Zvuk se uvijek mora smjestiti u nekakav prostor.

Prvo, da bi ga uopće bilo, moramo biti u okruženju gdje ima zraka kroz koji vibracije mogu putovati.

Drugo, kako neka vrsta prirodnog reverba postoji u svakoj situaciji gdje snimamo zvuk sa mikrofonom, jer on samo radi ono što mu kažemo – hvata signal koji je u prostoriji, ali nešto od tog signala ne dolazi direktno iz zvučnika, već se vrati nakon što se zvuk odbije od suprotne strane prostora i počne vraćati natrag u mikrofon. 

Još dva pojma kojima česta opisujemo zvuk su stereo i mono.

I jedan i drugi pojam se referiraju na nešto što je najlakše opisati kao širinu. 

Slušalice koje možda trenutno imate na glavi, preko oba uha, su stereo sustav (tehnički, radi se o ‘’binauralnom’’ sistemu, ali to nije ključno za shvatiti ovu razliku). Stereo u ovom kontekstu znači da imamo lijevi i desni kanal, odnosno lijevi i desni zvučnik kroz koji zvuk možemo čuti.

To bi značilo da, zvuk kao takav, može putovati od pozicije koje je maksimalno lijevo, do pozicije koja je maksimalno desno. 100% Lijevo…Centar…100% Desno. 

Ako uzmemo mobitel, stavimo ga sa strane i pustimo bilo koju pjesmu, što će se dogoditi?

Pa nećemo moći čuti stvari u stereo formatu, jer zvuk dolazi iz jednog zvučnika. Dakle, mono bi značilo kako postoji samo jedan izvor zvuka. Ne možemo čuti ni što je lijevo, a što desno, kada tehnički postoji samo sredina.

Kad snimamo s jednim mikrofonom, snimamo mono; kad snimamo jedan izvor s dva mikrofona, onda snimamo stereo.

Što se tiče tehnika snimanja sa stereo mikrofonima, ima ih puno, i ovisno o tome kako ih postavite možete na razne načine utjecati na to kako će finalna snimka zvučati.

Ono što vam možda nije logično je nešto ovog tipa: kod električne gitare snimamo njen mono output. Međutim, efekti koje ja dodajem kasnije, a idu nakon pojačala i nakon zvučnika mogu biti stereo efekti. Delay i reverb su najčešće korišteni kao efekt koji pretvara mono signal gitare u stereo. 

Osim slušalica kad stvarno možemo iskusiti stereo? Pa, u nekoliko slučajeva, ali budući da postoji stereo spektar, pa tako i centar, onda moramo svaki put biti u tome centru. Lijevo i desno od mene su dva studijska monitora.

Pozicija s koje ja slušam glazbu mi daje stereo separaciju – čujem stvari kako se miču po stereo spektru, isto kao što ih vi čujete na slušalicama.

Međutim, čim odem u drugi dio sobe ili drugu prostoriju, nisam više u centru i ono što čujem je mono suma onoga što dolazi iz ta dva monitora tu na stolu. Sad, izvora zvuka može biti i više, a onda pričamo o tzv. surround zvuku.

Mislim da većina kina danas ima takve sisteme, pa onda možete čuti kako vam zvuk dolazi iz više smjerova, a nije smješten samo lijevo i desno kao na stereo sistemima. Kad svirate gitaru s jednim pojačalom u sobi, uvijek ste u mono tipu odnosa. Ako imate dva pojačala, stanete točno u sredinu između njih, onda situacija postaje stereo.

–Ivan