Kako kupovati Akustičnu gitaru - Osnove

gstaraz
Online status:

Administrator
Pošalji PP
5377 odgovora
Država:
Grad: Rijeka
Godine: 49
Hvala:   252   puta!
#324698 u 26-11-2020 17:37 GMT+01 sat :


Par osnovnih smjernica šta gledati kad kupujenmo akustičnu gitaru
(u ovom slučaju osvrt na Dreadnought gitare... "flattop" )

Prva stvar je naravno, vidjeti (poslušati) ako vam se zvuk sviđa... tu nema nikakvih preporuka, pošto je stvar skroz subjektivna... ili vam se sviđa, ili ne.

Drugo je provjeriti geometriju vrata i gornje ploče gitare... to je imperativ !!!
O tome će ovisiti koliko lufta ćete imati kod samog namještanja svirljivosti gitare po vašem ukusu.

- Vrat i most gitare moraju biti u istoj ravnini kada su žice zategnute (most je onaj komad drva di se ubadaju čepići koji drže žice, a sedlo je komad kosti ili sl. materijala preko kojeg prolaze žice)
- Sedlo u tom slučaju određuje action gitare (visina žica na 12 pragu)... osnovna smjerinica je da što je sedlo više, to imate više lufta za eventualno spustiti action u slučaju potrebe ili bubrenja samog topa što se godinama dešava.

U principu, žice, pritiščući na sedlo, prenose vibracije na samu gornju ploču gitare, i što je ta sila veča to je zvuk bogatiji i gitara je glasnija (naravno, imamo još 1001 faktor, ali zadržimo se za sada na osnovi)
da bi ustanovili jačinu te sile žica na top, pošto ovo nije post o izgradnji akustične gitare, to čemo denifinirati "seljački" jednostavnim pogledom na visinu sedla i kuta žica preko sedla, do čepića na mostu (slika 3).
Od tuda jednostavan zaključak je da što je sedlo više i što je kut izraženiji, to je sila kojima žice pritišču na gornju ploču veča (bolje)
Što se brojki tiče, oko 4mm visine sedla je idealna mjera koja bi trebala proizvesti action na 12 pragu od oko 2mm i sila kojom će žice prenositi vibracije na top je više nego dovoljna.
(naravno, rijetke su starije polovne gitare koje koje su unutar tih gabarita, ali to je neka odokativna geometrija kojoj težimo... puno je češći slučaj di je sedlo skoro skroz spušteno, i tu ne preostaje nego naknadna intervencija na samoj gitari sa strane nekog majstora, ili nekoga koj zna šta radi)
Napomena: Intervencije na akustičnim gitarama su po prilično skupe!!! (skuiplje nego na električnim) i nisu za majstore koji neznaju svoj posao.

Dakle, kako provjeriti ravninu vrata sa mostom:
- položimo ravnu šipku na vrh pragova i gurnemo ju do mosta (vidi slike 1 - 2) ... ravnalo bi trebalo taman proči iznad mosta do sedla, NE udarati u most !
ako ravnalo udara u most, znači ili da je vrat pod opterečenjem žica utonuo u tjelo gitare ili da su žice svom silom podignule gornju ploču
Ako ta mjera štima, možemo reči da je geometrija ispravna i to je gitara koja dolazi u obzir za daljne razmatranje.
- ako ravnalo udara u most, postoje neke tolerancije unutar kojih možemo "plivati" ... ja osobno nebi uzimao u obzir ništa više od 1mm
- ako ravnalo prolazi iznad mosta, to je več poželjnija situacija... naravno, i tu postoje neke tolerancije, pa ja tu nebi išao na iznad 2 mm (u svakom slučaju, ta je situacija poželnjija i sa manje negativnih poslijedica... u tom će slučaju sedlo biti više, i samim time prenos vibracija na top jače / u ovirima nekakve tolerancije, naravno)

Moramo uzeti u obzir da nerijetko prednji dio mosta utone u gitaru a zadnji se podigne, povlačeći za sobom zadnji dio gornje ploče (efekt torzije), pa bi to moglo zavarati mjerenje ravnine vrata sa mostom... tu je potrebno ustanoviti koje je realno stanje
To činimo pregledom "trbuha" na samoj gornjoj ploči tik iza mosta (vidi sliku 4)
Za napomenuti par stvari kod tog "trbuha"... iako se gitara zove flat top, savršeno ravni top nije poželjan, i svaka gitara ima blagi radijus na gornjoj ploči.
Taj radijus omogučava samoj ploči da vibrira pod utjecajem vibracija žica. (top se diže i spušta prilikom sviranja)
Znači tu moramo uzeti u obzir predhodna mjerenja ravnine vrata i mosta te prema tome udlučiti... uglavnom ispod ravnala sa svake strane bi odokativno trebalo biti lufta za jednu kovanicu (slika 4) ... ako je više treba ustanoviti razlog nabubrenosti i prema tome odlučiti (manje je bolje)

Moramo također provjeriti letvice u unutrašnjosti gitare da su sve savršeno zaljepljene (vidi sliku 5).
Isto tako moramo se uvjeriti da je most savršeno zaljepljen na gornju ploču, pogotovo zadnji dio mosta di su sile "podizanja" naj jače)

To su neke osnove više manje.
Pragovi, zatezači, binding ako ga ima, stanje laka, eventualne elektronike... to se podrazumjeva da treba provljeriti.
Imati uvijek u vidu da intervencije na akustičnim gitarama nisu nikako poželjne i jako su skupe !!!
jedan neck reset ili krpanje pukotina na ploči će vam majstor prilično skupo naplatiti, pa one nisu nikako isplative na gitarama srednje klase

______________
Slike:

1-2 Ravnina vrata i mosta:
3 Visina sedla i kut žica:


4 Trbuh na gornjoj ploči:


5 Bracing unutar gitare:


ps. Na slikama su otpuštene žice, i pinovi nisu skroz stisnuti unutra, jer taman nešto radim na gitari !
U slijedečim temema kako održavati, kako setapirati i opcije popravka i intervencija kod Akustičnih gitara (DIY)


Što se actiona tiče na Akustičnim, neki konsenzus je da je na 12 pragu visina basa oko 2.5mm a na tankoj e žici 2mm.

Meni osobno paše puno niže... 2mm i 1.7mm ... to uvelike ovisi o stilu sviranja.

No ako gitara ima action 3.5 - 4 mm može se slobodno smatrati neispravnom !


PEACE & LVE
Please Wait Patiently for the Failure of the System
GITARE.INFO
motörhead
Online status:

Administrator
Pošalji PP
1889 odgovora
Država:
Grad:
Godine: 46
Hvala:   98   puta!
#324702 u 27-11-2020 09:59 GMT+01 sat :


izvrstan post Gstari
kako je Pekki predložio, ovo ide kao sticky tema na vrh.