Fret Leveling - Brušenje Pragova

gstaraz
Online status:

Administrator
Pošalji PP
5438 odgovora
Država:
Grad: Rijeka
Godine: 49
Hvala:   259   puta!
#319449 u 11-02-2020 23:31 GMT+01 sat :


Vidim da se tu i tamo pojavi tema sa pitanjem o sređivanju pragova, novijih članova foruma (a i mi stariji volimo tu i tamo pitat ako se pojavio kakav dobar majstor koj ti po mogučnosti neće izut cipele za brušenje pragova... Pa eto nek ima tema za uvod.... baš mi se nešto piše i serucka, a ova tematika mi je jako draga :)

Pa eto...

Da počenm sa nekim osnovnim smjericama:

Za one mlađe koji nisu upučeni, fret leveling (ili brušenje pragova) podrazumjeva i intervencije na nutu, konjiču, i obuhvača kompletan setup gitare; te često od loše ili jefine gitare može napraviti sasvim prisojan instrument.
...po mom mišljenju bi trebalo biti i obratno.... odnosno, setup gitare bi trebao i obuhvatiti blagi leveling pragova, jer eto.... nisam ni jednu gitaru u životu dobio u ruke, pa i tek kupljena u dučanu a da joj nije trebalo pobrusit pragove za dobiti od nje maksimum kojeg može dati. (ali dobro... ja sam bolestan po tom pitanju.)

Majstora koji se nude za takav posao ima podosta, ali jako malo ih je dobrih, pa nikako ne iskušavajte sreču sa nekakvom skupljom gitarom bez da ste prije provjerili reference majstora i po mogučnosti vidjeli neki od njegovih radova.
Obavezno nek vam pokažu kakvim alatom raspolažu i neka vam opišu šta i kako misle napraviti to šta od njih traži.

Pa evo par primjera:

- Fret leveling se može srediti za par sati ako gitarista nema potrebu za nekim ekstra niskim actionom.... ono, slučaj kad ima več kanale po pragovima i slično, hoče action od 2.5 mm tanke / 3 mm debele žice, i svira pretežno nekakav jazz, SRV Blues ili akorde, te ga apsolutno ne zanima nizak action...
...namjesti se truss rod, popi se, zapali, poćakula dok se ne stabilizira donekle vrat te se poravna, okruni, ispolira, spusti nut i napravi setup i amen.
To nije skupo, te nije potreban majstor sa 40 godina iskustva.... takav leveling pošto ima visoku toleranciju ima jako male šanse da pođe po zlu, osim ako majstor nije rođen sa krampom u ruci.

- Fret leveling za gitaristu koj želi action od 1.2 mm tanke / 2.0 mm debele žice, zahtjeva malo više truda (standardni Les paul setup).... to je za gitairste koji vole malo jače zaorat po žicama, sviraju dobar rock, vole osjetit da zice pružaju malo markantniji feedback, ne vole osjetit da jagodice peviše zapinju po fretboardu, itd... (generalizirano naravno)
Večina profi muzičara žele takav action, uz njima specifičan setup.
......namjesti se truss rod, popi se, zapali poćakula, dogovori o željama giratista, i za 2-4 dana je gitara spermna, od kojih je 1-2 dana prošlo na pračenju kako vrat reagira na trusrod i isprobavanje gitare prije levelinga, te 1-2 dana na sam zahvat i setup gitare.
To je posao kojeg možete povjeriti većini poznatih majstora u vašoj blizini.
Tu bi cijena trebala biti oko par sto kuna, ali za cijene nisam kompetentan, pa bolje da nekog drugog pitate za taj financijski dio.

- Fret leveling di gitarista želi action od 0.8 mm tanke / 1.4 mm debele žice ili niže, je več zahvat za majstora koj je "psiho" i stvarno voli šta radi te ima sve alate potrebne za napravit dobar posao. To je uglavnom za shredere, gitariste sa nježnim rukama, straije gitariste koje več pomalo ruke bole, ljude sa "posebnim potrebama" itd... (rijetko koj profi gitarist svira na tako niskom actionu)
uglavnom... posvira se gitara, popi se, zapali poćakula, isproba, popriča o potrebama i željama, isproba se par majstorovih gitara, izjasne se preference, predstavi se vlastiti stil sviarnja, itd...
Takvu gitaru je potrebno par dana sviruckat, isprobavat, štelat truss rod, pratiti di se vrat savija, koliko utječe težina ruke na njega... nakon početnog levelinga, prije krunjenja, te majstor zove da isprobaš i izjasniš se, dali želiš kakav falloff na donjim pragovima, kakvi želiš da budu krajevi pragova, dali želiš kakvu sitnu varijaciju na samom radijusu pragova u naravno ograničenom rasponu, dali ti standardnih 0,8 0,6 0,4 mm na prvom pragu odgovaraju, dali ti odgovara kako je namješten truss rod, kakvu krunu želiš na pragovima, itd...
Nakon toga majstor okruni pragove, sredi vrhove pragova i prije poliranja te zove da kažeš ako je to to ili su protrebne daljne intervencije.
Takav posao u principu nema neku fiksno određenu cijenu, i vremenski termin, pa ti ga majstor ili napravi đabe bez žurbe, ili te izuje
Majstori koji to rade su ujedno i gitaristi... prilično su rijetki iz očitih razloga... bilo ekonomske računice, potrebno vrijeme, bilo znanje i strpljene ili manjak istih.


Čisto radi reference, ja sam samo na jednog takvog naletio u Rijeci ( Robert Šiljak sa Kozale), i samo njemu bi odnio gitaru na leveling ili zamjenu fretova ako nemam vremena to sam napraviti.

Inače kod mene leveling i setup znaju trajat i 2-3 tjedna, te se ne hvatam takvih poslova kad sam negdije u nekakvom radnom odnosu... to je jednostavno hobby, ljubav prema gitarama (i to samo onima koje mi se sviđaju) i izazov sa samim sobom, te pokušat dovesti instrument do svog maksimuma, i naravno, izlika da bi svirao po par sati dnevno i koristio alate koje sam godinama skupljao
(da nebi neko to krivo shvatio.... ovo nije komercijalni thread, ja takve usluge ne naplaćujem, ali podrazumjeva se šaka nekakve žiže kao kompenzacija :) )

__________________________________

Očekujte varijacije cijena sa obzirom na stanje instrumenta i materijal pragova, i ako ništa drugo, iz poštovanja prema majstoru, barem fretboard očistite prije nošenja instrumenta na sređivanje, i paket novih žica obavezno ponesite !
__________________________________

Svaki majstor ima neki svoj način i stil rada, ali eto, onima koji se prvi put nađu u potrebi za time, ili ih opčenito zanima, tu par crta kako ja to radim.
(no, da bude jasno, ja nisam majstor za gitare i ne živim od toga, več guštam u tome i radim brdo nepotrebnih stvari kako bi mi bilo zabavnije i zanimljivije tokom cijelog procesa)

Recimo, kupim gitaru... prvo je jedno tjedan dana sviranja i prčkanja po trussrodu konjiču i elektronici da ustanovim potencijal gitare i steknem neki feeling za gitaru.
slijedi sređivanje hardwera, i napokon sređivanje ili izmjena pragova (iako u principu ne kupujem gitare kojima baš odmah treba mjenjati pragove)
Ovisno o gitari, i isprobavanju jedno tjedan dana, odlučim dali ću pragove brusiti pod tenzijom, podlogom ispod letve za bušenje ili sa blago zategnutim vratom, ako je potrebno iči na falloff dolnjih pragova.... (koj put ih izbrusim sa potpuno ravnim vratom, pa naknadno pod tenziom doradim; no to sve ovisi o instrumentu)
Uvijek radim iznimno nizak action jer volim svirati mekane gitare i ne volim se boriti sa instrumentom sa visokim actinom, mada monogi gitaristi baš to vole... pogotovo na primjer vlasnici vintage stratova... svakomu svoj gušt
- pobrusim pragove letvom za to i gradacijom od 400, 600 do 800 za što mi treba jedno par sati.
privremeno ispoliram pragove bez krunjenja do gradacije od 2000... pobrusim nut, napravim privremeni setup i isprobavam slijedečih par dana na čemu sam.
doradim ako je potrebno i krenem na krunjenje pragova. (moja preferenca su krune jajastog oblika)... to traje i po cijeli dan koj put.
...slijedi sređivanje krajeva pragova i šmirglanje za pripremu poliranja, od gradacije 600 do 3000 .... početna grdacija ovisi o nožu za krunjenje kojeg sam koristio, a kad sam krunjenje radio sa trokutastom turpijom, je to bila gradacija od 400 pa uvijek do 3000.
- Tad prelazim na prvo poliranje istrošenim papirom od 3000 i finiširam proxonom sa crvenim, pa plavim i na kraju bijelim compoundom. (u principu, nema potrebe za tako finim poliranjem, ali pošto radim "strojno", ne traje dugo proces pa zašto ne.... lijepo ih je vidjet kad blješte kao da si im u photoshopu flare stavljao )

Tada slijedi krajnje poliranje nuta, čiščenje fretboarda, nove žice, intonacija, kompletan setup, i isprobavanje sliedečih tjedan dana.

To je to više manje, bez baš previše detalja o alatima.

Ovaj post je izmjenjen od gstaraz (prije 12-02-2020 20:34, 390 Dana)


motörhead
Online status:

Administrator
Pošalji PP
1885 odgovora
Država:
Grad:
Godine: 46
Hvala:   101   puta!
#319450 u 12-02-2020 16:32 GMT+01 sat :


imam takvog meštra u ST-u... baš si me podsjetio na njega sa nekim izjavama...

on ima nekakvu spravu u koju stavi gitaru kod sređivanja pragova, pa danima nešto mjeri i namješta. skoro da me poslao doma kad sam mu donio samo vrat od gitare i rekao da poravna pragove, a da ću ja sam obavit setup…

bajdvej, odličan post Gstarinjo


Strat04
Online status:

Korisnik
Pošalji PP
4768 odgovora
Država:
Grad: Osijek
Godine: 41
Hvala:   100   puta!
#319457 u 12-02-2020 21:59 GMT+01 sat :


Sve ok ako guštaš za sebe taj posao ali niveliranje pragova se napravi za nekoliko sati bez imalo problema. Uz to, pragovi se niveliraju samo kad je vrat u potpunosti ravan.
Oko šmirglanja... Zašto se mučiš sa šmirglom ? Ja imam fantastičnu turpiju od Crimsona i samo početno niveliranje ne traje duže od deset minuta. To je naravno u slučaju kad vlasnik gitare napravi "zube" na pragovima pa treba puno skinuti. Nakon turpije ide šmirgl da ne ostanu grubi risovi i onda naravno najzahtjevniji posao - kruniranje. Ako se taj dio ne napravi precizno onda sve badava i gitara neće štimati kako treba.

Eto jbg i jedna od "komercijalnog"


Alguien hace lo que sabe y alguien sabe lo que hace ....
gstaraz
Online status:

Administrator
Pošalji PP
5438 odgovora
Država:
Grad: Rijeka
Godine: 49
Hvala:   259   puta!
#319458 u 13-02-2020 02:53 GMT+01 sat :


Zašto šmirglanje ? ...zato što nemam turpiju dužine cijelog vrata, ali imam savršeno ravan rail na kojeg zaljepim traku samoljepljivog šmirgl papira, te njime skinem najmanje materijala, a između ostalog, posao samog levelinga naj manje vrmena oduzme, tako da mi to nije neki problem.

Da se pragovi bruse samo kad je vrat u potpunosti ravan stoji samo pod uvjetom da je trussrod savršen i da je mateijal vrata savršen te dobiva luk točno di je to predviđeno.... što naravno skoro nikad nije slučaj. ...neki se saviju oko petog praga, neki oko sedmog, neki oko oktave, neki čak i blizu spoja sa tjelom gitare...
Radi toga ponekad ideš kompenzirati nedostatke, ili falloffom, djelomićno brušenje pod tenzijom, brušenje sa podloškama na jednoj strani vrata, utezima da bi dobio "jamu" di bi morala biti, itd u nedogled...


...no, svako ima svoj stil rada i način razmišljanja, i djela koja ga definiraju, pa možda bolje ne zalaziti u to...


Strat04
Online status:

Korisnik
Pošalji PP
4768 odgovora
Država:
Grad: Osijek
Godine: 41
Hvala:   100   puta!
#319459 u 13-02-2020 09:11 GMT+01 sat :


Ne trebaš imati tako dugačku turpiju. Ja imam ovakvu i radi posao savršeno.

https://www.youtube.com/watch?v=L3qWmjcBDvM

Ali i dalje mi nije jasno o kakvom luku vrata pričaš ??? Vrat mora biti savršeno ravan kad niveliraš pragove. Moraš imati ovakav alat...

https://images-na.ssl-images-amazon.com/images/I/61a9NKOgzfL._SX425_.jpg

Prvo se pomoći njega (i truss roda naravno) vrat savršeno izravna i tek onda se pragovi niveliraju.

Ako se radi samo pokoji prag onda se ide sa "fret rockerom" preko cijelog vrata uzduž i poprijeko (naravno, opet vrat mora biti ravan) i traži se prag koji je niži ili viši.


Meni nije cilj potkopavati tvoj posao ali imam jako puno iskustva oko sređivanja gitara a naročito pragova pa zašto ne pomoći. Bez tih nekih osnovnih alata je savršeno niveliranje u startu osuđeno na propast.

Usput, one konkavne turpije za kruniranje pragova treba izbjegavati jer vrlo lako skinu sam vrh praga. Ja kod kruniranja koristim jednu takvu turpiju ali sa vrlo velikim radijusom (drugim riječima, ne može se napraviti "instant kruna s njom" ) i sa dobro ispoliranim rubom da ne oštetim drvo. Prije izrade krune se prag označi markerom da se prilikom turpijanja uvijek ima uvid gdje je točna sredina praga. Skidam materijal sa praga dok ne ostane jedva vidljiva crta na samoj sredini. Tek nakon toga idem sa malom (i jako blagom) trokutastom turpijom (opet rubovi moraju biti polirani) da bi dobio konačni oblik praga. Nakon toga ide "isti posao" sa šmirglovima čisto kako bi postepeno ispolirao pragove do savršenstva (naravno, završni posao obavlja čelična vunica 000 i različite polir paste).

Usput, kad obrađujem pragove gledam da mi je krajnji rezultat kao kod Suhra, Tom Andersona i Top modela Ibaneza. Oni su stvarno taj posao doveli do savršenstva.


Alguien hace lo que sabe y alguien sabe lo que hace ....
gstaraz
Online status:

Administrator
Pošalji PP
5438 odgovora
Država:
Grad: Rijeka
Godine: 49
Hvala:   259   puta!
#319462 u 13-02-2020 14:06 GMT+01 sat :


da pokušam opisati jedan od mnogih slučaja i usput odgovoriti na quest o turpiji...

uzmeš u ruke naštimanu gitaru... provjeriš joj šipkama pragove i vrat (ravnom šipkom i nazubljenom šipkom) i ustanoviš da kad je pod tenziojom žica i truss roda, prisutan je "hupser" ili "jama" na petnaestom pragu (ili bilo gdje na vratu).

ti uredno, savršeno izravnaš vrat pomoču truss roda i pobrusiš perfektno pragove, provjeriš svaki detelj, okruniš, ispoliraš, još jednom provjeriš i po svim pravilima posao si majstorski odradio. Action će biti ultra low ako je potrebno.
No, kad montiraš žice, nategneš truss rod i setupiraš gitaru, eto onog starog hupsera ponovno, koj se pojavio pod tenzijom žica i truss roda, na petnaestom pragu koj će ti shebat posao, i moči ćeš, ako hupser nije pre velik, namjestit samo "prihvatljiv" action, ali nikako savršeno nizak, jer je hupser podigao za koju stotinku onih par pragova oko petnaestog polja.

...zašto je to tako... jer je vrat od drva, a ne od ljevanog metala, i kao takav reagira na kompresiju i tenziju, nejednako po svojoj dužini...
normalno je da drvo kao takvo ima nehomogenu strukturu po cijeloj dužini, i pod opterečenjem će se te imperfekcije pokazati, a pošto pragovi leže na drvu, to će se prenjeti na posao brušenja.

I tu ne govorim o iznimkama... vrlo su rijetke gitare koje nemaju neki oblik imperfekcije na vratu,,, skoro pa da bi se usudio reči da ih nema.

Nameče se pitanje je koliko to utječe na action?
- pa ako radiš setup po "tvorničkim mjerama", odnosno oko 2 mm na debeloj i 1.2 - 1.4 mm na tankoj žici i imperfekcije na drvu nisu drastične, možeš se izvuči, ali perijod do slijedečeg brušenja će se drastično smanjiti.
- ako pak želiš namjestiti ultra low action, tad si u problemu i to postaje nemoguča misija, ako nisi "defekt" drva uzeo u obzir tokom brušenja.

Naravno, da nebi neko sad digao sad frku ako ima vrat sa jednim ili više hupsera i otišao namlatit trgovca koj mu je prodao gitaru, ... sve se da srediti, i jako malo je gitara koje nemaju neki oblik nesavršrnstva na vratu.

Brušenje pragova bi bilo jako jednostavno, i svako bi to mogao raditi da nema tih i brdo sličnih fizdarija... zato postoje majstori kojima je posao riješiti takve slučajeve.

Što se tiče turpije i dužine iste... mislim da sve ovo što sam napisao gore odgovara na to pitanje.... kada njenom dužinom pokriješ cijeli vrat, nema prostora za grešku, a podloške na turpiji ili pagovima riješavaju potrebe za kompenzacijama.

@motorinjo:
zato te onaj tvoj htijeo poslat doma kad si mu donio samo vrat.... ja ti nebi bio uzeo vrat na brušenje na njegovom mjestu,,,, radije bi ti objasnio i pokazao kako da to sam napraviš, pa da sam ustanoviš "u kojem grmu leži zec" :)


No dečki, ovo je trebao biti post informativne prirode za dečke koji traže di odnijet gitaru na brušenje.... ne kako se bruse pragovi sa svim detaljima tog zahvata.

Slobodno otvorite temu koja će obraditi tu problematiku i sve pristupe istoj, ako je nekoga volja.
Ja nisam jer bi mi trebalo jedno deset stranica za obraditi sve aspekte kojih sam svijestan.... a da ne spominjem stvari koje samo majstori koji 40+ godina to rade, znaju...

Brušenje pragova nije samo brušenje koje su neki možda u nekim osnovnim ili srednjim tehničkim školama naučili na praksi... pogotovo ne kada postavimo jako niske tolerancije krajnjeg rezultata, i uzmemo u obzir da ti pragovi leže na nekoj kvazi "organskog" podlozi.

kako mi je jedan stari majstor rekao: "potrebna je jako bujna mašta za dobro odraditi fret levelling" ...spoj teknike, mehanike i apstrakcije.
Simpatična izjava koja me se prilićno dojmila, i koja je na kraju i bila jedan od razloga zašto sam se pozabavio time.

Ovaj post je izmjenjen od gstaraz (prije 13-02-2020 14:12, 389 Dana)


Ad_slammer
Online status:

Administrator
Pošalji PP
8625 odgovora
Država:
Grad: Zagreb
Godine: 30
Hvala:   217   puta!
#319466 u 14-02-2020 02:15 GMT+01 sat :


Bravo Gstari za temu. Slažem se po svemu s tobom. Osobno mi je kao gitaristi najdraži action 2.0-1.5 mm jer mi je to najugodnije za bendanje i ostale tehnike koje koristim. Dobro si napisao da za niži action treba više truda i vremena uložiti u gitaru kako bi ona bila toliko dobro pobrušena, ali bih i dodao da viši action ne znači da se može ili da je dobro ofrlje nivelirati pragove. Uvijek je dobro ih nivelirati najbolje moguće s obzirom kako sama gitara (drvo) diktira. Naravno kada netko ne traži onaj niski action treće kategorije možda nije nužno ići toliko studiozno raditi na gitari kako si opisao, ali svakako se u startu uvijek treba vidjeti kako gitara "diše". Bez toga đabe i dobar alat i tehnika...


motörhead
Online status:

Administrator
Pošalji PP
1885 odgovora
Država:
Grad:
Godine: 46
Hvala:   101   puta!
#319478 u 14-02-2020 20:28 GMT+01 sat :


Citat
# gstaraz :

@motorinjo:
radije bi ti objasnio i pokazao kako da to sam napraviš, pa da sam ustanoviš "u kojem grmu leži zec" :)


upravo to je i napravio... lik je kruh od čovjeka, objasnio mi je veći dio ovog što si ti napisao i na kraju mi je ipak pristao malo proći pragove jer ih u biti i nije trebalo raditi nego je to više bila moja fiks ideja.
ali napomenuo je da je on sada samo "unajmljena radna snaga" koja izvršava moje odluke, a ja sam dao časnu pionirsku da neću ni zucnuti ako ne budem zadovoljan i da cu preuzet svu odgovornost.
odnio bi mu i ostatak gitare, ali sam taman lijepio maple furnir po tijelu i izvodio Đurine kućne čarolije pa jbga...tako se poklopilo.
al bitno je da sam shvatio poantu...


Glam Boogie
Online status:

Moderator
Pošalji PP
10680 odgovora
Država:
Grad: Zara
Godine: 59
Hvala:   75   puta!
#319540 u 17-02-2020 17:44 GMT+01 sat :


Ja žice držim još i malo niže osim 10/52 koje da bi mogao svirati idu "zrno" više ali navikne se čovjek/sve gitare sam malo poravnao i sredio krajeve pragova da nema krvi ili žuljeva. Naoravio sam turpiju sličnu crimsonovoj/inače imam turpija/precizni alati su se raspadali i kad su več kamionima vukli sve i svašta desetak dobrih turpija raznih profila i gradacija/"dijamantne" turpije za alate jedna puna ladica je dostatna/bez alata nema zanata/ni ne počinji bez osnovnog alata i još nekih ako ustreba
Dobro ste to sastavili/vidi se da imate iskustva a razlika u pristupu čini razliku među majstorima


if you know have to rock, you don't have to schock