ZADNJE NA FORUMU
  • *Blic pitanja*

    Komentirao: Ad_slammer

    Datum: 20-09 11:01

    Odgovora: 3920

    Pogleda: 440404

  • Relax don do it...

    Komentirao: XSARA

    Datum: 16-09 21:16

    Odgovora: 4586

    Pogleda: 662955

  • Cort G110 elektricna gitara

    Komentirao: truli45

    Datum: 13-09 17:54

    Odgovora: 8

    Pogleda: 739

  • Upgrade gitare

    Komentirao: truli45

    Datum: 13-09 17:53

    Odgovora: 44

    Pogleda: 1704

  • Victor Smolski

    • Datum:   21-06-2007 01:15
    • Autor:   ELV1I2
    • Ispiši   Stranicu



    Victor Smolski je rođen 01. veljače 1969. godine u Minsku, Bjelorusija, kao sin Dmitrija, simfonijskog kompozitora. Već sa nekih šest godina je počeo sa podukom na klaviru, gudačkim instrumentima i gitari. Već sa 11 godina je bio "profi" na gitari.

    Već sa 14 godina se pridružuje bandu Pesniary i pokazuje izuzetnu vještinu svirnja gitare. Viktor je diplomirao u Bjelorusiji jazz i rock gitaru, a uz to i kao kompozitor i aranžer. Sve baš što se moglo sudireti u vezi muzike Viktor je sa uspjehom položio već u ranoj mladosti. Godine 1988. je osnovao band Inspector i iduće godine započeo turneju po Njemačkoj.

    Izvjesni Frank Bornemann (Eloy) se zainteresovao za bend i ponudio ugovor.

    Komplikacije oko viza su ponešto izazvala kašnjenja u turneji ali se ona na kraju održala u mnogim gradovima Njemačke. Na kraju izlazi 1993. CD album "Russian Prayer". Iste godine Viktor je odlučio ostati u Njemačkoj (valjda je riješio problem vize) i radio kao studijski muzičar, gdje je izdao maxi CD "Destiny". Godine 1995. je ušao u metalski orijentisan band Mind odyssey koji ubrzo postaje uspješan i sa kojim kreće na europsku turneju.

    Njihov video se često emitirao na MTV i VIVA stanicama. Većinu stvari na njihovom albumu "Nailed To The Shade and Signs" je komponovao baš Viktor.

    Osim toga, bio je zadužen za gitare i klavijature. Prilikom izrade CD surađivao je sa simfonijskim orkestrom Bjelorusije. Takođe je radio na poslovima producenta studijskih snimanja. U suradnji sa Ingo "Charly" Czajkowski je producent pjesama: "Nailed To The Shade", "Signs", "Ghosts" i "Welcome To The Other Side" od Rage. Pokazao se i kao otkrivač talenata i producent grupa GB Arts i Delirious. U to vrijeme se pojavljuje i kao producent američkog pjevača DC Coopera (Silent Force). Radi sa velikim imenima poput:

    BMG, GUN Records, Drakkar/Classic i njemačkim izdavačem Ariola. Zajedno sa Viktorom na nekim projektima radi njegov otac, sa kojim komponuje simfoniju za električnu gitaru i simfonijski orkestar (ko je rekao Malmsteen?). Simfonija se kasnije izvodi u okviru europske turneje 1999.

    Negdje u lipnju 1999. postaje gitarista grupe Rage gdje svira gitaru u nekoliko pjesama na novom albumu "Ghost". Na showu "Wacken Open Air" 1999. Rage predstavlja novi pravac svirke nakon čega su uslijedile turneje po Europi i Rusiji. Početkom 2000. u suradnji sa kolegama iz Rage i uz pomoć simfonisjkog orkestra bjelorusije izdaje vlastiti CD, što je njegov drugi album, koji se pojavljuje polovinom iste godine u prodaji. Ova simfonija, pod nazivom "Heretic" se tiče teme doba spaljivanja vještica na lomači (?).

    Snimanje albuma "Welcome To The Other Side" traje od kolovoza do studenog 2000. u studiju Hamm/Njemačka. Pola pjesama je uradio Victor a odradio je i producentski dio posla. Usljed ogromnog uspjeha koji uživa, neke od pozantijih firmi poput: "Siggi Guitars", "Behringer" i "Yamaha" sklapaju posebne ugovore s njim.

    Svoje mogućnosti i znanje je pokazao na prestižnom američkom muzičkom sajmu Winter Namm Show. U Europi je to pokazao na frankfurtskom muzičkom sajmu., pri čemu je zasupao i prezentirao instrumente firmi s kojima je sklopio ugovor.
    Dosadašnji uspjeh je nastavljen izdavanjem 2001. novog albuma banda Rage "Welcome To The Other Side". Pjesma "Straight To Hell" zajedno sa još nekim drugima je upotrijebljena kao soundtrack u najuspješnijem filmu njemačke produkcije "Manituova cipela" (Der Schuh des Manitu). Navodno je do sada film vidjelo preko 15 miliona duša. Godine 2004. ista pjesma će se koristiti u filmu "Traumschiff Surprise."


    Na osnovu stečenog višegodišnjeg iskustva izlazi 2002. godine Rage album "Unity" (meni najdraži) dobrano metalski obojen, gdje Victor pokazuje svu svoju virtuoznost u ovom segmentu muzike. Nastaje i video-spot "Down" koji se fino prikazuje na VIVA. Iduće, 2003. godine izlazi album "Soundchaser". Kao gost-izvođač se pojavljuje Andy Deris iz Helloween. U to vrijeme Rage drži mnoge koncerte, često sa Helloween kao predgrupom sve do kraja 2003.

    Krajem 2004. Victor izdaje novi CD "Majesty & Passion". Uz pomoć članova banda Rage i drugih vrši novi aranžman Betovenovog "Starog majstora" u heavy stilu. Pjesme sa ovog albuma su prezentovane uživo: na međunarodnom Bachovom festivalu u Lajpcigu i na Rock Meet Renaissance festivalu u Bottropu. Početkom 2005. godine su dobili prava da koriste scene iz filma "Der Schuh des Manitu" na osnovu kojih nastaje video-clip za pjesmu "Straight To Hell". U to vrijeme snima i novi CD "Peku BpemeH" sa ruskim bandom Kipelov (bivša Aria) kao gostujući muzičar, a svira i sa poznatim izvođačima iz Izraela, Ukrajine, Bjelorusije i Rusije.

    U kolovozu 2005. Victor objavljuje "Symphony Nr. 9 for orchestra and electric guitar". Kao izvođač se pojavljuje na Rage albumu "Speak of the Dead".
    Osim po muzici, Victor je poznat i kao ljubitelj moto-sportova, pri čemu je bio član nekih timova u proteklim godinama. Kao jedno od poznatijih, Victor je sa startnim brojem 17, u VW Golf GTI učestvovao na Russian Touring Car Championship. Svestran čovjek nema šta, još da zna praviti web stranice, eh...

    Diskografija:

    * 1993 - Inspector - "Russian Prayer"
    * 1996 - Victor Smolski - "Destiny"
    * 1998 - Mind Odyssey - "Nailed To The Shade"
    * 1999 - Mind Odyssey - "Signs"
    * 1999 - Rage - "Ghosts"
    * 2000 - Victor Smolski - "The Heretic"
    * 2001 - Rage - "Welcome To The Other Side"
    * 2001 - Der Schuh des Manitu (film) - "Soundtrack"
    * 2002 - Rage - "Unity"
    * 2003 - Rage - "Soundchaser"
    * 2004 - Siggi Braun Fine Young Guitars - "Perfect Passion"
    * 2004 - Traumschiff Surprise (film) - "Soundtrack"
    * 2004 - Rage - "From The Cradle To The Stage" - DVD
    * 2004 - Victor Smolski - "Majesty & Passion"
    * 2005 - Kipelov - "Reki Vremeon"
    * 2006 - Rage - "Speak Of The Dead"
    Instrumenti koje koristi:

    Ako je vjerovati (usprkos zlim jezicima):

    Yamaha Guitars
    RGX420S, RGX420SD6, PAC821D, PAC812W, APX5NA

    Siggi Guitars - Signature Series
    Signature Modells, 7Strings Guitar, Sitar
    Doubleneck-partly frettles-guitar/bass with piezzo and synth. pickups

    Yamaha Keyboards
    S30

    Yamaha Guitar Amp
    DG 130 H

    Behringer
    3x ULTRAROC-GM2000, 4x ULTRASTACK-BG412S, Denoiser, Virtualizer Pro, Midi Controller-FCB1010, V-Amp2

    Cordial
    Različiti gitarski i drugi kablovi

    Pyramid Strings(009-046)

    Walter Geipel
    trzalice

    Roland
    Guitar Synthesizer -GR50

    Digitech
    Whammy2

    Morley
    Wah/Volume

    Korg
    Tone Works, Trinity V3Pro

    Lucas
    Deseiver, Guitar split-box

    Rocktron

    Chameleon

    Mesa/Boogie
    Triple-Rectifier

    Soldano
    Super Lead Overdrive

    Engl
    Savage120

    Boss
    AD-5 Acoustic Processor

    E-bow
    Talkbox - custom

    Možete posjetiti njegov sajt na: www.victorsmolski.de, tamo ćete pronaći i njegov e-mail (ako vam treba tabova ;) )

    Slični tekstovi

    Pregledano 2872 puta
    Pregledano 3126 puta
    Pregledano 3772 puta
    Pregledano 3523 puta
    Pregledano 6222 puta

    » 0 komentara... Dodaj svoj!

    Još nema komentara