Julee Cruise 2008 at La Route du Rock. Image credit: Bertrand.

Julee Cruise 2008 at La Route du Rock. Image credit: Bertrand.

Julee Cruise, pjevačica, glumica i dugogodišnja suradnica Davida Lyncha i Angela Badalamentija preminula je 9. lipnja. Glazbenica je počinila samoubojstvo. Imala je 65 godina.

Lynch je objavio video njoj u čast na svom Youtube kanalu, u kojem je rekao:

“I just found out that the great Julee Cruise passed away. Very sad news,” he said. “So might be a good time to appreciate all the good music she made, and remember her as being a great musician, great singer, and a great human being. Julee Cruise.”

Cruise se rodila u Crestonu u Iowi 1956. Za vrijeme odrastanja bavila se glazbom ali je također trenirana kao pilotkinja. Sredinom 80-ih je upoznala Lyncha za vrijeme produkcije filma Blue Velvet, te je izvela pjesmu “Mysteries Of Love” za film.

Ponovno je radila sa Lynchem na seriji Twin Peaks, gdje se pojavila kao pjevačica ali i glumica. U drugoj sezoni je tako izvela pjesmu “The World Spins”, te je tu izvedbu reprizirala u trećoj sezoni serije, Twin Peaks: The Return, 2017. godine. 

Snimila je i vokalnu verziju Twin Peaks teme, “Falling” koja se pojavila na njenom prvom album iz 1989. Album je radila zajedno sa Lynchem i Badalamentijem. Izdala je još tri albuma, The Voice Of Love iz 1993., The Art Of Being a Girl iz 2002., te My Secret Life iz 2011.