Najjeftinija Oprema Za Kućni Studio

Ono što neprestano pretpostavljam je da imate nekakav kompjuter na koji možete instalirati program s kojim možete snimati snimati glazbu. Postoje drugi načini snimanja i raznorazni prijenosni audio-snimači, ali ovdje se trenutno neću baviti time.

Kompjuter je stvarna centralna jedinica kućnog studija. Koliko dobro će raditi vaš audio interface, ovisi o komponentama koje imate ispod haube. Ovo će biti najgrublji mogući minimum koji mogu preporučiti, bez da ulazim preduboko u modele komponenti:

Procesori: ima ih toliko puno, ali ako nije staro više od 7-8 godina, mislim da bi trebalo funkcionirati; znači bilo kakav i5 ili noviji procesor od Intela; ne koristim AMD, ali pretpostavljam da bi bilo kakav Ryzen 3  trebao biti dobar.

Radna Memorija: uz procesor, ovo je vjerojatno druga stvar na kojoj stvarno ne bi trebala nikada štediti; 4GB DD3 bi trebalo biti dosta za najosnovnije procese, ali iskreno, 8 GB bih preporučio kao minimum.  

Diskovi: ako imate SSD disk, na njega instalirajte DAW i sve programe koje planirate koristiti za obradu zvuka; ako skupa s njime imate i HDD, na njega ćete snimati, ali jedini uvjet koji taj disk treba ispoštovati je da se vrati na minimalno 7200 RPM-a

Grafička Kartica: ovo je, tehnički, nebitna stavka kod obrade zvuka; da, DAW je nekakav vizualan interface i bilo bi idealno kada ne bi koristili laptop koji dijeli radnu memoriju svoga sustava između ‘’memorije’’ i ‘’grafike’’, ali ne treba vam dobra grafika kad radite sa zvukom.

Što se tiče druge opreme koja bi pripadala kategoriji ‘’kućni studio’’, postoji par komponenti koje bi trebali imati. Naravno, ovo će ludo varirati od instrumenta do instrumenta, a i od budžeta do budžeta. Ako svirate bubnjeve i želite se snimati, trebaju vam puno drugačiji uvjeti i drugačija oprema nego ona koju ja ovdje koristim.

Ove preporuke uzmite kao one koje vam uz najmanji trošak mogu pružiti priliku da snimate, ali uzmite u obzir da u kontekstu glazbene opreme stvarno vrijedi ona ‘’kolko para, toliko muzike’’. 

–Ivan