Last.fm više nije besplatan

 • Datum: 23-04-2009 13:56
 • Autor: muzika.hr
 • | 1
 • komentara Ispiši Stranicu
Last.fm, popularni Internet servis koji je ujedinio Internet radio i elemente social networkinga i time stekao veliku popularnost u cijelom svijetu, pa tako i u Hrvatskoj, od danas više ne pruža (do sada) besplatnu uslugu slušanja Internet radija.

Iz Last.fm-a su uvođenje naplate usluge Internet radija najavili još 24. ožujka, ali je u međuvremenu primjena naplate odgođena na neko vrijeme, dok omoguće dodatne opcije. Najavljene opcije se prvenstveno odnose na dodatne mogućnosti pri plaćanju - uvođenje drugih kanala naplate osim PayPal-a, te uvođenje Gift-certifikata (poklon pretplata) koji omogućavaju da se pretplata na Last.fm uplati prijateljima.Podsjećamo, sredinom 2007. sličan potez je napravila i Pandora, američki servis sličan Last.fm-u, koja je ukinula besplatno slušanje svima izvan SAD-a, a na temelju čega je sigurno velik broj korisnika pripao upravo Last.fm-u.

S današnjim danom su najavljene promjene i provedene, te za hrvatske korisnike usluga slušanja Last.fm radija više nije besplatna. Naravno, ne samo za hrvatske, već i za sve korisnike izuzev onih koji žive u SAD, Velikoj Britaniji i Njemačkoj, za koje se usluga financira iz oglašavanja. Ukoliko ste i dalje zainteresirani za slušanje Last.fm radija, cijena pretplate iznosi 3 Eura mjesečno.

Moramo biti fer pa ipak navesti kako se spomenuti iznos i cijela filozofija oko Last.fm-a temelji na tome da se spomenuti servis trudi izvođačima platiti naknade za njihova prava prilikom izvođenja njihovih djela, i da su ovaj potez povukli s ciljem da takvu praksu i dalje mogu nastaviti. Obzirom na velik broj korisnika Last.fm servisa, razumljivo je da su troškovi takvog poslovanja veliki, no naviknuti kako je 'sve na Internetu besplatno', ipak smo kao korisnici razočarani ovakvim razvojem događaja.

A razočarani su i mnogi drugi Last.fm korisnici koji svoje razočarenje, a poneki i ljutnju, izražavaju na Last.fm forumu. Osim izljeva tuge i bijesa preko foruma, oformljavaju se i mnoge grupe korisnika koji protestiraju protiv naplate. No, s druge strane, na dnevnicima pojedinih članova mogu se pročitati i ponešto zreliji komentari na ovu odluku.

Kako ne bi sve ispalo tako negativno, preostali dijelovi servisa i dalje ostaju besplatni u svim zemljama, a osim social komponente i druženja, to uključuje scrobbling servis (opcija da muziku koju slušate s vašeg računala zabilježite na Last.fm-u), top liste, biografije izvođača, popis koncertnih događanja, pregled video sadržaja i slično.

Ukoliko želite i dalje slušati radio, pretplatu možete uplatiti na http://www.last.fm/subscribe, a svi zajedno se možemo nadati da će u budućnosti Last.fm pronaći model po kojem će i za nas iz 'trećeg svijeta' glazba iz Last.fm radija ponovno postati besplatna.

» 1 komentara... Dodaj svoj!

plunjash kaže:

pih

23-04-2009 17:09

ZADNJE NA FORUMU
 • Što mislite o ženama gitaristicama?

  Komentirao: Glam Boogie

  Datum: 21-09 23:27

  Odgovora: 850

  Pogleda: 174634

 • Relax don do it...

  Komentirao: Glam Boogie

  Datum: 21-09 23:03

  Odgovora: 4588

  Pogleda: 663165

 • TOOL

  Komentirao: etkfrru

  Datum: 21-09 21:53

  Odgovora: 3

  Pogleda: 82

 • Fret leveling/general setup u području Sarajeva/Bihaća

  Komentirao: Dajdo

  Datum: 21-09 17:10

  Odgovora: 0

  Pogleda: 22