Laney Linebacker 50 Reverb

Strat04
Online status:

Korisnik
Pošalji PP
4530 odgovora
Država:
Grad: Osijek
Godine: 41
Hvala:   100   puta!
#323018 u 06-07-2020 09:58 GMT+01 sat :


Evo malo par riječi o jednom starom pojačalu iz Laneya. Riječ je o pojačalu koje se nažalost više ne proizvodi (datira sa početka 80') a na netu nema nikakvih informacija o njemu. Čak ni slike.
Ovo pojačalo sam imao jako dugo i bio prezadovoljan s njim a uz Peavey Bandita i starog Roland Cube 60 ga smatram jednim od najboljih tranzistorskih pojačala.

Y vamos empezar...


IZRADA:

Linebacker je prije svega rađen kao tenk i moj primjerak je bio star nekih dvadesetak godina a za to vrijeme je bio na hrpetini koncerata. Kad je došao od mene (a i kad je otišao...) nijedan potenciometar nije šuškao niti išta slično. To sasvim dovoljno govori o kvaliteti izrade.
Radi se o dvokanalnom Combo pojačalu sa Reverbom (Spring Reverb). Od ulaza imamo "Chanel A", "Chanel B" i "Chanel Mix" gdje se potonji koristi u slučaju upotrebe Footswitcha (Chanel / Reverb). Na stražnjem panelu se nalazi FX Loop, ulaz za Box i Direct Line Out.
Na "A" kanalu imamo klasične kontrole (Gain, Bass, Middle, Treble, Volume) dok je na "B" kanalu isto s tom razlikom da su Gain i Bass potenciometri "Pull" s kojima boostamo Gain i duboke frekvencije.
Uz posebne kontrole za svaki kanal imamo i Master sekciju ("Volume", "Presence" te "Reverb") za oba kanala... Po kontrolama obećava jako puno varijacija u zvuku...
Pojačalo je obučeno u crni tolex (u mom slučaju je izgledao kad nešto što mačka donese pred vrata) i zatvoreno je. Unutra se nalazi Celestion GT10 koji savršeno paše pojačalu. Dosta je teško i to samo potvrđuje kvalitetu materijala.


ZVUK:

Prije svega bi napomenuo da se ovdje radi o "Old School" zvuku ali sa jako masnim karakterom tako da ga nikako ne možemo svrstati u "Vintage strip zvuka" a s druge strane ni u neko moderno pojačalo. Jednostavno se radi o specifičnom karakteru koji može dobro plivati u oba smjera.
"A Chanel" je u biti Clean kanal ali s tim da ga , igrajući se sa Volume i Gain" potom možete potjerati u mekani Crunch. Vrlo je glasan i ako Gain držite do pola možete se igrati sa glasnoćom bez bojazni da će vam se zaprljati Clean. Tek poslije pola počinje prljati Clean ali nipošto ne treba zanemariti činjenicu da je zvuk odličan i na taj način. EQ kanala radi odlično svoj posao i daje vrlo širok spektar zvuka.
"B Chanel" je u principu Drive kanal. Sam Drive ovog pojačala je punokrvni mekani Crunch ali samo do izvlačenja Gain pota gdje se pretvara u jedan masni Over Drive vrlo upotrebljiv za Rock i Blues... Kako je poznato da kod tranzistorskih pojačala veća glasnoća "stanji" zvuk Laney je za bas potenciometar ovdje ugradio Pull varijantu istoga što posebno dolazi do izražaja upravo kod glasnog sviranaj gdje daje jednu ozbiljnost vašem zvuku.
Over Drive bi bio nekako najsličniji, po količini Gaina, Boss-ovom OD-3. NIšta pretjerano ali jako, jako upotrebljivo.
Ako koristimo pojačalo bez Footswicha onda možemo uštekati gitaru u Chanel Mix i onda koristimo oba kanala u isto vrijeme. Nedostatak ovog pojačala je što bez nožnog prekidača ne možemo mjenjati kanale (osim da prebacujete kabel iz jednog u drugi ulaz kanala što je čista glupost...) ali ok... Na takav način ovo pojačalo daje brdo mogučnosti.
Reverb je jedan od ljepših što sam čuo. Osnovni zvuk se ne potopi u njemu čak ni kad je otvoren do kraja ali je jako nježan i topal.

ZAKLJUČAK:

Ovo pojačalo je prije svega "otporna raga" i izdurat će godine i godine na binama, probama i bilo kojim drugim situacijama. Meni se nikada na njemu nije ništa pokvarilo a prošao je stvarno svašta.
Ton je zaokružen i topal, rekao bi lampaški a pojačalo je prepuno dinamike. Kad uz to sve dodamo vrlo veliki spektar zvuka i dobro prihvaćanje OD pedala dobijemo jednu vrlo ubojitu zvijer bez potrebe za održavanjem (ipak je tranzistor a ne lampa)...
Uglavnom, svakako bi preporučio da ga se kupi ako se naleti na njega jer je stvarno odlično pojačalo a dalo bi se naći za stvarno smiješne novce. Ako ga ne želite a naiđete na njega onda mi svakako javite.
Za mene je on 10/10 među Solid State pojačalima...

Hasta la próxima reseña...


Alguien hace lo que sabe y alguien sabe lo que hace ....