ZADNJE VIJESTI
ZADNJE NA FORUMU
 • Kako cistite gitaru?

  Komentirao: kizo3

  Datum: 04-12 12:27

  Odgovora: 38

  Pogleda: 3011

 • Servis kod Dekyyy-a (Soundboost)

  Komentirao: Dekyyy

  Datum: 03-12 10:08

  Odgovora: 16

  Pogleda: 1216

 • Servis gitara kod Ad_slammera

  Komentirao: Ad_slammer

  Datum: 02-12 13:36

  Odgovora: 41

  Pogleda: 3118

 • Vokal traži bend (Šibenik)

  Komentirao: Jurecelić

  Datum: 02-12 10:26

  Odgovora: 1

  Pogleda: 655

 • Bendžo, Country, Bluegrass (Zagreb)

  Komentirao: Jurecelić

  Datum: 02-12 10:20

  Odgovora: 1

  Pogleda: 700

 • Izrada pedalboarda by Jibboom

  Komentirao: baaab

  Datum: 01-12 22:53

  Odgovora: 28

  Pogleda: 496

 • Gdje mogu odvesti gitaru na servis?

  Komentirao: motörhead

  Datum: 01-12 14:07

  Odgovora: 19

  Pogleda: 973

 • Koje gitare imate - 2020

  Komentirao: veselisvirac

  Datum: 01-12 11:05

  Odgovora: 279

  Pogleda: 14221

 • prepravljanje V u superstrat oblik

  Komentirao: motörhead

  Datum: 01-12 08:00

  Odgovora: 21

  Pogleda: 508

 • Zundapp

  Komentirao: Ad_slammer

  Datum: 30-11 16:21

  Odgovora: 86

  Pogleda: 4119

 • Kakvo pojačalo imate?

  Komentirao: Glam Boogie

  Datum: 30-11 16:20

  Odgovora: 2886

  Pogleda: 645463

 • Kronologija prošlih vremena

  Komentirao: Glam Boogie

  Datum: 30-11 16:13

  Odgovora: 342

  Pogleda: 71981

 • Bilo je davno - Majke

  Komentirao: KingGrofaz

  Datum: 30-11 15:16

  Odgovora: 0

  Pogleda: 46

 • Što ste slušali danas

  Komentirao: gstaraz

  Datum: 29-11 23:10

  Odgovora: 271

  Pogleda: 12416

 • Moj prvi snimak

  Komentirao: veselisvirac

  Datum: 29-11 12:33

  Odgovora: 52

  Pogleda: 849

 • Free pluginovi!

  Komentirao: pekki

  Datum: 27-11 15:13

  Odgovora: 22

  Pogleda: 2636

 • Kako kupovati Akustičnu gitaru - Osnove

  Komentirao: motörhead

  Datum: 27-11 09:59

  Odgovora: 1

  Pogleda: 141

 • Pozdrav svima!

  Komentirao: motörhead

  Datum: 25-11 11:24

  Odgovora: 7

  Pogleda: 202

 • Sershen & Zaritskaya

  Komentirao: Ad_slammer

  Datum: 23-11 16:39

  Odgovora: 5

  Pogleda: 132

 • Laney HCM 30R

  • Datum:   19-10-2008 14:15
  • Autor:   Crunch
  • Ispiši   Stranicu

  Evo, opet jedna mala recenzijica od mene...Ovo je zadnji komad opreme koji imam a da nisam recenzirao, pa reko, ajd pa da još i to ubacim. Daklem, redom. Link sa nekim tvorničkim podacima:

  http://www.bajaao.com/laney-hcm-30r-guitar-amplifer-with-reverb-p-3894.html
  Izrada :

  Na skali od 1-5 dao bih mu solidnu trojku sa tendecijom ka četvorki. Ipak je to jeftino pojačalo i ne može se stavit u omjer sa pojačalima višestruko skupljim od njega. Tak da... Sama konstrukcija je dobra. Čvrsto. Ručica za nošenje, čvrsta. Bez problema podnosi težinu, nije se još rasklimala. Obzirom da je stražnja strana otvorena, ja znam unutar pojačala ubacit još neke stvari dok nosim, znate, efekt, wah, footswitch...Drži. I dobro drži. Ojačanja na kutevima, da se ne ruinira drvo, su od plastike. Ne izgleda mi baš jako tvrda, al dosad nije pukla, a imam pojačalo dvije godine. Al dobro, nije mi nikad palo ili kaj takvog. Materijal kojim je presvučeno pojačalo je nekakva imitacija kože, ono, standard. Ne znam točno iz čeg se to radi. Izgleda ok, al ako prolijete nekaj po njemu, pogotovo sok (ja sam jenput pivo), obrišite odmah. Jer se inače upije unutra i onda ostaje onak masni, ljepljivi flek i teško ga je jako van spraviti poslije. Ova presvlaka pojačala nije baš dobro zalijepljena, meni se iznutra odlijepila malo, jedan kut. Probal sam sa momentnim ljepilom popraviti stvar, al ne drži. Ak neko ima kakvu ideju kak to riješit, nek napiše u komentar. Onak, uzgred budi rečeno. Potenciometri su ok. Jednostavni, okrugli, crni. Brat mi ima slično pojačalo laney (LX 35) i tam su oni vintage potenciometri, znate, kaj zgleda kao kazaljka? Ono mi je osobno ljepše, al nisu ni ovi loši. Ne okreću se lagano, a to mi se dopada. Ne volim kad bilo kakvi potenciometri idu prelagano. Mora to davat neki otpor. Eto, to je kaj se izrade tiče.

  Općenito:
  Krenimo redom. Prvo je input. Sve jasno. Desno od njega, prvi potenciometar (gledano slijeva nadesno) je clean volume. To svi znate kaj je. Drugi, crunch factor (drive). Količina distorzije koju želite imati. Pored njega, master volume (gain). Znači, za drive kanal imate posebnu kontrolu glasnoće. To je super, stvarno. Još i da je EQ posebno za drive kanal... No dobro, o tom potom. Između drive i clean potenciometra mali bijeli gumbić. Piše ON! (drive). Kužite, time se prebacujete s drive na clean kanal. I pored gaina, mali gumbić bijeli. Piše Max (more drive). Kao, drive na drive. Nije mi se baš dopao. O tome poslije. Pa je onda EQ. Standard, bass, mid, treble. To svi znate kaj je. Inače; pojačalo ne radi ako pojačate samo volume, a EQ ostavite na nuli. Morate barem malo pojačat i ovo. Kraj toga, reverb. Ili bi bar trebal biti. Ne radi gotovo nikak. Znači, ak ste mislili kupit si samo ovo pojačalce, pa footswitch za drive i da imate malo reverba još iz pojačala, pa kao, dosta, zaboravite odmah. Jedino kaj vam ovaj reverb radi je da malo, pinkicu doda reverb i stiša vam zvuk. To je sve. Daklem, ovime ćemo priču o reverbu završiti. Ne valja i amen. Poslije toga je normalno, cd/line in. Pa imate input za footswitch. Pa imate eksternal speaker. Pažnja; ako ste mislili možda iz ovoga vleči izlaz van za miksetu, ne šljaka vam to. To vam je izlaz sa snagom. Ako iz toga vučete u miksetu, signal bude užasno jak, morali budete pojačalo smanjiti gotovo na nulu, a zvuk bude totalno metaliziran. Daklem, ovo nije line out. Tek da se zna. Ja sam si dal naknadno napraviti izlaz sa zadnje strane pojačala gdje ide van samo signal. To sam koristio neko vrijeme, dok nisam kupil novi mikrofon za pjevanje, pa sad ozvučujem pojačalo starim mikrofonom. Kaj je i najbolja solucija. Znate kak je, čim više žica, manje je prirodan zvuk. Eventualno možda umjesto mikrofona red box, ali to je već sasma druga priča. Ajmo dalje na pojačalo. Ovaj izlaz koji sam si ja dal napraviti me došel nekih dvjestotinjak kuna. Poslije tog external speaker inputa imate još za slušalice. Ide onaj veliki jack, kao za gitarski kabel. I skroz desno, power. Sve jasno.

  Sound:

  Konačno, najbitniji dio. Zvuk. Sviral sam tri gitare kroz njega. Ibanez RG, Ibanez GSA i elektroakustičnog fendera. Potonjeg ćemo odmah izbaciti iz konurencije. Nije to akustično pojačalo. Šljaka, i solidno se čuje, al nije to to. Malo je prehrapavo. Ja imam dobru elektroakustičnu, kaj se sounda same gitare tiče i bolji mi je bio kad sam vukel drito iz nje u miksetu. Čišći i jasniji. Nadalje; za RG ovo pojačalo isto baš ne odgovara. Rg je dosta tanak po zvuku, stalno vuče na metal. No dobro, ak neko oče baš metal svirat, za to odgovara. A pojačalu jednostavno fali snage da bi malo dodalo masti na taj sound, shvaćate kaj mislim? Malo preplitko zvuči RG. Dobro, uz dobar efekt se da riješiti, al ja govorim ovdje o suhoj gitari zaštekanoj u pojačalo. OK? Ostaje daklem Ibanez GSA. Mrak. Stvarno je dobar sound. Prvo, clean. Jako dobar, i jako lijepo reagira na pehanje po equilazeru. Dodate li malo basa, itekak se bude čulo na soundu. Ili pak visoke ili srednje... Dobro odrađen posao. I s mijenjanjem konfiguracije pick-upova se more puno dobiti. Znači, govorimo o HSS konfiguraciji. (Ne, ovo nije ime stranke. Ja sam politički nesvrstan. ;)) Skroz gornja pozicija, kad radi pickup na vratu, dobije se jedan fini, fluidan sound, meni osobno vuče na Knoplera malo. Nemojte uzeti ovo zdravo za gotovo, nije to to, al vuče malo. Lijepo zvuči za neke solažice country stila, a dobra je i a Zečića svirati. ;) Druga pozicija je dobra za prirodan zvuk. Ovo bi recimo bilo najbliže akustičnoj kaj se mora dobiti. Srednja pozicija, jak, čvrst zvuk, dobar za neke blues solažice. Isto tak i četvrta pozicija, s time da se malo oštrija od treće. Krajnju ne koristim na cleanu, pregruba je. Znači, humbucker samo je, barem po mom mišljenju, preoštar za clean. Kaj se cleana tiče, mala opaska. Ja sam s ovim pojačalom sviral svašta. Imam podešeno otprilike, volume negdje oko 3. Bass 4, middle 6, treble 3. Otprilike, mijenjam to malo, ovisno o svirci i efektima i tak. I tu radi savršeno. Recimo, za neku malu gažicu, za svadbu odsvirati...Super. Ali, sviral sam par put i na motorijadama s ovim pojačalom. Onda se mora malo i nafrljiti, recimo, volume na oko 6. Tak izdrži oko 15 minuta i onda „prodrajva“. Previše je to za tak malo pojačalo. Nema dosta snage. Znači, za neke svirke vani, preslabo je malo. Al za manje gažice, super. Stvarno nemam primjedbe. To je kaj se cleana tiče. Drive, radi jako dobro. Tu je dosta jako. Glasan je drive, onak, ima šusa. Tam do recimo 6, je mekan, bluesy. Dalje već počinje nabirati hrapavost, onak zvuči pomalo kaj AC/DC tam oko 8, pogotovo ako koristite hum. Ko što rekoh, drive ima poseban volume, kaj je super. Znači, svirate lagano, tihi clean i onda jedan klik na footswitch (ako ga imate), eto drive, koji može bit puno glasniji odmah. Ja osobno sviram s driveom na negdje 7. Tu mi fino zvuči, glasno, ne prezujavo, dosta hrapavo. Imate još i more drive gumbić, al to ja ne koristim. To je kao drive na drive, ali zvuči dosta metalno, a ja ne sviram metal.


  Zaključak:

  Ako za jeftine novce trebate relativno raznovrsno pojačalo koje bude ok i za vježbe a i za manje gaže, ne tražite dalje. Ja sam ga platio, sad ne znam točno, al nekih 1200 kuna. Pred dvije godine. Sad za te iste novce dobijete model LX 35 čini mi se, koji je malo jači od ovog. 35 W. Za te novce, stvarno ne možete pogriješiti. Jeftino, pouzdano, dobar sound. Jedina zamjerka je velim, malo slabija finalna izrada i činjenica da je za veće svirke malo preslabo. Al ipak, to i nije stvoreno za veće svirke. Ukratko, dobro pojačalo za jeftine pare.

  Slični tekstovi

  Pregledano 4902 puta
  Pregledano 9209 puta
  Pregledano 8084 puta
  Pregledano 15588 puta
  Pregledano 9270 puta

  » 6 komentara... Dodaj svoj!

  juraj kaže:

  dobra, opsirna recenzija
  i za ovaj izlaz kaj si napravio
  jesi probo miksetu ukopcat u onaj izlaz za slusalice?
  mozda se i tako moze

  19-10-2008 15:43

  Crunch kaže:

  Nisam. Bum probal, pa ti javim. Al mikrofon je zakon, tu se nema kaj.

  19-10-2008 16:50

  warrior kaže:

  ja imam isto toga laneya,sad već 3 godine,isto ga platio oko 1200kn i mislim da za tu lovu neemožeš bolje proć..ja sviram metal na njemu,znači stalno max gumb uključen i super zvuk se da srediti..jedina mana mu je što se nikak ''nepodnosi'' sa jačim distorzijskim pedalama..ja imam BOSS MD-2 i jednostavno zvuk je jako nedefiniran..ali bez pedale je zvuk milina..pravo pojačalo za sobu i probe,ja sam prezadovoljan s njime..evo u 3 godine nikakvog kvara ni ništa,radi ko novo,a i kozmetički izgleda tako,ništa nije otpalo,niti odlijepilo.

  svaka čast recenziji ;)
  cheers!

  20-10-2008 17:49

  machinehead kaže:

  je, njegov crunch je stvarno predobar
  imamo HC60 u buxi di sa jednim dečkom sviram...i clean i crunch su super za metal svirati

  25-10-2008 03:50

  Souled_Out kaže:

  Jako dobra recenzija sviđa mi se :thumbsup

  27-11-2008 16:08

  blaslov8zd kaže:

  što mislite o Laney lx20 za vježbu

  14-05-2009 12:08