»Vijesti - Kratka priča o The FLYING V gitari
»
  https://www.gitare.info/page.php?id=26105

Autor: Rudi, Dodano: 19-05-2020 12:41.
The FLYING V – kratka priča

Fender nije osmislio inovativnu električnu gitaru Gibson Flying V solidbody, no tvrtka ima veliku zaslugu za nadahnuće njenog stvaranja!!!

Ovdje na Gitare.info pročitajte kratku priču o tome. (Hvala godpodinu Chris Gillu)

Sredinom pedesetih Fender je predstavio Stratocaster, čiji je tada futuristički dizajn učinio da Gibsonove gitare izgledaju prilično 'obične' gitare i da se Fenderove počinju dobro prodavati. Konkurencija??? Što učiniti???
Gibsonova prodaja počela je patiti i 1957., predsjednik Gibsona Ted McCarty odlučio je da Gibson treba vratiti svoj imidž inovatora i vođe u industriji proizvodnje gitara. U tipičnom McCartyjevom načinu "…ne uzimaj zarobljenike…", napravio je niz hrabrih poteza koji su rezultirali razvojem nekoliko najpoželjnijih i najcjenjenijih modela električne gitare svih vremena, uključujući Les Paul Standard, ES-335, Explorer i The Flying V. Sve te đitre su svoju 'premijeru' imale daleke 1958.
''THE FLYING V'' bio je jedan od nekoliko „modernističkih“ modela koje je Gibson razvio u tom razdoblju. Negdje 1956. McCarty je angažirao umjetnike izvan tvrtke kako bi osmislili dizajne gitare s futurističkom privlačnošću.
- "Rekao sam im što želim i zamolio sam ih da mi naprave skice…", rekao je McCarty Andre Duchossoir.
- "Odabrali smo one koje su nam se svidjeli, a onda smo pozvali [voditelja odjela za izradu gitara] Larryja Allera i Johna Huisa i pitali mogu li ih napraviti. Možete dizajnirati bilo što na papiru, ali izrada i proizvodnja je drugačija stvar. " Samo je nekoliko predanih dizajna stiglo do faze prototipa. Navodno su napravljeni makete i odabrana tri finalna modela od tih kandidata. Gibson je podnio prijave za patent za ta tri dizajna tijela gitare u lipnju 1957., a patenti su na kraju odobreni u siječnju 1958. To je bila neobična strategija, jer je prije toga Gibson podnosio patente samo na inženjerske izume, a ne na tzv . ''kozmetičke dizajne''…
Iako nazivi modela nisu podneseni u prijavi za patent, gitare su neslužbeno postale poznate kao Futura, Moderne i The Flying V. Od ova tri prijavljena dizajna, samo je oblik ''THE FLYING V'' ostao nepromijenjen u fazi proizvodnje. Tijelo ''Futura'' je promijenjeno u Istraživačkom labosu, a tijelo ''Moderne'' nikad nije ušlo u proizvodnju.
Rani prototipovi The Flying V i Future / Explorera koji su izgrađeni za sajmove imali su tijela od mahagonija, ali prije nego što su modeli ušli u proizvodnju Gibson je prešao na drvo afričke limbe, poznatije kao korina. Osim što je svjetlija od mahagonija, korinova blijedoplava boja bila je više u korak s prevladavajućom estetikom kasnih pedesetih.
"Nitko nije imao korina gitaru", rekao je Gibson stručnjak za drvo Wilbur Marker za časopis 'Duchossoir'. "To je bila novost . Bilo je vrlo lijepo. U suštini, to je razlog zbog kojeg smo išli s korinom. "
Kada je Gibson prikazao prototipove Flying V i Explorer na sajmovima 1957, oni su ostvarili određenu željenu reakciju trgovaca. No, dok je Gibson ponovno uspostavio reputaciju inovacije s gitarama, to se nije pretvorilo u prodaju. Većina trgovaca smatra da su modeli malo predaleko i svemirske dobi, a oni koji su ih naručili kupili su samo jedan instrument, koji se uglavnom koristio kao zaslon prozora izloga kako bi privukli pažnju. Narudžbi za The Flying V je bilo daleko više nego onih za Explorer, a Gibson je odlučio proizvesti tri serije (svaka serija broji 40 gitara) Flying Vs i jednu seriju Explorera.
Gibson zapisi o prodaji pokazuju da je samo 81 gitara Flying V isporučena 1958., a 17 isporučena 1959. Početkom 1959, Flying V je obustavljen iz proizvodnje. Preostali dijelovi za nedovršene gitare od početnih narudžbenica bili su spremljeni u tvornici Gibson do ranih šezdesetih, kada je dovršeno još dvadesetak ''THE FLYING V'' gitara.
Iako je vrlo malo Flying V-a bilo u opticaju tijekom kasnih pedesetih, nekoliko ih je uspjelo uhvatiti oči izvođača poput Lonnie Mack i Alberta Kinga, koji su odmah usvojili Flying V kao svoju gitaru za potpis. Mack je svom V-u dodao vibrato Bigsbyja koji je koristio za snimanje "Wham". Kinga je kao lijevorukog gitarista privukao V-ov simetrični oblik, koji je prilagodio njegov neortodoksni stil držanja gitare na desnoj ruci svirača i neophopdnog prevrtanja instrumenta.
Gitarista The Kinks-a Dave Davies bio je još jedan koji je uzeo The Flying V , iako je njegovom upotrebaom započeo mnogo kasnije, 1965. Prema Daviesu, aviokompanije su izgubile njegovu jedinu gitaru kada je te godine došao u Ameriku na turneju, pa je stao u dućan dobiti zamjenu. Kad na policama nije uspio pronaći gitaru koja mu se svidjela, vlasnik je iz skladišta izvukao prašnjavu futrolu u kojoj se nalazio originalni Fifties V. Prodao je Davies V za samo 60 dolara. Daviesov Flying V postao je ikonična slika britanske invazije nakon što je s njim svirao na nekoliko televizijskih nastupa i prikazan je s tom gitarom na naslovnici The Kinks 'Greatest Hits! 1966. god. Potražnja za rijetkim i ''THE FLYING V'' naglo se povećala zbog njegove nove izloženosti, što je Gibson-a motiviralo na izdavanje novog Flying V modela 1966. godine.
Ova druga verzija V-a imala je tijelo i vrat od mahagonija, određene modifikacije kao npr. , konfiguraciju trokutastog upravljačkog gumba i tradicionalni zaustavni remen ili Gibson Vibrola, umjesto V-repnog remena u obliku slova V-oblika. No, nova je verzija bila tek neznatno uspješnija od svoje prethodnice. Samo 111 gitara isporučeno je 1966. godine, a isporuke su se smanjivale svake godine nakon toga, sve dok proizvodnja tih gitara opet bila prekinuta 1970. godine.
Jimi Hendrix bio je najistaknutiji gitarist koji je prihvatio ovu drugu verziju V. Godine 1969. Gibson je za njega izgradio jedinstvenu prilagođenu ljevoruku ''THE FLYING V'' koja se sastojala od pozlaćenog hardvera i bisernog umetka za glavu s logotipom Gibson i umetci od split-dijamantne friteze u stilu Trini Lopez. Hendrix je poznati V iskoristio na nekoliko pjesama na festivalu Isle of Wight 1970. godine. Keith Richards također je privukao pažnju mnogih gitarista kada je svirao 'V' na koncertu Hyde Park Rolling Stonesa 5. srpnja 1969.
Gibson je 1971. proizveo ograničeno izdanje Flying V Medallion modela, koji je u osnovi bio identičan verziji iz 1966., s izuzetkom kraće glave privjeska. Tvrtka je proizvela samo 350 Medallion Vs. ''THE FLYING V'' se u redovnu proizvodnju vratio po treći put 1975. godine, verzijom sličnom V-u iz 1966. godine, i od tada su neke varijacije Flying V-a ostale redoviti proizvodni model Gibson-ove električne gitarističke solid linije.
Potražnja za ''THE FLYING V'' dostigla je kritičnu masu sedamdesetih jer su je hard-rock i metal gitaristi obožavali zbog svog agresivnog stila. Nastupajući s NLO-om, Michael Schenker svirao je bijeli Gibson Flying V iz 1975. godine, kojeg je kasnije ukrasio prepoznatljivim crno-bijelim motivom.

Da li netko od Vas svira The Flying V ?
Postavite video da Vas čujemo!!!

Preuzeto sa: Gitare.Info