»Recenzije - recenzije ostalo - Gibson 500T Magnet Za Električnu Gitaru
»Najmoćnije magnet iz Gibsonove game
  https://www.gitare.info/page.php?id=5653

Autor: ELV1I2, Dodano: 03-06-2007 22:11.
[IMG]http://www.gitare.info/datas/users/3-gibson%20500t.jpg[/IMG]


POVIJEST
Firma Gibson je započela negdje 70-tih godina ugrađivati model magneta 500T u svoje gitare kao zamjenu za vremešne i prevaziđene DiMarzio magnete. Jedan od prvih meni poznatih modela je bio Les Paul DeLuxe sa ovim magnetom.
OPIS
Ovo je pasivni magnet, sa keramičkim magnetom (za razliku od Alnico magneta kod drugih), tipa humbucker (HB), sa dva odvojena i otvorena kalema (bez limenog poklopaca), pri čemu su kalemovi odgovarajuće voskom "zaliveni" da se otkloni neželjena mikrofonija i uticaj na vanjski svijet elektronike. S čeone strane magneti imaju dva reda polova, jedan kalem ima fiksne polove, dok drugi ima polove u vidu podesivih vijaka. Standardnih je dimenzija, pa ga je moguće ugraditi u sve gitare u kojima se nalazio magnet tipa HB. Postoje dvije izvedbene verzije ovog magneta:
- sa 2-žičnim izvodima
- sa 4 žičnim izvodima
Prva verzija je tvornička verzija koja se susreće u gitarama koje se standardno isporučuju sa ovim magnetom, dok je druga verzija namijenjena osobama koje se bave upgrade-om svojih instrumenata. Ova verzija dolazi sa okvirom, oprugama i odgovarajućim vijcima. Provodnici su dovoljne dužine i omogućavaju spoj sa potovima na bilo kojoj gitari.
Proizvode se kao crni i u zebra (crno/krem) kombinaciji kalemova.
NAMJENA
Ovo je uz Gibsonov DirtyFinger® magnet najžešći magnet namijenjen ugradnji u gitare od punog drveta. Primarna pozicija mu je na mostu (bridge, lead pozicija, solo...). Zbog izuuzetne snage koju pokazuje na pojačalima često se naziva i "Super keramički magnet". DC karakteristika je "samo" 14.5 kOhm ali zvukom razara kao da je 20! Ovo je magnet sa izrazito treble komponentom, mada ne tako izraženom kao DiMarzio X2N, tako da kod prigušenog sjeckanja power-akorda (upotreba palm muting tehnike) stravično zvuči i kao stvoren je za heavy metal i njemu srodne pravce. jako lijepa karakteristka je da ovo nij emagnet kod kojeg volume mora bit uvijek na 10, neee, sasvim lijepo, jasno i moćno zvuči i na 7 dok drugi magneti na toj poziciji već pokazuju znakove posustajanja. magnet raspolaže fino izbalansiranim signalom, što visokih, što niskih tonova, sa dovoljno tonova srednjeg područja da ne bude sirova snaga bez kontrole. Solo dionice naprosto su zabava i što god pokušali s njim od fazona iz domena HM ići će bez nekog satiranja gitare i žica. Ukoliko se nalazi na gitari sa Floydom, moći ćete se lijepo zabaviti s njim. Iako bi neko pomislio da je ovo magnet samo za lead, moram reći da je vanredan za rifove klase "Burn", "Electric eye" i slično, koji žestokom ali čistom distorzijom zahuktava ostatak ritam sekcije benda. Gledao sam pokušaje da se 500T stavi na bridge poziciju ali je previše treble za to mjesto i najbolje ga je upariti sa 496R ili, kome treba ekstra jak magnet na neck poziciji, Gibson Tony Iommy Signature. Gitare koje udomljuju ovaj magnet su: Gibson X-plorer '76, Explorer Pro, Flying V '67, neke verzije Les Paul Classic i Standard...
NA KRAJU
Kvalitet zvuka ovog magneta, kao i drugih, zavisiće u solidnoj mjeri od vrste drveta od koje je gitara napravljena. Nekako se pokazalo da gitare od mahagonija, korina drveta i američke lipe ponajbolje odgovaraju za ove magnete. Ako se nađe u javorovoj kutiji mogao bi zvučati nešto tamnije. Šta reći, ovo nije magnet "Katica za sve" ali se lijepo snalazi na clean, mada se osjeća kod kuće na pojačalima sa mogućnostima overdrivea (hibridna i lampaši). Ako ste jedan od onih koji stanuje u zgradi ili ima nervozne susjede, pa vježbate na maloj snazi (5-15W) ovim ćete magnetom uspjeti počupati sve fore i fazone HM bez potrebe da se susjedi naljute na vas. Moje preporuke.
Savjet: Ne dirajte podesive polove magneta (u obliku vijaka) bez prijeke potrebe! Magnete nemojte držati blizu jakih izvora EMS. Još: Magnet pokazuje DC drugačije izvađen iz strujog kola gitare no kad se ugradi!

Preuzeto sa: Gitare.Info