D&裟Addario XT recenzija

nijebitno
Online status:

Korisnici
Pošalji PP
39 odgovora
Država:
Grad: Bijeljina
Godine: 24
Hvala:   1   puta!
#326896 u 22-07-2021 21:08 GMT+01 sat :


Konačno su se pojavile i na našem tržištu. Riječ je o žicama o kojima se podigao nevjerovatno veliki hajp na internetu.

Na glavnoj gitari sviram od 2 do 5 sati na dan, u zavisnosti od slobodnog vremena tako da se mogu svrstati u grupu gitarista koji jedu žice. Danas sam zamjenio prvi kupljeni set D'Addario XT žica, u pitanju su XTE1149 koji je trajao punih 106 dana dakle trajnost žica je na nivou. Zamjenjene su ponovno istim žicama što govori o tome da sam zadovoljan. Ajmo malo ući u prednosti i mane.

Prednosti:
+ cijena: 12€ je sasvim pristupačno za 106 dana i sviranjem 2-5h dnevno. Da napomenem da sam pušač i da je gitara izložena duvanskom dimu. (koliki sam potrošač žica govori to da mi obični D'Addario ili Earnie Ball ne traje duže od 20 dana!)
+ dugotrajnost - već sam naveo
+ ton - ton je u najmanju ruku kvalitetan i ne tupi tako brzo, može se reći da počinje degraditarti jako kasno ali je degradacija jako brza
+ osjećaj u sviranju - jako su brze žice dakle nema nikakvih zastoja u toku bendovanja kao recimo na Dunlopu ili ikakvih oštećenja na žici nakon dužeg sviranja, žice zadržavaju pravilan oblik od prvog do zadnjeg dana
+ jako dugo drže štim

Nedostaci:
- za razliku od Elixira, Earnie Balla, pa i običnog D'Addaria dosta teže se stavljaju, mišljenja sam da je baš zbog te skliskosti koje imaju
- nakon sječenja žica ostaje jako oštra, što je mana većine žica ali nije na odmet napomenuti


Na kraju mislim da je glavno pitanje da li uzimati XT seriju D'Addario žica ili Elixir. Budući da sam korisnik žica 11-49 (u D# štimu sam) te je skoro nemoguće naći Elixir u ovoj debljini ostajem na XTu do daljnjeg. Da mi je Elixir dostupan najvjerovatnije nikada XT ne bih ni probao, ali zadovoljan sam njima.


Ukoliko imate neka iskustva dobra/loša sa njima pišite. Oni koji ih nisu koristili mislim da bi im trebali dati šansu.


motörhead
Online status:

Korisnici
Pošalji PP
1901 odgovora
Država:
Grad:
Godine: 47
Hvala:   117   puta!
#326910 u 24-07-2021 06:54 GMT+01 sat :


hvala na savjetu, mogao bi ih isprobat kad potrošim zalihe Ernia koje imam.


Zundapp
Online status:

Korisnici
Pošalji PP
1635 odgovora
Država:
Grad: Japan
Godine:
Hvala:   41   puta!
#326912 u 24-07-2021 09:46 GMT+01 sat :


Svakako probati, ako se prilika ukaze. Ja uglavnom koristim zice na koje naletim da su sa dobrom cjenom i tad ih kupujem za cjelu godinu. Cujem ja razliku u zvuku izmedju njih, ali nije to bas toliko vazno, koliko je vazan osjecaj. Meni dobro prstima leze GSH, Ernie su mi nako izmedju, a Daddario mi je onako nekako najsvjetliji i ima najvise klanga, ali im taj "klang" u vrhu brzo i nestane. Elixir sam koristio par puta i nisam bas primjetio da su nesto posebno. U svakom slucaju bi prije uzeo dva seta GSH ili nekih drugih zica, prije jednog seta Elixira.


"...but he'll always be a f*cked up, little, try-hard, wannabe rock'n'roll nerd"
nijebitno
Online status:

Korisnici
Pošalji PP
39 odgovora
Država:
Grad: Bijeljina
Godine: 24
Hvala:   1   puta!
#326916 u 24-07-2021 10:45 GMT+01 sat :


Naravno, svako ima neki svoj pogled. I ja dok sam svirao na više gitara i dok nisam počeo ponovno intenzivnije svirati stavljao sam koje nađem 11-49 u shopu. Ali iskreno me mrzi mijenjati žice svakih 20-25 dana pa su mi je glavnoj gitari izbor bio elixir koji traje 120-150 dana pri intenzivnom sviraju (naručivao sa interneta), ovaj XT može biti jako dobra zamjena za njih.