DRUGE RECENZIJE

Godin 5th Avenue

  • Autor: Duane Eason
  • Datum: 08-10-2013 18:29
  • Ispiši Stranicu
Godin 5th Avenue

Ovu gitaru sam nabavio relativno skoro, ali sam se imao prilike susretati sa akustičnim archtop gitarama i ranije, i to upravo sa budget modelima. Akustčni model je bio i prvi iz 5th avenue serije, i bio je lična želja Roberta Godina jer je on kao klinac počeo svirati na takvoj gitari. Uopšte, archtop instrumenti su za nijansu prefinjeniji u izradi od flat-top akustičnih gitara, imaju carved top, lebdeći most, karakteristični mid-range ton, i u zavisosti od materijala i dubine tijela, mogu biti za nijansu, ili značajno tiši od flat-top gitara. Proslavio ih je Gibson, od tada su popularni u jazz, blues, country, honky-tonk i rockabilly pravcima, međutim električni archtop instrumenti su potpuno zasijenili akustične originale, tako da su oni postali prava rijetkost. Skriveni hipster u meni je vjerovatno htio biti drugačiji, pa sam odlučio da želim baš akustični archtop, otuda i 5th avenue u mom posjedstvu, a i moja zainteresovanost za jazz i dugogodišnja privrženost country i blues tonu je vjerovatno pomogla.

Gitaru sam kupio za nekih 520 eura, uz koju se dobija i jedan vrlo robustan kofer u kojem gitaru slobodno možete bez bojazni i ispustiti. Tijelo gitare je u potpunosti napravljeno od izvjesne Kanadske divlje trešnje, laminat. Navodno, to je politka Godina, da štede amazonske kišne šume, i da koriste što je više moguće domaću tehnologiju, materijale, dizajn i radnu snagu. Drvo zapravo i ne beru, već sijeku stabla koja je priroda oborila. Isto se drvo može naći i na Seagull i Art&Lutherie gitarama koje pravi ista firma. Koliko su dosljedni u svojoj politici je pitanje, jer se mahgonij i palisandar nalaze bez problema na njihovim gitarama (a alternative odavno postoje). Vrat je javor, a fretboard palisandar. Većina bi se čitalaca zapitala da nije mnogo dati te novce za gitaru koja je u cjelosti od laminata, ali na to ću pitanje odgovorti negdje pri kraju.
Prva stvar koja se da primijetiti, je da je tijelo dosta tanko za jedan akustični instrument. Zahvaljujući tome, gitara je u isto vrijeme jako ergonomična, idealan instrument za svirku zavaljen u fotelji. Oblik vrata je više neki moderan, skoro pa flat D oblik, isto kao i na električnim modelima. Ne mogu da se otrgnem utisku da je trebalo da između akustičnih i električnih modela naprave malo više razlike osim toga što će maknuti ili staviti pickup po potrebi. Finiš je satenski – archtop puristi su dosta žalbi uložili na ovo, međutim ja mogu da konstatujem da odlično i izgleda i osjeća se pod rukom, a po priči Godina – on je i namjenski upotrijebljen da bi Gitara što bolje odoljela zubu vremena. O tonskim karakteristikama vezanim za finiš nisam kompetentan suditi. Na završnu obradu nemam nikakvih zamjerki, a to je utisak i većine ostalih vlasnika instrumenta, što automatski preporučuje gitaru kao dobru kupovinu preko internet distributera. Set-up je vrlo moguće da će se morat naštelovat nakon kupovine, međutim to je zapravo znatno lakše nego što se čini na prvi pogled. Ja sam gitaru kupio u cognac-burst finišu koji predivno i raskošno izgleda, prevario bi neupućene da je znatno skuplji instrument, svakako privlači pažnju i nema posjetioca koji se nije zagledao i raspitao o gitari. Moderan dizajn headstocka se nekome sviđa a nekome ne – više stvar ukusa. Mašinice su neke no-name, to je takođe mjesto gdje se uštedilo.

Uopšte o zvuku gitare se može reći da je dosta tiha i suptilna. Ako znamo da su archtop instrumenti tiši, ako znamo da je ovo tijelo tanje nego drugi archtop instrumenti, i ako znamo da je gornja ploča laminat, onda polako stičete utisak o tome. Zaista, ovo je instrument sa kojim definitivno nećete probuditi svoje komšije, a teško i ukućane. Na ovakvoj gitari je vrlo bitno kako ćete trzati i kojom debljinom trzalice. Ukoliko želite trzati akorde uz pjesmu, poželjno je da koristite tanju jer će buka udaranja trzalice o žice remetiti ton, a ako solirate, onda je poželjno deblju jer će u suprotnom ton biti prigušen i nerazgovjetan. Najbolje dolazi do izražaja u blues, jazz i country žanru, i uopšte svugdje gdje dominira mid-range. Ne bih detaljisao da ne promašim suštinu, ali preferiram đangolike akorde na archtopu, u fingerstyle takođe, a i određene bluegrass i country hitove volim da prebiram na ovom instrumentu uz neko lagano trzanje. Ukoliko pak želite da svirate neki jači blues, 12 bar i bilo koju drugu agresivniju svirku, onda će flat-top instrument biti bolji. Ovakve gitare jednostavno imaju određeni prag tolerancije na to koliku silu možete da primijenite, jer će zvuk trzanja nadglasati zvuk instrumenta. Neophodno je da promijenite pristup kad se latite Godina.

Ne bih savjetovao da se ova gitara kupuje kao prvi instrument, i ne bih savjetovao da se kupuje kao jedini akustični instrument. Svako s vremena na vrijeme poželi svestranost i glas flat-top gitare, i svako s vremena na vrijeme poželi da ga čuje i prvi komšija. Takođe na flat-top gitari možete i komotno mlatiti do mile volje i praviti se da svirate les-paul. Sa druge strane, ako baš želite akustični archtop, i ako ste kojim slučajem u jazz sekti i počeli ste se zanimati tim pravcem, u zavisnosti od toga kako gledate na stvari, može se ispostaviti i da je ova gitara jedini izbor u tom segmentu. Tim prije što su pioniri u tom polju, mahom američki proizvođači, često nedostupni na ovim prostorima – Gibson, Gretsch, Eastman, Peerless, Guild itd. Svakako, oni nude i mnogo više – kultne gitare poput Gibsona super 400 mogu lako nadglasati i pojedine dreadnought modele.

Naime, mada će većina ljudi zamjeriti na full-laminate konstrukciji, ne smijemo smetnuti sa uma da su pravi archtop instrumenti ručne izrade izuzetno skupa roba. Proces izrade je teži jer se mora raditi carved top, a tu su i druge finese. Maltene bez izuzetka, archtop gitare su skuplje i teže dostupne. Istina je da je za bilo koji akustični instrument pa tako i ovaj, gornja ploča od punog drveta jako važna, ali to je kompromis koji želite ili ne želite napraviti. U ovom polju se nedavno pojavio brend The Loar, koji je pod krovom firme Music Link koja stoji iza Recoding Kinga. Oni su ponudili archtop gitaru sa pločom od pune smreke već od 300 eura, što je odmah izazvalo sumnje. Iskusni vlasnici gitara i dugogodišnji GAS pacijenti će odmah znati šta se krije iza takvih dilova – gitara koja vam zapravo može u ruke dopasti bez bilo kakve greške, zvučati jako solidno a da nakon nekoliko godina upotrebe ona počne ubrzano gubit svoj nekadašnji sjaj, oblik i postojanost. To su zamke gitara iz istočne azije. Međutim, najčešće, ovim instrumentima će se potkradati makar jedna greška, od mrlji na finišu, do krivog ugla vrata, loših pragova, a kako izgledaju unutra gdje oko ne može da zaviri, saznajete tek ako imate adekvatnu kameru. Njih je moguće kupiti ako je probate uživo, međutim ni to ne garantuje da će ona biti postojana, a naručivati preko interneta je veliki rizik. Valjda bi i činjenica da se archtop sa punom gornjom pločom od pravih brendova može kupiti tek od nekih 1200 eura trebala da govori nešto. O gitarama od skroz punog drveta da ne govorim, za njih biste mogli zamijeniti auto. Neko će se za ove novce radije zabaviti na kraće staze, a neko će odabrat instrument kojem ni za 20 godina neće trebati servis da ostane u svirljivom stanju, sve zavsi od ambicija. Lično sam probao i The Loar, i Gretsch g100, i ostao bih uz Godin. Ako bih investirao u drugi archtop instrumnent, onda bi to bilo nešto mnogo ozbiljnije.

Na kraju, Godin možda nije idealna gitara, ali jeste idealna preporuka za nekog ko hoće da upliva u ove vode. Svi magični sastojci carved top gitare su tu, dobija se jedno jako simpatično i kompletirano pakovanje, a i zvuči jako dobro ako snimate na mikrofonu. Ako ste ozbiljan dugogodišnji muzičar, možda ćete preskočiti ovaj cjenovni rang i ići direktno na prave stvari, ostali će teško odoljeti šarmu Godina.

» 1 komentara... Dodaj svoj!

Strat04 kaže:

Imao sam priliku isprobati ovu gitaru kad mi je bila na setupu. Inače odradim sve za jedan dan ali je vlasnik otputovao pa sam se imao prilike družiti s njom nekih tjedan dana. Istina, jazz, swing i slični žanrovi kojima je ova gitar namjenjena nisu moj fah mada se mogu snaći ali ta gitara je jednostavno izvlačila to iz mene. Udobnost je fantastična, osjećaj šarmantno poseban a zvuk vrlo specifičan (pogotovo meni koji inače ne sviram takve gitare). Uglavnom da skratim... Vrlo brzo poslije tog događaja sam nabavio Ibanez AF55 (električna verzija archtop gitare) i bila je ok ali ni blizu tog šarma koju ima Godin. Na kraju je i taj Ibanez dobio noge jer mi je počeo skupljati previše prašine...

28-06-2020 12:27