modifikacija Yamaha RGX A2

motörhead
Online status:

Administrator
Pošalji PP
1928 odgovora
Država:
Grad:
Godine: 47
Hvala:   117   puta!
#326163 u 18-04-2021 17:05 GMT+01 sat :


prvi dio postova prebačen iz teme "Upgrade gitare", nastavak slijedi...


motörhead:

u međuvremenu uhvatio malo i Yamahu "popravljat"... gitara je zanimljiva, samo za moj ukus ima par loših stvari: LED-ice koje svijetle u različitoj boji ovisno koji je pickup izabran ( i koje ne vidi onaj tko svira gitaru !?) i "rotary" switch za prebacivanje pickupa a koji izgleda kao tone pot. to rješenje je nespretno i sporo, uz to su kapice pota i switcha uvučene u tijelo gitare.
međutim gitarica je lijepo svirljiva, mekana i strašno lagana... ko igračka.
izbušili su rupu za kučište za bateriju bez veze, samo zbog LEDica...šteta što nisu stavili aktivne pickupe kad je već tu baterija.
prošli vlasnik je bio konjina, pa je na leđima nastradao lak od kopče remena, al to ću ispolirati. uz to je nekako izgubio jednu od tri vide (šarafa) od bridgea, ne ide mi u glavu kako mu je to uspjelo...ima i par oštećenja laka od udaraca.
pogled na cavity prije vađenja...pot cavity kao i pickup cavity imaju shielding (boja).
u sredini je originalni rotary switch sa pločicom i LEDicama koji je bio zapekao pa sam ga ubrzo nakon kupovine zamijenio sa novim plastičnim iz Chipoteke (lijevo) i originalni 500kOhm mini pot.
ležišta pota i switcha su od prozirne plastike sa navojima zbog LED-ica… ali neće tako ostati, nego ću stavit normalne volume i tone full-size CTS potove, normalni 3way switch i trebble bleed.


međutim, kada bi switch stavio da bude jednako udaljen od potova prema postojećim rupama, tada ne bi mogao stati input jack... pa sam odlučio začepiti ionako prevelike rupe potova i napraviti nove, bez udubljenja i sa kraćim razmakom tako da stane i switch i da sve izgleda simetrično.
pa će to tako otprilike izgledati...
i čepovi za rupe sa vanjske strane da budu u livelu sa tijelom gitare...poslije ide kit za drvo i brušenje...
bridge je zanimljivo i jednostavno riješen.. svaka žica može se posebno podešavati i po visini i naravno intonaciji.


tu je Jamahin "AIR" patent kojim su reklamirali gitaru... u biti se radi o tri tunelića veličine 1-2 cm kroz svaku nogu bridgea...i to bi kao trebalo pridonijeti još boljoj rezonanciji... meni se osobno čini ko jedno veliko ništa...jeftini marketinški trik.
još jedan fail je cijela stvar oko pickupa. znači, nema tone pota jer u Jamahi kažu da su kao posebno napravili ove humbuckere u dimenzijama P90 pickupa za ovu gitaru tako da daju najbolji zvuk bez podešavanja. uz to je napravljena kao sendvič od laganog drva oko kojeg je čvrsti debeli furnir pa je prilično lagana (oko 2.5 kg), i to je kao optimalno za zvuk...međutim ipak nije, jer su pickupi u stvari splitabilni, ali na ovoj gitari tvornički nema push-pull pota i switch je imao samo 3 položaja....znači nisu samo za ovu vrstu gitare. i ne kontam čemu humbucker u dimenziji P90 umjesto normalnog humbuckera ili normalnog P90?
u tom P90 formatu postoje zamjenski Dimarzio DP209 Super Distortion i DP210 Tone Zone humbovi, aktivni EMG P81, P85 i P60 i pasivni P91 i P92 što su u stvari EMG HZ H4 i H4A....volii bi aktivne EMG-e, ali vidjet ćemo, ako ih uspijem nabavit po normalnoj cijeni jer su polovni rijetk za pronaći...
pickupi bez covera
vrat sam skinuo, pa ću usput izlivelat pragove. sa actionom od 2.1 mm na 12 polju 6 žice nema zujanja, ali na 2mm ima na nekim pragovima. čak bi mogao i sam pokušati dovest pragove u livel sa laganim "fall-away"-om na visokim pragovima, ako budem imao vremena. nisam nikad krunirao pragove, ni brusio, možda ne bi bilo loše naučiti...al vidjet ću... ako ne, imam dobrog meštra za to u ST-u.
gitara dolazi bez inlaya, ovo na vratu su naljepnice (www.inlaystickers.com)
slijedilo je čišćenje površine sa acetonom i lagano brušenje grubim brusnim papirom kako bi se bolje uhvatilo ljepilo za furnir...ovo je bio prvi neuspjeli pokušaj furniranja...ali okačit ću sve, tako da se netko drugi ne zezne sa istim stvarima ako bude išao nešto slično raditi...
sad malo igranja sa furnirom...
prvo je potrebno dobiti točne rubove, na način da se oba ruba skupa stave u stegu između dvije daske ili pritisnu nečim čvrstim za podlogu, pa po metalnom ravnalu izreže milimetar-dva sa skalpelom cijelom dužinom. još bolje sa malom pilicom za furnir, ali je nemam.
onda ih treba spojiti...prislone se tako da su rebra posložena simetrično, pa se zalijepi papirnata traka prvo na krajevima pa zatim cijelom dužinom.
tada se furniri preklope preko ljepljive trake, i u taj tanki procjep između dva furnira stavi ljepilo za drvo (Drvofix). tada se furniri opet rašire, i komadom papira se prođe po crti uz pritisak tako da ljepilo uđe što bolje u procjep.
nakon toga se furnir savije na suprotnu stranu od one na koju se savio kod stavljanja ljepila, i ostavi tako da rubovi što bolje stisnu ljepilo.
nakon nekoliko sati se traka skine i ta dva komada furnira su sada prilično čvrsto zalijepljena jedan uz drugi...slijedi crtanje kontura gitare.. kako su furniri nedovoljne širine, sa svake strane tijela gitare nedostaje po par centimetara, pa sam tu morao ponovo dodavati i lijepiti.


i prva moja greška je bila pokušaj rezanja furnira sa skalpelom... dok nije zalijepljen za podlogu, to bi trebalo raditi isključivo škarama, jer se dogodi ovo ako se reže po zaobljenim konturama...
i onda sve iz početka....
----------------------------


Ad_slammer :

Ako ne želiš da se vidi da je iz 4 komada, slobodno rubove pobajcaj tako da prekriješ drvo, a sredinu ostaviš transparent


----------------------------


motörhead :


prvi pokušaj lijepljenja je išao sa nekim jakim ljepilom... piše da je djelomično fleksibilno, lijepi sve... čak mi je jedan kolega rekao da je sa njim zalijepio pločicu u bazenu i to pod vodom, bez pražnjenja bazena. naravno, rubove sam od ljepila zaštitio ljepljivom trakom a rupe za pickupe prvo zaštitio trakom, pa zatim napunio papirom.
od stavljanja furnira, nisam ništa slikao jer je trebalo brzo raditi. pošto je tijelo ipak lagano zaobljeno, i da bi istisnuo sve mjehure zraka i višak ljepila, koristio sam mali valjak za bojanje širine 5-6 cm...nisam imao gumeni, pa sam koristio vuneni sa tanki slojem, tako da je bio dovoljno tvrd. nakon toga sam sa papirnatom ljepljivom trakom prvo zalijepio i zategnuo furnir preko rubova na leđa gitare kako se ne bi podigli prije nego ljepilo uhvati, i to svakih par centimetara. zatim sa širokim selotejpom za pakiranje, čvrsto stegnuo i zalijepio u nekoliko slojeva cijelu gitaru. neki ljudi koriste vreće sa pijeskom.
na žalost, kada sam sutradan skinuo ljepilo, nisam bio zadovoljan sa rezultatom. imao sam samo jedan mjehur, iako sam ih očekivao više, ali nisam bio zadovoljan sa ljepilom. kada sam kuckao prstom po furniru, zvuk mi je bio nekako previše šupalj, i imao sam osjećaj kad se pritisne furnir da nije dovoljno tvrd. valjda je to ljepilo ipak bilo previše fleksibilno za ovu namjenu. također je furnir popucao na rubovima pregiba zbog ljepljive trake tamo gdje je bio širi od topa gitare. taj mjehur bi nekako i riješio s špricom i iglom, ali sveukupni dojam mi je bio loš, pa sam se uhvatio Guglanja.
pronašao sam metodu sa peglom i ljepilom za drvo, krenuo iz početka. nakon guljenja furnira i ljepila, izbrusio sam lak do drva.
gitara je zaobljena, nema trbuh kao LP, ali svejedno je daleko od ravne plohe. odlučio sam ovaj put raditi sa dva komada furnira, jer nisam znao kako će to sa peglom ići, pa je lakše radit sa manjim komadom furnira i pokušat ga napravit kako treba. suhi furnir je žilav i valovit, pa nisam znao hoće se podizat prije nego uhvati.
prvo se namaže ljepilo i ostavi dok ne postane skoro prozirno.
isto i sa furnirom, ali čim se upije vlaga iz ljepila, dogodi se ovo...
peglanje prođe bez ikakvih problema, uhvati odma. izvrsno je što se rubovi također mogu saviti sa peglom jer su mekani od vlage iz ljepila, pa ne pucaju. na ravnom rubu se mogu bez problema saviti pod kutem od 90 stupnjeva. nakon toga kad se kucka prstom po furniru, zvuk je dobar, ko jedan komad drva.
i to je otprilike to...sada se sa skalpelom bez problema reže višak sa rubova.. još trebam zalijepiti i ona dva komadića koja nedostaju, i onda slijedi bojanje i lakiranje.
međutim, nakon što se sve osušilo, crta u sredini između dva komada furnira je došla malo više do izražaja. ništa strašno, ali slijedeći put bi ipak prvo zalijepio furnire skupa, pa onda udario peglom. crta će se vidjet, ali bit će to ok. možda je zapunim nekim kitom za drvo pa pobrusim prije bojanja.
kolko sam shvatio, bojanje topa se radi sa onim što se u HR zove "bajc". to je kao neka prozirna boja u prahu na vodenoj ili nitro bazi. na žalost teško ga je pronaći po našim trgovinama za kupiti, barem u ST-u i u malim količinama, jer se sada umjesto bajceva koriste "lazure" koje u sebi imaju nešto laka i drugačijeg su sastava. nakon par dana potrage, našao sam nekoliko kesica u trgovini u ZG-u.
još nisam odlučio u koju boju će ići top na Jamahi, pa će bit prvo malo igranja na komadima furnira. u načelu ako se žele naglasiti rebra, prvo se stavi crni bajc (ebanovina), pa se zatim furnir pobrusi tako da ostanu samo tamnija rebra, pa onda ide glavna boja... ili "burst" od dvije ili više boja uz brušenje između koraka da se sve lijepo ublenda.
mislim da ću ovu obojati bez "bursta" i bez tamnih rebara...plavu boju nisam uspio naći, nego crvenu, žutu, zelenu, mahagonij i ebanovinu..pa ćemo vidjet. vidio sam po netu da je ekipa znala bojati sa plavom bojom za pečate, ali ne znam da li ona posvijetli vremenom i kako će regirati na završne slojeve laka.
možda budem i fretboard pokušao potamniti sa bajcom boje ebanovine. vidio sam po netu da se i to radi... međutim, vidjet ću još kako će ovo ispasti...
----------------------------


Ad_slammer :

Bravo Motora, tako se to radi. Svoje sam uvijek sve tunirao koliko sam mogao. S time da nisam nikad ih išao prelakiravati niti stavljati furnir jer smatram to dugotrajnijim procesom. Svaka čast da si se ulovio tog posla. Inače servisiram sebi sve na gitarama od pragova, nuta (to ti je bitan dio), elektronike pa do čišćenja i poliranja. Savjet za završni polyurethanski lak: kupi kvalitetan koji će se dobro i brzo osušiti te pripazi da ti prašina ne uđe pod njega.


----------------------------


motörhead :

pa za ovo sa furnirom si ti kriv , jer si stavio sliku one plave furnirane Yamahe..(bajdvej, kad sam tek otvorio taj link, vidio sam slike plave Yamahe, ali su nakon par sati nestale...), pa sam se sjetio zašto ne bi headstock na LP-u imao javor, a ne bio onako bezlično crn.
i onda jedno vuče drugo..pošto sam namjeravao malo popravit par oštećenja na laku RGX-a od prošlog vlasnika i prelakirat zbog novih rupa potova i switcha, to mi je taman došlo u pravo vrijeme.

u biti si ti pokrenuo ovu cijelu temu... meni se gušt igrat sa alatom i ostali igračkama ko i svakom muškom (velikom) djetetu, i sasvim je logično i korisno znat štelat svoje gitare i nešto poboljšat svojim rukama.

sad me svrbi prosvrdlat RGX-a tako da umjesto P90 ima normalne humbuckere, pa ubacit unutra EMG aktivu, al ne znam jel pretjerujem... ne bi joj htio sasvim ubit "dušu", ipak je dobro da su gitare što više različite, svaka sa svojim karakterom.


----------------------------


dusansk :

Ovo ti je genijalno.
Uzivam gledajuci.----------------------------


Glam Boogie :

Tako, bravo, ući pomalo. Smisla imaš i ide ti to je glavno.


----------------------------


motörhead :

odnio vrat RGXa meštru da upicani pragove, taman dok riješim boju na gitari.


----------------------------


motörhead
Online status:

Administrator
Pošalji PP
1928 odgovora
Država:
Grad:
Godine: 47
Hvala:   117   puta!
#326165 u 18-04-2021 17:14 GMT+01 sat :


pragovi su poravnani sa laganim fall-off i polirani.
u međuvremenu sam iz raznih razloga odustao od rebrastog furnira.
skinuo sam boju sa tijela gitare, vrat još nisam dirao ali ću i njega pobrusiti. lak je stvarno bio žilav, oko rogova sam žuljao 2 sata sa zaobljenom turpijom za metal da bi uspio skinuti sve slojeve boje i laka.

koliko se da vidjeti, središnji dio gitare od neck pocketa preko bridgea je neko tvrđe drvo, a bočne stranice nešto mekano bijele boje sa rupicama što se može noktom zarezati. to sve je u sendviču od dva debela furnira koji se sastoji od 5 komada koji mi ne izgledaju od istog drva. furnir na leđima je nešto deblji od ovoga naprijed.


na kraju sam sve prebrusio sa gradacijom 600. odlučio sam leđa i bočne strane bajcati u boju mahagonija, a prednju ploču obojati zelenim lakom u spreju. nakon prvog bajcanja, opet lagano brušenje jer se zbog vode u bajcu drvena vlakna lagano izdignuna žalost, bajc se ne hvata jednakomjerno na sve dijelove furnira jer nisu isti, pa sam neke dijelove prelazio više puta.
ono bijelo drvo u sredini sa rupicama na bočnoj strani se ne da jednako obojati jer zbog smjera vlakana drugačije upija bajc.

na ovom dijelu sam valjda naletio na nekakvo ljepilo između slojeva drva, tu bajc uopće ne hvata.
prednja ploča je malo izrovana kako sam skidao furnir koji sam lijepio, ali ne smijem je previše brusiti zbog debljine jer to daje čvrstoću ovoj gitari.
ovo je bezbojni filer za pore drva kojeg sam jedva uspio pronaći za kupiti.
idu 2 sloja, pa brušenje sa 240 gradacijom. ako sve bude ok, onda ide i na ostatak gitare kad se vlaga od bajca sasvim osuši. filer je na bazi nitra, izgleda kao mješavina gustog laka i ljepila, taman za snifanje...


sad slijedi brušenje pa primer na prednju ploču..
motörhead
Online status:

Administrator
Pošalji PP
1928 odgovora
Država:
Grad:
Godine: 47
Hvala:   117   puta!
#326177 u 19-04-2021 15:08 GMT+01 sat :


Citat
# motörhead :
odlučio sam leđa i bočne strane bajcati u boju mahagonija, a prednju ploču obojati zelenim lakom u spreju.


NOT... opet sam se predomislio

pijem jutros kavu, gledam tu gitaru, i samo se upali lampica da ne valja i da treba ponovo sve brusiti.... jbmu, nikad neću završit ovu gitaru..


motörhead
Online status:

Administrator
Pošalji PP
1928 odgovora
Država:
Grad:
Godine: 47
Hvala:   117   puta!
#326260 u 25-04-2021 22:30 GMT+01 sat :


sve pobrusio, i stavio 2 debele ruke filera sa kistom. iako je bezbojan, ipak malo potamni drvo. ostane li ovakva boja nakon brušenja, možda samo obojim gornju plohu, a ostatak u bezbojni lak... zanimljivo mi izgleda ovaj sendvič na bočnim stranama.
Glam Boogie
Online status:

VIP
Pošalji PP
11921 odgovora
Država:
Grad: Zara
Godine: 60
Hvala:   78   puta!
#326322 u 08-05-2021 20:53 GMT+01 sat :


Najlipša Jamaha, još kad je bile boje
Koji je to materijal u sredini


You don't have to hurry
You don't have to try
You don't have a care
You're walking on air
motörhead
Online status:

Administrator
Pošalji PP
1928 odgovora
Država:
Grad:
Godine: 47
Hvala:   117   puta!
#326331 u 10-05-2021 11:04 GMT+01 sat :


Citat
# Glam Boogie :
Najlipša Jamaha, još kad je bile boje
Koji je to materijal u sredini


to je neko mekano rupičasto drvo. ispod nokta je kao malo tvrđe pluto.

na kraju mi drvo nije izgledalo dovoljno lijepo za bezbojni lak, pa sam je odlučio cijelu obojati u mat metalik zelenu.
prvo primer...ima nekoliko grešaka na površino koje sam vidio nakon stavljanja primera. onaj Bondex filler se nije pokazao najboljim. stavio sam nekoliko ruku i brusio nekoliko puta, pa zatim popravljao i primer, ali nije to to, pa ću za drugu gitaru morati pronaći nešto drugo.pa boja...zeleni lak u spreju ću također morati popraviti na nekoliko mjesta. mućkao sam sprej dobrih 5 minuta, bio je zagrijan, prskao sam kontinuirano sa širokom diznom i svejedno mi je na nekoliko mjesta izletila poneka tamna točkica boje.


Glam Boogie
Online status:

VIP
Pošalji PP
11921 odgovora
Država:
Grad: Zara
Godine: 60
Hvala:   78   puta!
#326388 u 16-05-2021 19:55 GMT+01 sat :


Pa ovako izgleda lipo, neuobičajena boja


You don't have to hurry
You don't have to try
You don't have a care
You're walking on air
motörhead
Online status:

Administrator
Pošalji PP
1928 odgovora
Država:
Grad:
Godine: 47
Hvala:   117   puta!
#326413 u 25-05-2021 10:47 GMT+01 sat :


stavljeno i 5 ruku bezbojnog mat laka. gitara je na kraju ispala sasvim drugačije od onoga što sam planirao na početku sa furnirom od javora i plavom bojom
plan je još obojati prednju stranu headstocka u mat zelenu, i pickup covere u boju aluminija da se slažu sa ostatkom hardveraja. možda i staviti malešni poklopac ispod potova u boji aluminija. ili sve to nabrojano napraviti u "carbon" izgledu... ali prije nego nastavim sa radovima, prvo ću je neko vrijeme ostaviti ovakvu i svirati.
Glam Boogie
Online status:

VIP
Pošalji PP
11921 odgovora
Država:
Grad: Zara
Godine: 60
Hvala:   78   puta!
#326442 u 01-06-2021 11:58 GMT+01 sat :


Super đitra


You don't have to hurry
You don't have to try
You don't have a care
You're walking on air
motörhead
Online status:

Administrator
Pošalji PP
1928 odgovora
Država:
Grad:
Godine: 47
Hvala:   117   puta!
#326454 u 02-06-2021 15:04 GMT+01 sat :


hvala Glam!


baaab
Online status:

Moderator
Pošalji PP
2913 odgovora
Država:
Grad: Karlovac
Godine:
Hvala:   118   puta!
#326458 u 02-06-2021 20:51 GMT+01 sat :


nisam ni skužio da si je završio...svaka čast


...napad chiwawe je bio kratak i smrtonosan...
motörhead
Online status:

Administrator
Pošalji PP
1928 odgovora
Država:
Grad:
Godine: 47
Hvala:   117   puta!
#326459 u 02-06-2021 22:19 GMT+01 sat :


hvala Baaabinjo... još par detaljčića za napravit, ali napokon je u pogonu.


veselisvirac
Online status:

VIP
Pošalji PP
228 odgovora
Država:
Grad: Beograd
Godine:
Hvala:   12   puta!
#326463 u 03-06-2021 13:39 GMT+01 sat :


bas lepo izgleda , ova boja je brutalna bas, svaka cast.


motörhead
Online status:

Administrator
Pošalji PP
1928 odgovora
Država:
Grad:
Godine: 47
Hvala:   117   puta!
#326467 u 03-06-2021 18:44 GMT+01 sat :


hvala Veseli!