"Interaktivno" učenje gitare?

rane
Online status:

Korisnici
Pošalji PP
10 odgovora
Država:
Grad: Sise
Godine: 45
Hvala:   0   puta!
#314306 u 01-12-2018 22:32 GMT+01 sat :


Nedavno sam počeo mlatiti po gitari. Imam 43 godine i od malena sam htio naučiti svirati. Iz nekih razloga nisam do sada. Naravno ne zavaravam se time da ću postati priznati član hall of fame. :)
"Mlatim" za svoj ćeif, po stanu i pazim da me nitko ne čuje. :)

Nabasao sam na Justin-a i njegove lekcije i moram reći da s njim zaista postižem nekakav početnički napredak. Uz online učenje koje je btw. besplatno, postoji i app za Android i Iphone uređaje. Nedavno sam kupio njegov Android app u kojem akordi "klize" od dolje prema gore, kad se pusti neka pjesma u playgroundu (slika).
U ovoj fazi moram priznati da na ovaj način (klizni akordi) mi je puno lakše učiti nego čitati akorde iz texta. Ujedno u pozadini ide midi format odabrane pjesme.
Postoji li još neki sličan program koji ima isti efekt ili sličan, prvenstveno za Windows, ako ne onda može i Android?

Vjerojatno bi mi bilo bolje učiti po sluhu, ali sa ovim načinom za sada postižem rezultate koji me zadovoljavaju.
Zundapp
Online status:

Moderator
Pošalji PP
1240 odgovora
Država:
Grad: Japan
Godine:
Hvala:   30   puta!
#314309 u 02-12-2018 09:38 GMT+01 sat :


Za muziku nikad nije kasno i zato cestitamo na zasluzenom pocetku. Ni ja nisam poceo svirati gitaru mlad, ali kod starijih ide to brze jer su zreliji, pametniji i znaju sto hoce. Zgodno je to sa kliznim akordima, ali bi ti preporucio i tekstove sa akordima da vidis kako je pjesma gradjena, gdje su ponavljanja, kad pocinju refreni, gdje pociju sola, sto se svira kroz solo,...itd,...itd,...
Kod kliznih akorda je samo "struja" i na kraju covjek nezna gdje je poceo i sto je svirao.
Preporucio bi ti da se u pocetku uopce ne zamaras teorijom, nego samo pucaj akorde i ako mozes pjevaj. Te dvije stvari zajedno od tebe ce napraviti trubadura. Kao sto rekoh, ne upustaj se u teoriju glazbe preko YouTube, bar dvije godine, jer je to gusta suma kao Amazon i lako je se u njoj izgubiti.
Sviraj ono sto je lako, sa samo 2-3-4 akorda i takav progres ce te motivirati. Vremenom ces shvatiti gdje si i sto ti treba.
Zivio Stari i samo rokaj neka palija jeci.


"...but he'll always be a f*cked up, little, try-hard, wannabe rock'n'roll nerd"
rane
Online status:

Korisnici
Pošalji PP
10 odgovora
Država:
Grad: Sise
Godine: 45
Hvala:   0   puta!
#314388 u 16-12-2018 19:14 GMT+01 sat :


Citat
# Zundapp :
Kod kliznih akorda je samo "struja" i na kraju covjek nezna gdje je poceo i sto je svirao.

Ovo si definitvno u pravu. :)
Od kada sam počeo svirati akorde sa ove stranice (iz texta), počeo sam ih donekle i pamtiti kad i koji dolazi u pjesmi.
Ovo sa kliznim je dobro u samom početku dok se čovjek ne upozna sa nekim stvarima, ali zapamtiti kad i koji ide i ne baš.


Strat04
Online status:

Korisnik
Pošalji PP
4731 odgovora
Država:
Grad: Osijek
Godine: 40
Hvala:   99   puta!
#314950 u 23-03-2019 07:54 GMT+01 sat :


Video lekcije nisu loše ali po mom mišljenju više su za svirače koji već imaju neko iskustvo. Puno se tu može naučiti, nemam ništa protiv. Ali, postoji jedna ogromna mana u takvom načinu učenja. Oni sve pokažu (kako tko naravno) ali ni jedan ti neće i ne može na taj način ispraviti greške koje radiš. Moj savjet, samo naprijed i ne odustaj ali ipak nađi nekoga tko svira neko duže vrijeme i ima već dobro usvojene tehnike sviranja da ti ukaže na greške. Da ne shvatiš krivo, svi imaju i rade greške, nije to samo na početničkoj razini.
Općenito, lijepo je svirati sam i uživati ali se najviše nauči kad sviraš s drugima.


Alguien hace lo que sabe y alguien sabe lo que hace ....
Glam Boogie
Online status:

Moderator
Pošalji PP
10654 odgovora
Država:
Grad: Zara
Godine: 59
Hvala:   75   puta!
#315177 u 02-04-2019 17:53 GMT+01 sat :


Jap
U pravu si. Ja kad sam počinjao svirali smo nas tri početnika u parku na klupi, ali potpuna početnika, i ponekad bi navratio jedan iskusni gitarist nešto am pokazao i to nam je bio #domaći rad# za par dana. Kasnije je jedan koji nije učio svirat puštao ploče a mi smo ispod prozora vikali *pusti ponovo* i tako učili
Bože koji lijepi dani. Isplati se bar zbog tih sječanja.


if you know have to rock, you don't have to schock
Strat04
Online status:

Korisnik
Pošalji PP
4731 odgovora
Država:
Grad: Osijek
Godine: 40
Hvala:   99   puta!
#315179 u 02-04-2019 18:26 GMT+01 sat :


Jep... Ja imam glazbenu školu ali tamo te baš i ne uče rifove i slično... Nemam pojma koliko sam kazeta izlizao dok sam skidao Iron Maiden i slično... Sreća što sam Satrianija i Vaia "upoznao" već u doba CD-a inače ne znam koliko bi kazeta morao kupiti
Sada je to sve puno lakše i dostupnije i to je odlično. Samo..., meni se čini da je to i jedna vrsta zamke... Odjednom se dobije gomila informacija i što sad s njima, gdje ih spremiti u glavu, kako iskoristiti odjednom svu silu tehnika koje su ti isporučene u pola sata ? Ovo što kažeš "a mol".... E to je to.... Danima ste izučavali baš taj jedan jedini A mol i nešto od njega i stvorili jer niste znali ništa drugo (karikiram naravno).
Nekad sam puno bolje svirao možda i iz tog razloga. Danas znam puno više pa ne znam gdje bi podvukao crtu. Sva sreća, okanio sam se barem bendova koje zanima isključivo nabijačina pa se okrenuo Cleanu, akustari, klasičnoj gitari... Tu sada napokon dolazi "zahvala" od toliko godina rada kad pokušavam napraviti cjelokupni aranžman za za neku pjesmu na jednoj gitari. Ipak je lakše kad sam prošao toliko toga...


Alguien hace lo que sabe y alguien sabe lo que hace ....
Glam Boogie
Online status:

Moderator
Pošalji PP
10654 odgovora
Država:
Grad: Zara
Godine: 59
Hvala:   75   puta!
#315190 u 03-04-2019 05:20 GMT+01 sat :


Jap. Razmišljamo na istoj frekvenciji. Danas iz ovu gomilu informacija ne znam dali brže i temeljitije uče nego mi u parku kaad smo na donjoj e žici svirali cilu pjesmu po vokalu ili uništavali ploče i kadete vrteči i ponavljajuči sto puta neki dio da bi ga #skinuli#. Danas uz ovu gomilu informacija pokušao sam malo teorije naučiti. Ma nema šanse. Onfa sam fotokopirao djelove knjiga fretboard logic i tu sam malo profitirao ali što vrijedi kad opet malo to prijenjuje pri sviranju. Kad dsam učio skale mislim se što ču to učit kad ih sviram oduvijek ali eto iz dosade uzmem tu gomilu papira pa malo #učim#. Inače najradije spojim jedan smart s ritam aplikacijama i gitaru i vozi po tom ritmu dok ne uhvatim koji rif pa to smimim drugim smartom i onda nadograđujem dok ili ne odbacim ili napravim neki instrumental jer pjevat ne mogu sa rupom u grlu a ionako nikad nisam imao glasasad se zabavljam surf periodom i trebam ispravni tremolo i kupiti ču(žena če, ko za rođendan) novi briđ i finito. Prominim ga i ponovo setup i vibracija do neba.


if you know have to rock, you don't have to schock