BOB MARLEY. Image credit: vinylmeister.

BOB MARLEY. Image credit: vinylmeister.

1963 – The Beatles

Beatlesi su započeli 30 tjedana dugu vladavinu prvim mjestom UK ljestvice najprodavanijih albuma sa svojim debijem “Please Please Me”. To je najduže što je album nekog benda bio na prvom mjestu te ljestvice ikad. Njihov idući album “With The Beatles” ga je zamijenio 7. prosinca iste godine i ostao na prvom mjestu 21 tjedan.

1967 – Bee Gees

The Bee Gees su se po prvi put pojavili u britanskoj emisiji Top Of The Pops i izveli pjesmu “New York Mining Disaster”.

1974 – Led Zeppelin

Led Zeppelin su se pojavili na nastupu Elvisa Presleya u Los Angeles forumu u Kaliforniji. Nakon nespretnog početka nastupa, Elvis je zaustavio njihovu svirku i rekao: “Wait a minute, if we can start together fellas, because we’ve got Led Zeppelin out there, let’s try to look like we know what we’re doing.” Nakon nastupa, sva četiri člana Led Zappelina su se susrela sa Elvisom, te su se družili više od 2 sata. Elvis ih je sve zatražio autograme za svoju kćeš Lisu Marie.

1981 – Bob Marley

Jamajkanski pjevač i tekstopisac Bob Marley je umro. Imao je 36 godina. U srpnju 1977. je otkriveno kako Marley ima maligni melanom ispod nokta na nožnom prstu. Rak se s vremenom proširio po čitavom tijelu. Marley je najpoznatiji po singlu “No Woman no Cry”, a u UK-u je imao još 10 top 40 singlova. 1990. je 6. veljače proglašen državnim praznikom na Jamajci u čast Marleyevog rođendana. Kompilacijski album Legend izdan 1984. je najprodavaniji reggae album ikad, sa više od 20 milijuna prodanih primjeraka. Časopis Time je odabrao album Bob Marleya i The Wailersa Exodus kao najveći album 20. stoljeća. 

2003 – Noel Redding

Basist Jimi Hendrix Experiencea Noel Redding je umro u svom domu u Irskoj. Imao je 57 godina. Redding je svirao na Hendrixovim albumima “Are You Experienced”, “Axis: Bold as Love” i “Electric Ladyland”. Sve do svoje smrti bio je u sudskom procesu protiv Hendrixovog imanja jer je tvrdio kako mu duguju 3.26 milijuna funti od njegovog sudjelovanja u snimanju albuma i tantijema. Također je bio član benda Fat Mattress, te je osnovao The Noel Redding Band.