lewis-guapo-XJK8gdWpxWk-unsplash

lewis-guapo-XJK8gdWpxWk-unsplash

Ako se planirate baviti bilo kakvim načinom audio produkcije, postoje jedna osnovna komponenta koje su temelj svakog studija. Ako snimate glazbu, sebe kako pjevate, producirate podcast ili ste zaduženi za novi demo vašeg benda – studijski monitori su nešto bez čega jednostavno ne možete raditi.

Nažalost, tržište je prezasićeno raznim proizvođačima, a raspon cijena varira od ‘’kikiriki-jeftino’’ do ‘’ovaj monitor košta koliko i novi Mercedes’’. Da vam olakšamo potragu, podijelit ćemo ove proizvode u tri različite cjenovne kategorije.

Ispod 200 dolara

Opcija 1: Mackie CR4
Opcija 2: Presonus Eris 4.5

Oba seta ovih studijskih monitora su vrlo sličnih performansi, što bi značilo da imaju gotovo identičan frekvencijski raspon (65/70 Hz – 20,000 Hz). Presonus Eris ima za samo pola inča veći woofer, ali cijena Mackie monitora je vrlo atraktivna, i oni su najbolji primjer entry-level komada opreme. 

Mackie dolazi i sa vrlo upečatljivom kombinacijom boja, pa ako već imate nešto fluorescentno-zeleno (pozdrav Razer gameri), nitko vam neće zamjeriti ako inzistirate na tim monitorima. Studio mora lijepo izgledati.

Ispod 500 dolara 

Opcija 1: Yamaha HS5

Opcija 2: KRK Rokit 7 G4

Za dvostruko više novaca, očekujete dvostruko veće zvučnike? I ne baš. KRK Rokit dolazi sa 6.5-inčnim wooferom, dok Yamaha HS5 – kao što već čitate iz imena – ima 5-inčni woofer. Veće nije uvijek bolje, dapače – preveliki monitori u premalenom studiju će biti kontraproduktivna kupovina.

Iako KRK set monitora ima veći frekvencijski raspon (42 – 40,000 Hz) od Yamaha HS5 seta (54 Hz – 30,000 Hz), renome koji ima Yamaha u svijetu glazbene produkcije je neoboriv. Već desetljećima, Yamaha HS serija studijskih monitora se može naći u svakom kutku svijeta – radilo se o profesionalnim studijskim kućama ili kućnim uvjetima produkcije. 

Ispod 1000 dolara

Opcija 1: Adam Audio A7X

Opcija 2: Genelec 8030C

Za one najdubljeg džepa, imamo još dva prijedloga – opet različitih veličina woofera. Adam studijski monitori sa 7-inčnim, daju vam frekvencijski raspon od 42 Hz do 50,000 Hz, dok Genelec 5-inčni set radi između 54 Hz i 20,000 Hz. 

Iako prošireni raspon kako visokih, tako i niskih frekvencija na Adam djeluje vrlo atraktivno, nemojte misliti da Genelec zaostaje na bilo koji način. Dapače, Genelec sistemi za studio monitoring su bez dvojbe jedno od najkvalitetnijih rješenja.

Q: Što Ako Imam Samo Slušalice?

Slušalice su dobra alternativa, ali morate znati da se kao monitoring sustav drastično razlikuju od seta studijskih monitora. Iako ćete čuti kako se za oba sustava kaže kako su stereo, to zapravo nije točno. 

Kada nosite slušalice na glavi, imate binauralno iskustvo monitoringa: ono što vam je u lijevom uhu, samo je u lijevom uhu. Ono što je u desnom, samo je u desnom. Ako sjednete ispred studijskih monitora, iako također imate dva izvora zvuka – lijevi i desni, oba uha će čuti što dolazi iz oba zvučnika, i ovo je bliže onome što mislimo kada kažemo stereo.  

Lijevo uho će bolje čuti lijevi zvučnik, ali će i desno čuti istu stvar  – sa malo delaya. Dakle, slušalice (pogotovo one closed-back tipa) kao takve vas puno više izoliraju, ako ne i u potpunosti, od akustičkih ‘’nepravilnosti’’ vašeg prostora. Ta izolacija je idealna tokom snimanja, ali za dobru produkciju – referirajte više od jednog izvora – i napravite akustički tretman (izolaciju) prostora u kojem vam se nalaze monitori.

-Ivan