modifikacija V u superstrat

Stranica 1 od 3
123>
motörhead
Online status:

Administrator
Pošalji PP
1858 odgovora
Država:
Grad:
Godine: 46
Hvala:   112   puta!
#324280 u 09-11-2020 14:07 GMT+01 sat :


trla baba lan da joj prođe dan... pa dobila još jednu "izvrsnu" ideju
taman kad sam trebao ubacit novi wiring, sjetio sam se kako još malo zakomplicirat stvari, pa odlučio od špicoke napravit "normalnu" gitaru... kačit ću postove kako radovi budu napredovali. bude li tko imao kakvu sugestiju neka je slobodno napiše a možda netko od ovoga i dobije kakvu korisnu ideju...

prvo ide dio što sam špicoki (Cort VX-4V) do sada napravio (copy/paste prije godinu ipo)

------------------------------

Raketi su do sada sređeni pragovi, tvorničke pasivne EMG HZ H4 pickupe sam prvo zamijenio sa aktivnim SD Blackouts, pa nakon par godina sve izvadio i stavio samo SD Dimebucker na bridge ali bez neck pickupa i potova samo sa on/off switchem, pa nakon nekog vremena dodao jedan otpornik al se više ne sjećam koji
zatim sam se nedavno ponovo vratio na Blackoutse...to su mi u biti najdraži pickupi koje sam do sada imao... zadnji put sam sve nekako skrpao na brzinu sa lemilicom na 2xAA baterije iz Lidla i žicom i switchem koju sam iskopao iz neke kutije sa alatom, pa sam je sad odlučio složit kako treba.

tek sam kasnije skontao da mi treble bleed sa slike možda ni ne treba...u biti nikad ni nisam svirao sa smanjenim volumenom na ovoj gitari pa ne znam hoće li uopće trebat kad su aktivni pickupi…potovi su mini, Seymour Duncanovi od 25 kOhmswitch sam rastavio pa pin za uzemljenje okrenuo na suprotnu stranu, tako mi je bilo lakše zbog opletene žice.bit će bušenja i na ovoj gitari za ugradit kučište od baterije koja je do sada stajala u rupi od input jacka. trenutne žice su 9-46, ali ću vratiti 10-52 jer je ovo ipak gitara za oranje.... kod zadnje narudžbe iz Thomanna, uzeo sam i 10ak paketa raznih vida (šarafa) jer su stari pojedeni od pravedničkog znoja i prolivene krvi u ime metala...pa nek se lijepo sjaji...
inače jedna mana skoro svih Cortova koje sam probao, osim Masterpiecea koji ionako nije standardna gitara, je to što pri normalnom actionu uvijek ima fret buzza. a meni taj buzz smeta, bez obzira što je to kao "normalno". zato sam odnio ovu gitaru na ravnanje i sređivanje pragova sa "fall-awayem", pošto ih je 7-8 komada virilo više od ostalih. nakon toga je stanje puno bolje, sada ne zuje sa visinom od 2.1-2.2 mm na 6.žici 12 praga. možda se još popravi kad vratim 10-52 žice.

tunere neću mijenjat jer je ionako double-lock pa nema smisla, jedino to što sam rekao da kad prosvira Floyd ću stavit originalni tako da u miru mogu nastavit sa jahanjem....u planu mi je nabavka D-tune, tako da se mogu šaltat u drop D štim, a za sva ostala špuštanja je tu Digitech The Drop pedala. tako ću pokriti sa jednom gitarom sve normalne spuštene štimove i sve "drop" spuštene štimove.
imam originalni kufer koji je toliko dug da jedva stane na zadnje sjedalo velikog auta, pa sam kupio i torbu jer je taj kufer stvarno tlaka vući okolo. a torbu sam morao uzeti od bass gitare jer ne može stati u normalnu V/RR/X torbu za gitare... u biti je otprilike 5 centimetara duža nego normalna bass gitara.

ubačeno i kučište za bateriju na kraj gornjeg špica...nemam glodalicu, pa sam malo improvizirao...mala kruna za beton je poslužila na kraju za izravnat dno od rupe nakon svrdlanja i rezanja.. uz malo vozanja lijevo-desno...
sastavio Corta i sve lijepo polemio... kakva gitara... nisam ga dugo svirao jer sam se uhvatio ostalih, al sad će se to promijeniti... blažena tišina bez brujanja na aktivnim pickupima, vrat malo širi a tanji, sa 10-kama nema buzza na 2 mm 6 žice i 1.5 mm 1 žice na 12 pragu, reži i reže kroz mozak
susjedi su malo patili, al mora se ponekad podnijet mala žrtva..

jebemtiiruda...

---------------------------------------------------


špicoka ima set-neck tako da otpada opcija zamjene cijelog tijela. iako je moglo tu ići i neko drugo drvo, pošto je tijelo od mahagonija, nabavio sam jedan komad suhog mahagonija dimenzija 90x12x6cm za 100 kn. za ovo će mi biti dovoljna dva komada dimenzija 35x11x4.4cm i jedan komad 18x5x4.4cm. ako ne nađem drvodjelca koji taj komad mahagonija može stanjiti na 4.4-4.5cm koliko je debljina tijela gitare, pokušat ću sam nešto improvizirati sa cirkularom.na netu se mogu pronaći pdf nacrti gitara u prirodnoj veličini ( https://www.electricherald.com/guitar-templates ), pa ih je potrebno isprintati. ukoliko se nema pri ruci veliki printer, može se iskoristiti i obični A4 printer, samo kod printanja treba izabrati opciju "Poster" - tile scale =100 i označiti "cut marks", kako bi se dobile oznake za točno rezanje papira bez rubova. za tijelo je dovoljno 5 listova A4.kad se sve lijepo odreže, dobije se točan oblik. prema uputstvima sa neta, izrezani papirnati nacrt bi trebalo zalijepiti na ploču medijapana ili šperploče, pa izrezati oblik sa ubodnom pilom i pobrusit rubove. tada se gotovi predložak zalijepi dvostrukom samoljepljivom trakom za drvo i uz pomoć glodalice dobije tijelo gitare. međutim kako nemam glodalicu, najvjerojatnije ću to obaviti sa ubodnom pilom i kasnije brusiti rubove ili nešto improvizirati...koliko se vidi bijelog papira, toliko ću dodati drva i otpilati postojeće špiceve.Ovaj post je izmjenjen od motörhead (prije 21-04-2021 17:16, 60 Dana)


Ad_slammer
Online status:

Administrator
Pošalji PP
8645 odgovora
Država:
Grad: Zagreb
Godine: 31
Hvala:   220   puta!
#324281 u 09-11-2020 14:14 GMT+01 sat :


Ne bih ovako nešto nikad radio, mislim da nije isplativo, osim za dobit iskustva u radu s drvom, mada i tada bih radije uzeo komad prvo jeftinog i lako obradivog drva poput lipe pa probao raditi cijelu gitaru od početka, a kasnije uzeti nešto bolji komad, poput kakvog dobrog mahagonija...
Ali ako te volja, pratit ću kako ide pa i ako trebaš štogod od savjeta ili materijala ću se uključiti


motörhead
Online status:

Administrator
Pošalji PP
1858 odgovora
Država:
Grad:
Godine: 46
Hvala:   112   puta!
#324283 u 09-11-2020 15:36 GMT+01 sat :


naravno da nije isplativo... nije isplativo ni to što imam doma 4 gitare, a ne znam ni jednu svirat kako treba
ali to je hobi i gušt, pa je onda sve relativno. alata imam i volim sa njime čačkat, 100 kn za komad drva i još 100 za boju i lak mi ne predstavljaju neki trošak. odlučio sam gitare ne prodavati i ne kupovati nove, nego se zafrkavat sa ovim što imam. za špicoku ne mogu dobit neke novce vrijedne spomena, pa neka je onda doma.

što se tiče drva, problem mi je bio pronaći sasvim suho drvo. obišao sam nekoliko stolara u gradu, i osim bukve, hrasta i jele ništa nema suho. većina ih uopće ne radi sa punim drvom nego samo iverica i medijapan. u Bauhausu imaju ploče od pune smreke koje bi trebalo prvo zalijepit u duplo da bi se dobila potrebna debljina, i koje su umjetno sušene ali i dalje imaju između 15-20% vlažnosti. koliko sam shvatio, drvo za instrumente bi trebalo imati max 7%. nisam siguran da ću na ovu gitaru stavljat furnir, pa ne bi htio kasnije imati pukotinu u laku zbog toga što se drvo suši. moooožda samo obojam gornju plohu, a bokove i leđa ostavim prirodne ako se zalomi da struktura mahagonija sa gitare i ovog novog se nekako poklope.... ali vidjet ću, to je još daleko.

ne bi pravio cijelu gitaru, nemam za to volje niti potrebe, i sumnjam da bi napravio bolju cijelu gitaru od onoga kakva je sada. ovo je u biti samo kozmetički zahvat na gitari, ne dira se konstrukcija bitnih dijelova.
V oblik mi je pomalo počeo smetati, jer udaram i rušim stvari po kući sa špicevima, i ne mogu se zavaliti u fotelju i svirati.

naravno, svaki savjet je dobrodošao


gstaraz
Online status:

Administrator
Pošalji PP
5493 odgovora
Država:
Grad: Rijeka
Godine: 49
Hvala:   262   puta!
#324288 u 09-11-2020 18:10 GMT+01 sat :


Citat
# motörhead :
špicoka ima set-neck tako da otpada opcija zamjene cijelog tijela. iako je moglo tu ići i neko drugo drvo, pošto je tijelo od mahagonija, nabavio sam jedan komad suhog mahagonija dimenzija 90x12x6cm za 100 kn. za ovo će mi biti dovoljna dva komada dimenzija 35x11x4.4cm i jedan komad 18x5x4.4cm. ako ne nađem drvodjelca koji taj komad mahagonija može stanjiti na 4.4-4.5cm koliko je debljina tijela gitare, pokušat ću sam nešto improvizirati sa cirkularom.


čekaj čekaj... več kad se hvataš takvog posla, zašto nebiš razmontirao vrat ?!?

googlaj neck reset les paul ili sg.... da se fino iskustva pobrat od takvog zahvata ako voliš takve stvari

naravno, psihološki se pripremiš da neće uspijeti, ali eto, vrijedi razmisliti o takvoj mogučnosti... nije taj neck zavaren na kraju krajeva.

treba ti ekspress lonac, veterinarsaka igla i komad crijeva


motörhead
Online status:

Administrator
Pošalji PP
1858 odgovora
Država:
Grad:
Godine: 46
Hvala:   112   puta!
#324296 u 10-11-2020 08:47 GMT+01 sat :


ovo što namjeravam napraviti je u stvari sitnica, neck reset je već ozbiljan zahvat.

volim ja čačkat po gitari, ali nisam mazohitst


motörhead
Online status:

Administrator
Pošalji PP
1858 odgovora
Država:
Grad:
Godine: 46
Hvala:   112   puta!
#324437 u 14-11-2020 18:28 GMT+01 sat :


nastavak radova... uspio sam kod jednog kolege stanjit mahagonij na 4.5cm.pa sam cirkularom krenuo pilati ovaj komad. mogu reći da je zajeban mahagonij, morao sam 2 puta stezati ploču za rezanje.malo mi je bio crnjak otpilat špiceve kojima sam nekoliko godina tako lijepo rušio sve oko sebe, al sve je to je za više ciljeve... sačuvat ću onaj veći pa ga nosit oko vrata umjesto lančićapri kraju špiceva postoji mali nagib uz rub.. jel bolje da to zakitam kitom za drvo ili mješavinom piljevine i ljepila za drvo?i bajdvej, izgleda da postimage.org ne radi, pa možda nestanu stare slike...


gstaraz
Online status:

Administrator
Pošalji PP
5493 odgovora
Država:
Grad: Rijeka
Godine: 49
Hvala:   262   puta!
#324438 u 14-11-2020 19:34 GMT+01 sat :


ni kitom, ni piljevinom, več komadićima drva i ljepilom.

interesantno u svakom slučaju


motörhead
Online status:

Administrator
Pošalji PP
1858 odgovora
Država:
Grad:
Godine: 46
Hvala:   112   puta!
#324441 u 14-11-2020 22:13 GMT+01 sat :


da, to je bolja ideja.


motörhead
Online status:

Administrator
Pošalji PP
1858 odgovora
Država:
Grad:
Godine: 46
Hvala:   112   puta!
#324458 u 15-11-2020 17:30 GMT+01 sat :


grubo brušenje. 4.5 cm je predebelo za list ubodne pile, pa sam krenuo sa fleksericom.ovo mi je otkriće, nisam prije koristio, "roto rašpa". ima ih u 3 debljine, od 1.5 do 2.5 mm za fino do grubo skidanje materijala. imam tu najtanju i najdebllju, milina za radit.bočne strane će se stanjiti još po 1cm po unutarnjem rubu, ali to moram sa nečim drugim napravit, tako da bude savršeno ravno.
za "guzicu" vidjet kad skinem boju...ima neki blago zaobljen V oblik, pa ću možda prvo pobrusit to na gitari da bude bez zaobljenosti, tako da bolje sjedne i da je lakše napraviti.

izgubio sam 2 sata dok sam pospojio struju na terasu od zgrade, neka budala je prekinula kabel na dva mjesta od razvodne ploče u podrumu.
zato sada imam odlično mjesto za grube radove, otvoren prostor i jaki LED reflektor...mašala..

čitao sam na netu da bi bilo dobro prije lijepljenja različitih komada drva za tijelo gitare, spojiti ih na suho u stegu i tako ostaviti 48 sati. da se kao "stabiliziraju" jer mogu biti različite vlažnosti pa se valjda tako spriječi naknadno pucanje laka. ima li to smisla uopće?


porcupine1
Online status:

VIP
Pošalji PP
99 odgovora
Država:
Grad: Rijeka
Godine:
Hvala:   12   puta!
#324486 u 16-11-2020 11:17 GMT+01 sat :


super ce ovo ispast
moram i ja na svojoj dosta toga skinut, al nemam brusilicu ni glodalice, a rucno mi se bas neda, još...:)


motörhead
Online status:

Administrator
Pošalji PP
1858 odgovora
Država:
Grad:
Godine: 46
Hvala:   112   puta!
#324510 u 16-11-2020 17:14 GMT+01 sat :


trebalo bi ispast OK, ako mi ne pobjegne brusilica pa nešto ukenjam...

što se tiče alata, ako ima Bauhaus u Rijeci, možeš u njemu iznajmit alat na struju preko vikenda.


Strat04
Online status:

Korisnik
Pošalji PP
4531 odgovora
Država:
Grad: Osijek
Godine: 41
Hvala:   100   puta!
#324521 u 17-11-2020 12:52 GMT+01 sat :


Auuuu.... Tek sad vidim ovaj projekt. Ne znam što bi mislio o tome ali bome svaka čast na odvažnosti.

PS: Ja bi prije ljepljenja ubušio rupe u oba komada drveta i postojeće tijelo i stavio drvene tiple i tako sve zajedno zaljepio (kao što se radi na namještaju). Višestruko stabilnije i bolje spojeno nego samo sa ljepilom.


Alguien hace lo que sabe y alguien sabe lo que hace ....
motörhead
Online status:

Administrator
Pošalji PP
1858 odgovora
Država:
Grad:
Godine: 46
Hvala:   112   puta!
#324522 u 17-11-2020 14:11 GMT+01 sat :


slično mi je i bio plan. prvo sam mislio probušiti po dvije, možda i tri rupe u svaki dio mahagonija, i u te rupe bi uvidao šarafe nakon što nanesem ljepilo. pošto ne mogu sve drvene dijelove staviti u stegu nakon lijepljenja zbog kosih rubova na tijelu, šarafi bi lijepo stegnuli sve komade i držali ih čvrsto dok ljepilo ne uhvati. zatim bi kada se ljepilo osuši, izvadio šarafe, proširio rupe na 6 ili 8 mm, ubacio u rupe ljepilo i te drvene tiple izrezane na točnu dužinu.

na žalost, ovaj tjedan je kiša, pa kako to brusim na otvorenome, nisam stigao još ništa napraviti...


Strat04
Online status:

Korisnik
Pošalji PP
4531 odgovora
Država:
Grad: Osijek
Godine: 41
Hvala:   100   puta!
#324523 u 17-11-2020 14:33 GMT+01 sat :


Ma samo polako... Brzina neće ništa dobro donijeti. Polako i uživaj u tom poslu.


Alguien hace lo que sabe y alguien sabe lo que hace ....
motörhead
Online status:

Administrator
Pošalji PP
1858 odgovora
Država:
Grad:
Godine: 46
Hvala:   112   puta!
#324525 u 17-11-2020 14:37 GMT+01 sat :


Citat
# Strat04 :
Polako i uživaj u tom poslu.


upravo to