DRUGE RECENZIJE

Squier Classic Vibe '60 Stratocaster

  • Autor: Mark12345
  • Datum: 05-01-2012 00:55
  • Ispiši Stranicu
Evo jedna recenzija gitare koja je često na meti skeptika kod kojih slovi kao loša.

http://www.fender.com/en-HR/products/search.php/?partno=0303010500

Slika:IZRADA

Tijelo gitare izrađeno je od johe, kao i u Fenderovih stratova. Po težini je lakša od Fendera, što ukazuje da je drvo nižeg razreda kvalitete. Vrat od javora, rosewood fretboard. Sama izrada je slobodno mogu reći izvrsna. Znatan je skok u odnosu na Squier Standard stratove, završna obrada je savršena. Da nema Squier headstocka, na prvi kontakt rekao bi da se radi o puno skupljem instrumentu, za što je najodgovorniji predivan finish gitare. Ne znam kakav je to lak, ali jednostavno je predivan. Pragovi su odlično izbrušeni, inlayi odlično postavljeni, tako da definitivno nema brige što se tiče izrade.

Gitara ima Vintage Style tremolo, koji se uz malo podešavanja može koristiti bez raštimavanja. Vintage tremolo ručica je velika, veća od onih klasičnih Fender, kakvu baš i preferiram jer je svugdje nadohvat ruke.

Gitara koristi SSS Alnico V pickupe, koje karakterizira neka žešta svirka unatoč single-coil konfiguraciji (Jimi Hendrix, čiju eru gitara i predstavlja).

Mašinice su Vintage Style, koje osobno ne preferiram previše jer imam poteškoća svaki put kad mijenjam žice zbog otvora na vrhu.
No, to je ipak stvar ukusa. Inače dobro drže štim. Takve koristi Clapton na svojim signature stratovima.

Elektronika je za cjenovni rang pristojna.

ZVUK I SVIRLJIVOST

Najvažniji segment. Kao što sam napisao, gitara koristi Alnico V pickupe. Bridge pickup ima onaj klasičan twang, nerijetko spičim Creedence na njemu. U kombinaciji sa middleom dobiva se onaj mekani čisti sound. Sam za sebe, middle pickup dosta naglašuje srednje frekvencije. Inače ga ne koristim previše. Middle+Neck.. odličan clean sound sa naginjanjem prema bluesu, i tu rade Straitsi po cijele dane. I konačni, neck, gdje se uz zakuhane lampe na pojačalu dobija Gilmour, Clapton, Jimi, pa uz korištenje drivea bez problema i nešto žešće. Pickupi Alnico V bez problema hvataju nekakve shreddove, uz koje dobivamo vrlo opširan instrument.

Akcija na gitari je odlična, možda i najsvjetlija točka. Vrat je užasno svirljiv, jedino što zamjeram je nedostatak 22. freta, taman da bez problema uz bendanje zakucam E na kraju solaže. Ali to je opet stvar ukusa.

ZAKLJUČAK

Ovu gitaru možete dobiti već za 2.500 kn za keš, što mislim da je itekako isplativo. Inače, Squier proizvodi gitare slabije kvalitete tipa Bullet i Affinity, prema kojem skeptici zaključuju da je Squier općemito loša firma. Ova gitara dokazuje da su u krivu i da nije u redu procijenjivati brend po pojedinostima. Ovu gitaru bi prije preporučio nego nekom meksičkog Fendera. Inače, ova gitara koristi bolje pickupe od Meksikanaca, a svojom izradom zadovoljava i više kriterije od nje same. Odlična je za one koji prvi put uzimaju električnu gitaru u ruke, a i one naprednije koji bez problema mogu vršiti nadogradnje po svom ukusu. Eto, meni se sviđa baš kakva je.

Pozdrav!

Mark12345

» 3 komentara... Dodaj svoj!

Đoni kaže:

meni je gitara prelijepa, mada sam se malo razočarao kad sam je prvi put svirao. sjećam se kako sam se bio zapalio za ovaj tremolo hahaha

18-01-2013 16:36

Sava kaže:

Složio bih se da kvalitet drveta nije vrhunski, ali za tu cenu se to i ne očekuje. Međutim, ne bih se složio sa konstatacijom da je lakše drvo obavezno i lošije. Često je upravo suprotno. Evo podataka za jedan Fender masterbuilt onako nasumice odabran:

Fender Custom Shop Masterbuilt (Dennis Galuska) Heavy Relic Irish Pub Strat

WEIGHT: 7.44lbs / 3.37kgs

FENDER CUSTOM SHOP IRISH PUB STRAT MBDG (9218000253)
MASTER BUILDER - DENNIS GALUSZKA
FINISH - HEAVY RELIC
PLATING - CHROME
BODY - LIGHTWEIGHT 2 PIECE ALDER
Price: £5499.00

Telo od dva ili tri komada aldera, vrat iz komada maplea, alnico 3/5 magneti, sjajna izrada za taj novac svrstava ovu gitaru u best bay kategoriju.

20-01-2013 12:42

Strat04 kaže:

Upravo tako... Ako se govori i istoj vrsti drveta (ajmo čisto za primjer bubnuti jasen) onda lakše tijelo rezultira otvorenijim, mekšim i toplijim tonom sa nešto više Sustaina od težeg tijela. Veća masa tijela se obično manifestira u smislu zvuka u perkusivnosti tona.

28-06-2020 12:31