1956 – Elvis Presley

Elvis Presley. Image credit: Rossano aka Bud Care.

Elvis Presley. Image credit: Rossano aka Bud Care.

Elvis Presley je dobio svoj prvi broj 1 album i singl u SAD-u kada se Heartbreak Hotel popeo na vrh ljestvica. Singl “Heartbreak hotel” je postao njegov prvi koji se prodao u milijunskoj nakladi, te je bio najprodavaniji singl 1956. godine. Stihovi pjesme su se bazirali na novinskom članku o samoubojstvu usamljenog muškarca koji se bacio kroz hotelski prozor.

1963 – George Harrison

George Harrison. Image credit: Bradford Timeline.

George Harrison. Image credit: Bradford Timeline.

Po preporuci Georgea Harrisona, Dick Rowe, glava A&R odjela u Decca Records izdavačkoj kući (ujedno i čovjek koji je odbio Beatlese) je otišao poslušati nastup Rolling Stonesa u Crawdaddy Club u Londonu. Potpisali su ugovor za tu izdavačku kuću unutar tjedan dana.

1968 – Stephen Stills

Stephen Stills. Image credit: Eva Rinaldi.

Stephen Stills. Image credit: Eva Rinaldi.

Buffalo Springfield su se raspali. Richie Furay je osnovao bend Poco, a Stephen Stills je zajedno sa Davidom Crosbyem i Grahamom Nashom osnovao supergrupu Crosby Stills & Nash.

1992 – Radiohead

Radiohead; Ed O'Brien (left), Thom Yorke (right). Image credit: michell zappa.

Radiohead; Ed O’Brien (left), Thom Yorke (right). Image credit: michell zappa.

Radiohead su izbacili svoj EP “Drill” u UK-u, što je bila njihova prva ploča ikad. Dok su snimali pjesme za ovaj EP, bend se još uvijek zvao On a Friday, no na nagovor izdavačke kuće, promijenili su ime u Radiohead.

1996 – Rage Against The Machine

Rage Against The Machine. Image credit: Penner.

Rage Against The Machine. Image credit: Penner.

Rage Against The Machine su se popeli na prvo mjesto američke ljestvice najprodavanijih albuma sa albumom Evil Empire. Naslov je uzet iz fraze “evil empire”, koju su koristili bivši američki predsjednik Ronald Reagan i mnogi konzervativci da opišu Sovjetski Savez.