Tko, Kako, Zašto?

Dopustite mi da vas upoznam sa glavnim značajkama zvuka i alatima koje koristimo za njegovu obradu. Ako se na bilo koji način želite baviti glazbom, tu sam da vam pomognem samo otvoriti najosnovnije pojmove koje se vežu uz glazbenu produkciju. Terminologija iza onoga što nazivamo ‘’produkcija glazbe’’ je široka i može zvučati komplicirano ako se nikada niste susretali s njom.

U određenim momentima nemoguće mi je bilo izbjeći spominjanje tih ‘’stručnih’’ termina, ali mislim da će vam moj pristup biti lako probavljiv. Osnovnoškolsko znanje iz matematike i fizike je vjerojatno razina do koje ćemo ići, ali vrlo površinski i vrlo kratko, kada budemo objašnjavali što se događa zvuku kada ga na bilo koji način mijenjamo sa raznim alatima i efektima. 

Razlog zašto vam ovo može biti korisno je, ako mogu pretpostaviti, je činjenica da je moj materijal nije na engleskom jeziku. Međutim, sva literatura i svi izvori iz kojih ja čitam i učim zadnjih 20-ak godina su bili na engleskom. Moram vas upoznati sa tim terminima, jer će oprema koju budete koristili, pojačala ili efekti kroz koje svirati, gotovo sigurno imate nazive na engleskom. Neke od njih ćemo pokušati prevesti, neke ćemo ostaviti u izvornom obliku, ali ćemo ih sve objasniti na najkraći mogući način. 

Ovdje ima puno informacija koje vam mogu otvoriti bezbroj novih pitanja. Ipak, smatram da je ovo elementarno znanje i nešto što će vam pomoći da napokon shvatite što su frekvencije, kako kompresijom utječemo na zvuk ili koji su najčešće korišteni tipovi efekata, ne samo kod onog dijela populacije koji svira gitaru, već u glazbenoj industriji kao takvoj. 

Na kraju, osim imena, što da vam još kažem o sebi? Sviram gitaru od 2000., počeo sam kao i svi – svirajući Fear Of The Dark na klasičnoj gitari, onoj sa plastičnim žicama. Razlog zašto sviram gitaru je poprilično jednostavan, da ne kažem banalan.

U prvom srednje sam čuo kod prijatelja iz razreda kako zvuči Fender Stratocaster kroz Marshall pojačalo. To je bilo apsolutno dovoljno i nije mi trebalo ništa više da se zaljubim u ovaj instrument. Sve što sam naučio je produkt mog vlastitog istraživanja i interesa koje imam prema ne samo gitari, nego glazbi kao takvoj. 

Kako su godine prolazile, sve sam se više upoznavao sa glazbenom produkcijom, miksanjem, masteringom i bezbroj alata koji idu skupa s tim poslovima. Zbog toga, proveo sam tisuće sati sa slušalicama na ušima, zbog čega je moj sluh već poprilično oštećen. Tinitus je, za mene, svakidašnjica…

Tokom ovog procesa gubljenja sluha radio sam sve i svašta u audio domeni, a od momenata koji me čine osobito ponosnim tu je suradnja sa finskom punk skupinom King’s Cross kojima sam radio miks i mastering na dva njihova posljednja vinil izdanja. Strah me javnih nastupa i zato me nikada nećete naći s gitarom van ova četiri zida. Najdraža boja mi je zelena. Slušam sve.

–Ivan