Što je Dinamički Raspon

Na prijelazu iz 17. u 18. Stoljeće, jedan njemački filozof i matematičar imena Gottfried Leibniz je izumio prvi kompresor. Mislim, ne doslovno, ali je jedan od prvih koji je uveo koncept dinamike u zakone kretanja. Newton je mislio da je prostor u kojem se nešto događa apsolutan, Leibniz je rekao ‘’ne može’’, prostor je relativan. Zvuk je nešto što se sasvim sigurno kreće, pa eto, idemo ga malo relativizirati!

Što je dinamički raspon audio zapisa? U ovome kontekstu, u kojem ćemo pričati o kompresorima, dinamički raspon se odnosi na razliku između najtišeg i najglasnijeg segmenta. Pjesme, uglavnom, imaju dinamički raspon kojeg možemo čuti. Nema nekih pravila, ali obično su uvodi u pjesme ipak nešto tiši od refrena koji dođe kasnije. 

Sad, nemaju samo cijele pjesme dinamički raspon. Imaju ga i svi pojedinačni elementi, odnosno instrumenti, koji tu pjesmu sviraju. Ima ga i pjevač ili pjevačica, vjerojatno više od svih instrumenata skupa!

Ovisno o situaciji u kojoj se nađemo kada imamo nekakav audio zapis, ono što nam može zatrebati je kontrola nad njim. Ono čime se zamaraju ljudi koji se bave glazbom, nebitno jesu li tonac na radiju, mix engineer u studiju ili pjevačica na pozornici je – balans. Balans između glasnoće instrumenata je ključan ako želite da netko tko će to slušati ima, koliko god to subjektivno bilo, dobro iskustvo.

Zašto uopće trebamo kompresiju?

Kompresori su idealni alati za kontrolu dinamičkog raspona. U osnovi, radi se o vrlo jednostavnim alatima, koji imaju zadatak da kontroliraju glasnoću audio zapisa, ovisno o parametrima koje postavimo.

Prije nego što dođemo do vrsta kompresora i njihovih zajedničkih komponenti, pitanje na koje moramo odgovoriti prvo je – kada trebamo kompresiju? 

Trebamo je onda kada želimo izjednačiti odnos između glasnog i tihog, neovisno o kojem se audio zapisu radi. Razlog zašto to želimo gledamo iz dvije perspektive, sa istom željom: ako kompresiramo one segmente koji su glasni, onda će oni tiši doći do izražaja.

Vrste kompresora

  1. OPTO (LA-2A)

Optical, light bulb + photocell, ovisno o jačini signala jače svijetli =  više kompresije; smooth, bass, vocals, synths; zato jer su relativno spori dok se lampa ugrije

  1. FET (Urei 1176)

Field Effect Transistor – transistor, FET komponenta, dosta ‘’boje i agresivnosti’’, brzi attack, odlični za bilo kakav materijal što se mora probiti u mixu

  1. VCA (dbx160)

Voltage Controlled Amplifier, kontrola attack i release, jako svestrani kompresori, mogu na praktički bilo što, transparentnost 

  1. VARI-MU (Fairchild)

Tube-based, kako se signal pojačava i smanjuje mijenja voltažu u lampama i tako utječe na kompresiju, ‘’deblji i topli sound’’, tipično malo sporiji attack

— Ivan