DRUGE RECENZIJE

Ibanez GIO GSA60

  • Autor: Crunch
  • Datum: 06-01-2008 05:55
  • Ispiši Stranicu

Ne znam kolko bude ovo zanimljivo, al videl sam par ljudi da pita za ovu gitaru, pa eto...Sličica i neki tehnički podaci.Izrada

Bez zamjerke. Vrlo čvrsto i korektno izrađena gitara. Kao uostalom i svi Ibanezi. Tijelo je od agathisa, ne znam kak se to zove na hrvatskom. Vrsta kestena, raste u Indoneziji i Australiji. Vele da je to mahagonij za siromašne.

Vrat javor, fingerboard od palisandera. Vrat je našarafljen (bolt-on). Kao i kod većine Ibaneza. 22 polja, medium pragovi. Standard tremolo (most).


Ergonomija

Gitara je relativno lagana. Nije problem svirat cijelu noć sa njome. Osobno imam i RG Ibanez i mogu reć da je potonji teži. Vrat je malo deblji, ali jako lijepo sjeda u ruku. Nije tolko "brz" kao kod primjerice RG-a ili Jacksona, ali je super za sviranje akorda, pogotovo stoga jer su pragovi medium. Čak i "najviša" polja na vratu su lako dostupna.Zvuk

Ovdje stvari postaju zanimljive. Pickupovi su tvornički powersound. To sam mislil mijenjat, ali nisu ni tak loši. Kaj se cleana tiče, gitara je fenomenalna. Ne mislim fenomenalna za te novce, nego fenomenalna općenito. Mekan, topao zvuk. Možda malčice presvijetli, al to je stvar ukusa. Jedina zamjerka tu je peta pozicija kad radi samo humbucker, onda je malo prekreštava. Kaj mi se dopada je to da je jako izražena razlika između konfiguracije pickupova. Recimo ak svirate na prvoj poziciji i pomaknete prekidač na srednju, razlika bude itekak uočljiva. Kaj i nije baš slučaj s tak jeftinim gitarama. Drugo, jako dobro radi tone pot. Može se fino balansirati boja zvuka. Zna se desiti kod tak jeftinih gitara da je zvuk svijetao i kak okrećete pot da najednom postane totalno taman/prigušen. Nema postepenosti. Sa ovom gitarom to nije slučaj. Sustain je naprosto nevjerojatan... Maltene mahagonij. Koliko je ovak agathis možda malo presvijetao u soundu, to nadoknađuje sustainom... Jako dugo drži ton. Pogotovo na poziciji jedan, kad radi samo pickup na vratu. Jako dobar clean. Kod drive-a, tu već i nije baš nekaj... Jednostavno joj fali snage. Zvuči premlako, presvijetlo. Dobro, to se da podesiti sa dobrim efektom, al nije ovo gitara za sviranje metala ili nekog žestokog rocka. Znači, poklonici Judasa, Maidena, Gunsa i ini, tražite drugdje. Ali poklonici Straitsa, mogli bi ovu gitaricu malo pogledati...Primjera samo radi. No, s druge strane, gitara niti nije rađena za žestoke stvari. Al kaj se cleana tiče, pokriva gotovo sve, od sultans of swing do zeko i potočić. Taping je malo teži radi medium pragova, al se relativno lako izvuče umjetni flažolet (artificial harmonics). Makar je to više stvar tehnike, al ima veze puno i s gitarom. Mala zamjerka je i šum. U drugoj i petoj poziciji ga gotovo i nema, al ostale pozicije podosta šume. Al to je tak sa single coil pickupovima.Hardware

Kao što je bilo i za očekivat od ovak jeftine gitare, nije baš nešto. Mašinice

su slabe, rado se raštimava. Ako bendate puno, bude bilo problema s time. Pogotovo g žica. Ne znam ako je to slučaj na svim takvim gitarama, al na mojoj je g problem. Volume i tone pot se znaju olabaviti. Nije problem, ali iritira. Pickup selector switch je podosta tanak, samim time podložan savijanju (govorim iz iskustva). Tremolo ručicu niti ne koristim. Raštima se gitara u roku odmah. Ali s druge strane, iluzorno je i očekivat da bi gitara bez locking tunera sa standardnim tremolom ostala u štimu nakon upotrebe tremola.

Kaj mi se dopada je činjenica da rupa za šipku na vratu nije pokrivena, pa ak morate malo ravnat vrat, nema dodatnih šarafića (RG slučaj). Utičnica za kabel je ušarafljena u gitaru a ne na gitaru kaj je puno bolje rješenje. (opet RG slučaj, gdje je ušarafljena na tijelo, a ne u njega). Metalni dijelovi mi dosta korodiraju, al to je meni tak sa svim gitarama.

Zaključak

Stara dobra izreka, kolko para, tolko muzike opet se pokazala ispravnom. Gitara košta oko 2000 kuna, sa popustom nekim za gotovinu može se dobiti za kojih 1700-1800. Za te novce teško da budete dobili bolju novu gitaru. Gitara je kvalitetno izrađena, vizualno nije loša. Lak je posebno dobar, jer je meni par puta pala i nije napuko uopće. Štoviše, nije se niti raštimala gitara. Agathis, makar ga pojedini kude, pokazao se kao dosta dobro drvo. Topao zvuk, malo presvijetao, al jako dobar sustain. Za muzičara koji svira gaže, jako dobar izbor. Može se upotrijebiti u gotovo svim žanrovima. Malo slabija kod drive-a, al nije za to ni rađena, ko što rekoh. Sve u svemu, za te novce, jako dobar izbor za početnika. Ja je sviram godinama i novci uloženi u nju su se stostruko povratili.

» 12 komentara... Dodaj svoj!

Tommy Emmanuel kaže:

Dobran recenzija :thumbsup

06-01-2008 10:21

Strat04 kaže:

Dobra recenzija :thumbsup

06-01-2008 12:54

Karleto kaže:

recenzija je i više nego dobra! ja imam tog ibaneza i nisam baš nešto zadovoljan,zato i kupujem novu gitaru,ali u pocetku je stvrano dobro došla!

06-01-2008 14:16

Crunch kaže:

Hvala ljudi.

07-01-2008 10:51

montana kaže:

Živio ti meni:headbang, super recenzija:thumbsup

07-01-2008 23:58

Crunch kaže:

Preljubazni ste. Al drago mi je da vam se dopada, možda pomogne nekome. Hvala, ekipo!!

08-01-2008 10:19

Strat04 kaže:

Ajd' ajd... samo ti još koju napiši da ne moram ja stalno jel mi ponestaje polako vremena a i ideja. Dobro ti ide :thumbsup

08-01-2008 11:03

Andrea kaže:

super je recenzija, svaka čast!

08-01-2008 23:24

DorYzzz kaže:

yeey,,ja mislim ko i svi oni...fakat zakon recenizija =P

28-01-2009 15:23

Danijel-Mali Od Palube kaže:

sličica i neki tehnički podatci
A di je ta slikica:)

01-06-2009 16:48

Tocak kaže:

imam istu `taku i za pocetnike je odlicna, ali ja sam je vec prerasto pa kupujem sebi novu

28-09-2009 18:59

dIREsTRAITS kaže:

gitara je extra ne serite, za taj novac i previshe

26-08-2010 11:13