ZADNJE NA FORUMU
 • Gibson lp studio ili lp tribute?

  Komentirao: veselisvirac

  Datum: 01-07 14:41

  Odgovora: 18

  Pogleda: 408

 • Squier Affinity Telecaster

  Komentirao: Ad_slammer

  Datum: 01-07 12:49

  Odgovora: 7

  Pogleda: 161

 • Yamaha RGX 420 - recenzija

  Komentirao: motörhead

  Datum: 29-06 15:48

  Odgovora: 3

  Pogleda: 92

 • Mikrofonicna lampa

  Komentirao: etkfrru

  Datum: 29-06 11:35

  Odgovora: 5

  Pogleda: 153

 • Evil.Jesus - Snimke

  Komentirao: motörhead

  Datum: 29-06 10:36

  Odgovora: 141

  Pogleda: 27523

 • Black Sabbath Paranoid - snimka

  Komentirao: Ad_slammer

  Datum: 29-06 09:18

  Odgovora: 6

  Pogleda: 172

 • Live Looping sa Helixom

  Komentirao: pekki

  Datum: 28-06 12:07

  Odgovora: 2

  Pogleda: 88

 • Popravak akusticne gitare

  Komentirao: james H.

  Datum: 27-06 22:27

  Odgovora: 2

  Pogleda: 112

 • Glamov muzički kutak

  Komentirao: Glam Boogie

  Datum: 27-06 20:31

  Odgovora: 88

  Pogleda: 6143

 • Klasična gitara - izbor izmedju 3 modela

  Komentirao: Strat04

  Datum: 27-06 09:04

  Odgovora: 33

  Pogleda: 2573

 • Koje gitare imate - 2020

  Komentirao: Ad_slammer

  Datum: 26-06 09:58

  Odgovora: 134

  Pogleda: 5050

 • Offline

  Komentirao: Glam Boogie

  Datum: 25-06 19:33

  Odgovora: 67

  Pogleda: 3529

 • Servis gitare

  Komentirao: Ad_slammer

  Datum: 23-06 21:48

  Odgovora: 120

  Pogleda: 6816

 • Kupovina el. gitare

  Komentirao: sm0ke

  Datum: 23-06 14:50

  Odgovora: 5

  Pogleda: 175

 • Dunavom jos sibaju vetrovi - Yu Grupa Cover

  Komentirao: nercibald

  Datum: 19-06 15:04

  Odgovora: 5

  Pogleda: 139

 • Mala pomoc

  Komentirao: pekki

  Datum: 19-06 13:15

  Odgovora: 12

  Pogleda: 310

 • Gdje mogu odvesti gitaru na servis?

  Komentirao: Ad_slammer

  Datum: 19-06 09:24

  Odgovora: 17

  Pogleda: 359

 • ACDC Let there be rock - snimka

  Komentirao: motörhead

  Datum: 18-06 15:16

  Odgovora: 0

  Pogleda: 95

 • Kratki Kurs Za Podešavanje FloydRose Mehanizma

  • Datum:   01-06-2007 15:00
  • Autor:   ELV1I2
  • Ispiši   Stranicu
  Ovo će biti dug post, al' to je takva tema da se ne može skratiti i reći u par rečenica. Odmah se izvinjavam svima koje će ovo iritirati, ali... neki iz susjedstva su tražili baš ovo da vide. Znate ono: "slika vrijedi više od tisuću riječi". Neću gnjaviti o tome ko je izmislio Floyd' nego odma' na stvar..

  ŽICE: Floyd Rose bridge (most) gitare je tzv. plivajući tip mosta i na gitare koje ga imaju ne možete jednostavno postaviti bilo kakve žice. Ja osobno koristim Ernie Ball Super slinky 2223 .009-.042 i poprilično sam zadovoljan s njima iako ima i boljih (skupljih) serija (previše se istežu, pa se moraju povremeno dotjerivati vijcima za fino ugađanje). Komplet u DE ili AT dođe oko 6EUR. Ove žice dozvoljavaju upotrebu svih mogućnosti koje gitarista može da izvede na gitari bez gubitka štima ili drugog nepovoljnog odraza na zvuk gitare. Skučeni lovom, kakvi uglavnom jesmo, kad nam pukne žica-dvije, skloni smo uzeti zamjene iz nekog drugog kompleta, sasvim drugog proizvođača. Pogrešno. Nije sve u debljini žice, tu su i tonske karakteristike, pa žica iako "u tonu" nekako daje "škrbav" zvuk, posebno "na suho" pojačalo (clean). Dakle, ako nemate drugu žicu istog prozuvođača, morali bi ste promijeniti sve! Ma nije tako skupo, do 7EUR. Dalje, ako mijenjate jedan komplet žica sa novim koji ima nešto deblje žice npr. .011-.046, onda ćete morati izvršiti ponovno ugađanje svih podesivih mehanizama (most i njegove dijelove, nut-lockere, visinu magneta...) ako hoćete da gitara zvuči kako treba. Ovaj posao će vam uzeti sigurno jedan debeo sat, a možda i više. Nikad ne skidajte sve stare žice odjednom, već jednu po jednu! Kao prvo, skinite sa ruku prstenje, satove, narukvice jer s njima možete oštetiti lak gitare.

  POČETAK:Sada ćete pronaći drveni ili plastični tvrđi predmet u obliku omanjeg linijara i postaviti ga ispod zadnjeg dijela mosta kao podupirač (da se pokretni dio Floyda ne zavaljuje). Pazite da ne grebe tijelo gitare. Može poslužiti i limić koji zatvara otvore na PC kućištima kad se izvadi neka kartica. Svrha podupirača je da ne dozvoli Floydu da ga opruge povuku u krajnji položaj kad je žice nemoguće postaviti i podesiti most a moguće je da se most zaokrene pa se ne može upotrebljavati kako treba ili čak oštetiti. Imate li alat od svoje gitare? Par tzv. imbus-ključeva? Da? Fino. Kad ovako blokirate most, oslobodite 3 imbus-zavrtnja na nut-lockeru (na vrhu vrata) ali ih ne vadite, dovoljno je samo osloboditi 3 pritiskača da su žice slobodne.

  [IMG]http://www.gitare.info/datas/users/3-nut-locker1.jpg[/IMG]

  Nije greška ako ih posve izvadite ali imate šansu da ih lakše izgubite ;). Sada sa zadnje strane mosta imate 6 bruniranih vodoravno postavljenih dugih vijaka: oni drže žice u naročitom mehanizmu Floyda. Trebaće vam imbus-ključ. Nemojte odmah da otpustite nijedan od njih prije nego olabavite žicu jer ćete dobiti žicom preko nosa! Olabavite žice pomoću čivija na glavi vrata (pegheadu). Flyod ima i 6 vijaka sa gornje strane njegovog zadnjeg dijela - oni služe za fino podešavanje štima (postavljeni okomito na one brunirane duge crne zavrtnje). Sve ih otpustite do kraja ali ih ne vadite.

  [IMG]http://www.gitare.info/datas/users/3-imbus_floyd.jpg[/IMG]

  Sada koristeći imbus okrećite vijak suprotno od kazaljke na satu dok se ne oslobodi žica, ne više (ne vadite ove dijeliće!) . Mali pritiskač u Floyd mehanizmu će se pomjeriti malo unazad i osloboditi žicu, te je sad posve uklonite i sa čivija (odmotate). Kao što vidite, kraj žice nema "kuglicu" (gauges, bullet) a vaš novi komplet je ima! Sad vam treba nova žica i donošenje odluke - nove žice možete postaviti na dva načina:

  a) odsječete dobrim kliještima dio nove žice gdje je kuglica, na mjestu gdje završava pleter koji drži kuglicu

  b) žicu provučete kroz otvor na stubu čivije i povučete je kroz nut-locker sve do mosta i drugi kraj učvrstite u Floyd, pri čemu kuglica na čiviji ne dozvoljava da se žica odmotava

  Koji vam je način lakši? Nemate kliješta? Odaberite jedan način.

  Ad A) odsjekli ste žicu kako je navedeno pod a) i sada taj svježe odsječni dio stavite u locker Floyda odakle ste maloprije izvadili žicu. Locker nije "šupalj" i ima dno pa žica ne može da "prođe", te zato jednom rukom pritiskajte i držite mirno žicu dok drugom rukom (ili neki pomagač) imbusom zategnete imbus-vijak u smjeru kazaljke na satu. Dotegnite dobro ali ne divljački! Ovi se zavrtnji ne mogu baš lako oštetiti ali... nikad se ne zna. Ako pak slabo stegnete u lockeru žicu imate šansu da se žica oslobodi i - opet preko nosa kad se budete najmanje nadali :D . Sada žicu prevucite preko vrata i provucite kroz nut-locker a onda dalje do čivije. Uvucite žicu i namotajte je da se zategne, tek onako. Zgodno je imati spec. plastični navijač za žice koji sliči kurbli; njime se brže žice namotavaju nego rukom. Ima ih nabaviti i u našem Gradu. Raspitajte se. Prekratko namotana žica je dvosjekli mač: kod pucanja žice blizu bridgea, naprosto otpustite čiviju dok ne mognete suprotni kraj žice umetnuti u locker i - voila, kao nova! Ako je ima malo na stupu čivije, niš' od posla. Malo namotane žice daje tendenciju gubljenja štima iako bi nut-locker-i trebali sprječiti je u tome.
  Sada ponovite isti postupak za preostalih 5 žica. Predstoji sad važan dio ali prije toga:

  Ad B) provukli ste žicu sve do kuglice, kako je rečeno pod b) i provukli ste je kroz nut-locker, pa preko vrata sve do iznad Floyda; pustite žicu nekih 4-5cm preko i odjecite višak kliještima. Opet nemate kliješta? OK, onda kraj žice stavite u locker Flyoda i postupkom opisanim pod Ad A) učvrstite kraj. Sada zategnite rukom žicu (odignite je) i navijajte žicu na čiviju (rukom ili navijačem) dok ne dostigne neki stepen zategnuća. I ta je žica gotova. Idemo slijedeću na isti način. Ne brzajte, zeznućete nešto. Uzmite minut pauze.

  [IMG]http://www.gitare.info/datas/users/3-uvucizicunaop.jpg[/IMG]


  OSLOBAĐANJE MOSTA Sad je vrijeme da oslobodite most. Radni položaj mosta je kada su imbus-zavrtnji sa zadnje strane Floyda paralelni sa tijelom gitare. Ne valja kad je Flyod nagnnut nazad niti naprijed, objasnićemo sve slučajeve. Prvo moramo izvaditi onaj podupirač: okrenite prema vratu i pritisnite blago ručicu floyda; tako ćete olabaviti žice i napraviti malo prostora da se on izvadi; polako oslobađajte pritisak na ručicu Floyda. Ako ste neku žicu slabo pritegnuli sada ćete to saznati :) Kako sad stoji Floyd, pogledajte sa strane!

  PODEŠAVANJE UGLA FLOYDA: Floyd poput klackalice drže 3 opruge kojes se nalaze u unutrašnjosti gitare. S donje strane gitare imate centralni poklopac i kad ga uklonite vidjećete prost mehanizam. Kod većine gitara ove tri opruge su postavljene paralelno ali su kod Dean i ESP postavljeni tako da tvore trokut. Dva zavrtnja za drvo drže opruge. Njihovim stezanjem ili otpuštanjem regulišete "dužinu hoda" opruga. Za njihovo ugađanje, ako vam bude to trebalo, trebaćete kratak i dobar odvijač.


  [IMG]http://www.gitare.info/datas/users/3-podesiugaofloyda.jpg[/IMG]

  a) Most je nagnut prema vratu: opruge Floyda su labave. Dotežite zavrtnje nosača opruga dok Floyd se ne poravna sa tijelom gitare.
  b) Most je nagnut unazad: opruge Floyda su prenategnute. Otpuštajte zavrtnje nosača opruga dok ne postignete poravnanje Floyda sa tijelom gitare.


  [IMG]http://www.gitare.info/datas/users/3-podesiugaofloyda1.jpg[/IMG]

  KONAČNO:Sada možemo štimati žice gitare. Osobno preferiram upotrebu štimalice, koje danas zaista nisu skupe, 30-35KM; štimanje "na uho" i slično je prevaziđeno i - glupo. Štimanje počinje od donje E žice a zatim idemo redom dalje. Sve štima, super zvuk? OK. Sada stegnete nut-locker, opet ne manijački. Probajte štim? malo se "razdesio"? Eh, ništa zato, dešava se. Sada je vrijeme da upotrijebite one zavrtnje za fino podešavanje sa gornje strane zadnjeg dijela Floyda. Za to vam ne treba alat, služite se prstima. Opet idemo od donje E pa na gore do gornje E. Ponovo provjerite donju E? OK? Nije, ali je odstupanje manje? Nije ništa strašno, ponovite prethodni postupak za fino štimanje. Ostaje još da provjerite visinu magneta (pogledajte opis u postu: Kako dostići HM-zvuk gitare...). Sad je gitara spremna za "oranje". :D

  Moram napomenuti da je Floyd osjetljiva stvar i ne dajte da vas nagovore da odižete gitaru za ručicu Floyda i tako dokažete njegovu kvalitetu. Iako je sve od čelika, lako zeznete stvar a kompletna zamjena Floyda je sve samo ne zabavna. I ja sam svojevremeno gledao našeg Zelu da radi to na svom Fenderu, Dimebaga na Deanu, Kirka na ESP... ali njih ne muči lova a i vaša gitara sigurno nije ni upola cijene njihove. Zato - pamet u glavu. Ako ste novajlija sa Flyodom ne forsirajte tzv. "diving bomb" i "squeling a la Dimebag" dok se malo ne odomaćite. Tu snaga nije fora, no tehnika. Probajte, praksa čini čuda!
  I na kraju, ako svirate negdje žive svirke i žešći ste gitarista, dobro bi bilo da ponesete još jednu gitaru, jer publika neće čekati da vi promijenite žicu! Hvala na strpljenju pri čitanju i - sretno.

  Slični tekstovi

  Pregledano 58176 puta
  Pregledano 155580 puta
  Pregledano 32570 puta
  Pregledano 32772 puta

  » 5 komentara... Dodaj svoj!

  MusicOnly kaže:

  koji je bolji način stavljanja žica?
  ball-end na mašinice ili rezanje tog ball dijela?

  10-12-2007 23:31

  backoze kaže:

  taj prvi naravno

  24-07-2009 16:32

  Rade031 kaže:

  Zanimljivo

  17-10-2009 01:21

  harisfender kaže:

  @backoze zasto mislis da je taj 1. nacin bolji...?

  05-02-2012 02:00

  harisfender kaže:

  i da li pasu D'Addario zice na gitaru sa floydom

  05-02-2012 02:01