Aerosmith. Image credit: friskytuna.

Aerosmith. Image credit: friskytuna.

1964 – The Beatles

Beatlesi su uspjeli držati prvo mjesto na američkoj ljestvici singlova 14 tjedana u komadu sa 2 pjesme zaredom. “I Want To Hold Your Hand” je bila tamo sedam tjedana, “She Loves You” dva tjedna, a “Can’t Buy Me Love” pet tjedana.

1974 – Graham Bond

Britanski klavijaturist i pionir njihove R&B scene Graham Bond je počinio samoubojstvo bacivši se pod vlak na Finsbury Park stanici. Imao je 36 godina. Policiji je trebalo 2 dana da identificira njegovo tijelo koje je bilo zgnječeno do neprepoznatljivosti. Bond je kratko bio član Blues Incorporateda, prije nego je osnovao Graham Bond Quartet.

1982 – Vangelis

Vangelis se popeo na prvo mjesto američke ljestvice singlova sa pjesmom “Chariots Of Fire”. Bio je to njegov jedini broj 1 singl u SAD-u. Vangelisa je radi te pjesme za plagijat optužio grčki skladatelj Stavros Logaridis. Tvrdio je da je Vangelis plagirao njegovu pjesmu “City Of Violets”. Vangelis je pobijedio na sudu, uvjerivši suca da mu dozvoli da donese klavijature na sud. Tamo je demonstrirao svoju metodu skladanja i improviziranja.

1993 – Aerosmith

Aerosmith su ušli na prvo mjesto američke ljestvice najprodavanijih albuma sa “Get A Grip”. Album se prodao u više od 20 milijuna primjeraka širom svijeta, te je osvojio dva Grammya.

2016 – Prince

Nakon neočekivane smrti, Prince je držao prva dva mjesta na Billboard ljestvici albuma. The Very Best of Prince je bio na prvom, a Purple Rain na drugom mjestu. S obzirom da je njegova glazba bila nedostupna na streaming platformama, većina prodanih primjeraka su bile fizičke kopije albuma.