvu glazbu, čak i ako mislite raditi isključivo s virtualnim instrumentima, bez da ikada upotrebite mikrofon, je nekakav USB audio interface. Spominjem USB jer pretpostavljam da unutar ovog kulturnog kruga ljudi ne koriste previše Mac i Apple platforme.

Ako imate Mac ili MacBook, onda je sve što trebate gledati kod ovih preporuka da zvučna kartica ima onaj tip konekcije koji vi koristite – ili firewire ili thunderbolt. Za sve ostale, osim ako nemate neke najnovije laptope koji imaju samo USB-C utore, bilo koji USB interface će biti dobar, a ovaj problem sa USB-C tipom rješiv je preko adaptera.

Ovisno o količini inputa i outputa, te kvaliteti pretpojačala, cijene ovih zvučnih kartica rastu i padaju. Sad, ja moram pretpostaviti da vama ne treba puno i da je ono što želite snimati nešto od sljedećeg: glas, bilo kakav tip gitare – akustična, elektro-akustična ili električna, bilo kakav tip bassa ili klavijature.

Ako imate bilo kakav drugi instrument, nemate brige, ali ako vaš instrument nije ‘’električnog’’ karaktera, znači da morate imati i mikrofon kako bi snimili violinu, harpu, timpane ili gong.

Svaka od ovih zvučnih kartica može snimati bilo što od navedenog, ima utor za slušalice, napajanje za potencijalne kondenzatorske mikrofone koje ćete možda koristiti i nekakav tip outputa na koji možete spojiti monitore. Većina njih ima i tzv. combo input, što znači da u isti utor možete koristiti za mikrofon ili za gitaru/bass. Iskreno, za cijenu ispod 500 kuna, ovaj prvi device izgleda kao predobar deal. 

Behringer U-Phoria UMC202HD – 65 EUR ~ 480 HRK

Presonus AudioBox USB 96 – 100 EUR ~ 750 HRK

Steinberg UR12 – 100 EUR ~ 750 HRK

Focusrite Scarlett Solo 3rd Gen – 105 EUR ~ 785 HRK

–Ivan