Hifi pojačalo i zvučnici kao monitori za efekte

hagstrom
Online status:

Korisnici
Pošalji PP
31 odgovora
Država:
Grad: Zagreb
Godine: 44
Hvala:   1   puta!
#315778 u 08-05-2019 09:04 GMT+01 sat :


Pozdrav!

Za potrebe kućne upotrebe bih htio spojiti gitarski procesor Digitech RP500 na hifi reciever Yamaha RX-V359. Probao sam izlaz za slušalice i RCA izlaze spojiti na Yamahine RCA ulaze i aux ulaze, ali uvijek je zvuk strahovito tih, toliko da moram sve pojačati skoro do kraja da bi se išta čulo. Pretpostavljam da efekti u biti šalju slabašni signal, slične veličine kao signal koji izlazi direktno iz gitare ili mikrofona, a hifi stereo "očekuje" na svojim ulazima nešto jači, tj. već malo pojačani linijski signal.

Podaci su sljedeći (iz korisničkih priručnika):

Digitech RP500 izlazi
RCA +10dBu/500 Ohm
XLR +16dBu/1 kOhm (balanced)
Phones 13,6mW/50 Ohm

Yamaha RX-V359 ulazi
200mV/47kOhm

Jedino nisam još probao spojiti XLR izlaze iz Digitecha koji imaju nešto višu impedanciju. Ne znam koliko bi to bilo bolje u toj kombinaciji obzirom da je 1kOhm na XLR izlazima ipak još daleko od 47kOhm kakvu impedanciju imaju ulazi na pojačalu. Nemam takve kablove, a ne da mi se potrošiti parsto kuna da bih zaključio da nije pomoglo nego da mi treba neki preamp. Osim toga, pojačalo nema balanced ulaze pa mi nema smisla kupovati skupe balanced kablove. Osim toga, pola te impedancije će se vjerojatno izgubiti upravo zbog toga što je XLR 1kOhm jer je balanced pa signal putuje dvostruko, a na strani pojačala imam jedan input i spajam ili jednu žicu ili dvije zajedno tj. u paraleli pa se impedancija prepolovi.

Koje bi bilo neko jeftino rješenje, možda neki jeftini preamp? Ali koji? Gledam malo jeftine preampove na Ebayu koji bi mi vjerujem za kućnu upotrebu bili ok, ali ne nalazim baš podatke o impedancijama, naponima itd... pa nemam pojma koje bi bilo ok (ako ikoje). Jeftini kinski Preamp košta 200-tinjak kuna i čeka se cca. mjesec dana pa mi se ne upušta u to ako nisam poprilično siguran da će to uopće raditi barem donekle kako treba tj. riješiti problem s nivoima i impedancijama. Možda DI box?

Malo mi je čudno kako pojačalo ima višu impedanciju ulaza nego što efekti imaju impedanciju izlaza. Ne bi li trebalo biti obrnuto? Nekad davno sam učio osnove elektronike i nešto mi je od toga ostalo, ali nisam se baš puno bavio ovom problematikom.

Anyone? DIY hobisti? Neki savjet?

Hvala unaprijed!


etkfrru
Online status:

Moderator
Pošalji PP
4209 odgovora
Država:
Grad: Zagreb
Godine: 45
Hvala:   89   puta!
#315788 u 08-05-2019 14:04 GMT+01 sat :


hm
po ovim specifikacijama koje si naveo, to bi trebalo grmiti

sa kakvim kablovima si to spojio uopce? provjeri kablove, pogotovo masu da dobro drzi

inace, izlazna impedancija uredjaja koji drajva signal bi trebala biti sto niza (500 ohma je ODLICNO), a ulazna impedancija sljedeceg uredjaja sto visa.
ako je izlazna imp 500 ohma a ulazna 50k, to znaci da se 1/100 signala gubi na bridg-anju impedancija, znaci 99% signala je preneseno, sto je prakticki cijeli signal.
tipicno lampasko gitarsko pojacalo ima ulaznu impedanciju 1M na high i 34k na low inputu

maksimalni izlazni signal iz procesora je +10dBu sto odgovara oko 2.5V RMS, a ulazni headroom pojacala je 200mV, znaci procesor bi trebao debelo moci dati maksimalni signal koje pojacalo moze primiti, i overdrajvati ga preko 10 puta
nesto drugo je tu