Jimi Hendrix. Image credit: mirjoran.

Jimi Hendrix. Image credit: mirjoran.

1958 – The Everly Brothers

The Everly Brothers su započeli četiri tjedna dugu vladavinu prvim mjestom američke ljestvice najprodavanijih singlova sa pjesmom “All I Have To Do Is Dream”. Pjesmu su napisali tekstopisci Felice i Boudleaux Bryant, inače bračni par, a Everly Brothers su je snimili iz drugog pokušaja.

1963 – Bob Dylan

Bob Dylan je demonstrative otišao sa probe za Ed Sullivan show na američkoj televiziji. Razlog je bio taj što su mu rekli da ne može izvesti svoju pjesmu “Talking John Birch Paranoid Blues” jer se ona izruguje američkoj vojsci i segregaciji. Čelnici TV kuće CBS su zamolili Dylana da zamijeni pjesmu, no on je rekao “No, this is what I want to do. If I can’t play my song, I’d rather not appear on the show”, te otišao.

1967 – Jimi Hendrix

Are You Experienced, album Jimi Hendrix Experiencea je izdan u UK-u. Smatran je jednim od najvećih debitantskih albuma u povijesti rock glazbe. Na albumu se može čuti Hendrixov inovativni pristup pisanju pjesama i sviranju električne gitare kojim je utemeljen novi smjer psihodelične i hard rock glazbe. Album je proveo 33 tjedna na UK ljestvici najprodavanijih albuma, a u Americi je na Billboardu proveo čak 106 tjedana.

1977 – Sex Pistols

Nakon što su ih izbacili iz EMI i A&M izdavačkih kuća u razdoblju kraćem od 6 mjeseci, Sex Pistolsi su potpisali ugovor sa Virgin Records.

1984 – Lionel Richie

Lionel Richie je započeo dvotjednu vladavinu prvim mjestom ljestvice singlova u SAD-u sa svojim hitom “Hello”. To mu je bio drugi broj 1 singl u SAD-u, a također je dosegao tu poziciju u UK-u.