Korg AX3000G

DIsturbed
Online status:

Korisnici
Pošalji PP
105 odgovora
Država:
Grad: Uzice
Godine:
Hvala:   0   puta!
#200753 u 05-09-2011 13:40 GMT+01 sat :


Moj prijatelj koji ga je tek kupio zamolio me da ga probam kod sebe kuci.

Uzeo sam ga i kao da je to nova firma i nesto sasvim novo, i TOTALNO bez predrasuda!... Dakle, bio sam sam i niko mi se nije mesao... ono tipa „ej da cujes ovo"... ili „ej paz' ovaj efekat“ ili „joooj sto je ovo dobro/lose“ dakle - sam... i bez uputstva. Da vidim koliko cu uspeti da sesnadjem...

OK. Pocinjem, vadim ga iz kutije, povezujem sa pojacalom.. i prva zamerka. Nema prekidac.. ok.. mnogi uredjaji nemaju prekidac, ali ovo nije uredjaj od 70 evra, ovo kosta malo vise, mogli su da ga ugrade, jer je prekidac vrlo korisna stvar... no oprastam... opet kazem, i mnoge druge ozbiljne sprave ga nemaju... znaci zanemarite moju perfekcionisticku opasku..

Palim ga i prvo gledam sve njegove patcheve. Ima ih po 4 u 24 banke, ukupno 96.. ne pise koje su user, koje su factory, ali obzirom da mi je vlasnik rekao da ga maltene uopste nije dirao, primecujem mnoooogo njih da se ponavljaju.. negde od 12 banke, pa predpostavljam, da ima 12 user i 12 factory... ok... to je u redu.. Super, ima sasvim dovoljno mesta za patcheve... ma kolko da ih je!

Sami patchevi su vrlo zanimljivi. Ima clean, ima nekih sa distorzijama, ali nekako, celokupno, preovladjuju mnogo preseta sa nekim blesavim i neupotrebljivim efektima. NPR, synth, rectosaw, farbe sa nekim matriks mogucnostima, odsviras jedan ton, a procesor ti sam svira sekvencu u stakato ili legato tehnici... po meni, sasvim neupotrebljivi efekti! Cemu to??? Dalje Ring modulatori.. ili neke filtere.. uz dist... Ok neko ce to naci upotrebljivim, JA nisam..

Ajmo da se usredsredim samo na ove presete koji su upotrebljivi..
Dobri su i stvarno upotrebljivi, tu nemam neko nja-nja misljenje, stvarno su ok. Ima nekih koje treba doraditi.. ili im oduzeti modulation efekte.. na primer ima jedna farba koja ima sasvim lepu distorziju, ali i ukljucen Ring modulator... kad se iskljuci to je vrlo fina farba!...
Wah efekat ... skidam kapu! Mnogo lepo reaguje.. posebno sto je pedalu veoma lako kontrolsati, velika je i lako „klizi“.. tako da ovom efektu i uopste wah-efektu dajem puno poverenje.. stvarno!

Da, veoma je zgodno sto svaku farbu mozete da kontrolisete na dva nacina.. jedan je klasican ulazak u individual mod sve sto teba da urdite je da drzite 2 sekunde pritisnutu up pedalu. Kada udjete apsolutno SVE module palite ili gasite pedalama. Na nekim procesorima mozete da konrolisete „glavne“ module, ovde kontrolisete SVA pet modula koji su vam na raspolaganju..
PreFX, Drive/Amp, Modulation, Delay i Reverb... kad ste u individual mod mzete ih sve pojedinacno paliti ili gasiti....

Drugi nacin kontrolsanja je preko Control pedale... dakle preko sistemskog dugmeta EXP/CTRL odredite koji parametar ili modul zelite da upalite ili ugasite pritiskom na Control pedalu.. to je ok, ALI... ukoliko zelite taj isti prekidac moze biti i TAP tempo kontroler.. tako da u svakom momentu mozete da korigujete vreme ponavljanja delay efekta!
Dakle dva plusa i onaj odozgo, TRI plusa za korga!

Resih da uzmem SAM da uradim neku farbu... ajde neka to bude distorzirana...

Pazi sad... mozes da biras nekoliko distorzija i nekoliko amp simulacija.. ALI ne mozes da ih biras istovremeno. Sve te stvari se nalaze u istom modulu pa biras distorzije/OD dok ih ima a onda predjes na amp simulacije... i tako u krug. Ne mogu da izaberem i amp i dist... malo po meni glupo.
Hocu da uzmem Clean amp i neku odgovarajucu distorziju.. i da napravim farbu... Jok, ne moze.
Hmmm, pise da ima i cabinet simulacija... pa gde je... uh bre.... %&^*#$% .... aaaaaa evo je na sistemskom delu.. jedva se vidi da pise Cabinet... aha. Ok pritisnem cabinet i nalazim nekoliko (12 cini mi se) simulcija cabineta. Ruku na srce, ne kazem da su losi, ali 1x8“, 1x12, 2x10, 2x12... AC15, AC30... 4x10... UK 80’S... nekako... slabo i malo... Ma znaaaam nije to tolko lose... ali ... mogli su jos neke da ubace.. gde je 4x12, pa gde je in-axis, off-axis, gde je milon chuda-mooda na koje smo navikli i na koje su nas navikle i razmazile nekedruge firme.. Mada opet.. ionako nigde necemo upotrebiti sve sto je dato... ali opet nek si ima.. Ok, cega nema bez njega se moze, da vidimo, dist/amp simulacije...

Bilo sta da se izabere od distorzija, Gain ide od 10 do 100.. nikako da ga napravis cisto, ono, tek da da blaaago lomljenje. Medjutim i na 10, to je lomljenje da ne moze da bude cisto...
Sad u zavisnosti koji tip distorzije si uzeo... imas Gain, Volume, Treble, Midle i Bass... ali!!! Negde, tj neke simulacije nemaju midle, ili nema treble... ima tone.. Hocu da kazem da ngde nema svih parametara... Znaci EQ pisi slabo..

Bolja stvar je kod pojacala, ona SVA imaju full EQ, ali.... opet to ali...

Moras da pojacas i Gain i Volume... da bi uopste neki zvuk izasao??? A opet i na Boutique i na AC30 i na AC15 (koja su uzgredbudireceno jedina non-gain pojacala) dodavanjem gaina preko 25... jednostavno to vise nije Clean, ma kolko se trudili... Over Drive je uvek tu... mislim chudno!? Jedino da se u tom slucaju gain drzi na ispod 25, a u tom slucaju farba je tiha i tanka!..

Jedini nacin da napravite dobru pravu Clean farbu je da jednostavno iskljucite drive/amp modul... ali onda pa-pa EQ. Nema ga nigde kao zaseban modul!!!???
Hi gain pojacala su fina... ne mogu da gresim dusu... dobra su i vrlo upotrebljiva, jedino sto ce u ovom momentu da uvidite razlog sto sam kukao za cabinet emulacijama... od 12 kolko ih ima, tri ili cetri su upotrebljiva sa HI-Gain pojacalima... ! Kabinete 1x8 ili 2x10 odmah odbacite, jer je plitko... 4x10.. previse srednjih... tako... tri do cetri su upotrebljiva! Zadnja su u meniju..

Opet... vracam se sad na EQ, opet je problem sto su podrucja izgleda malo pomerena, pa opet, nazalost, opet nisam zadovoljan. Mutno bre brate pa me moz’ bijes do 101 i nazad.. vrlo cesto i kad stavim na 100 treble a midle preko 60.. fali mi u visokim jasnoca.. Prodornost...
Evo mog zakljucka o Ekvilajzeru na AX tri tisuce ge...
Bass ide do 100Hz, srednji izmedju 400Hz-600Hz, mozda i do 800Hz, visoki, su izmedju 1200Hz-2500Hz. ne vise! Meni to tako zvuci.. Ah da i Q faktor je izgleda mali... ne znam, jbmliga!? Nema posten EQ.

Znaci... Drive/Amp modulom itsch nisam zadovoljan, a ne postojanje EQ sekcije kao zasebne... minus da ne moze veci... Mislim, mozda sam staromodan, ali j zelim da sve aspekte mogu nezavisno da sredjujem.. gurati i simulaciju pedala i simulaciju pojacala u isti modul, pa jos ne odvojiti EQ od simulacija... call me crazy but... butt!
Ah da, da se razumemo.. „nisam zadovoljan nacinom kako se sredjuju“, je vrrrlo bitna razlika od „nisam zadovoljan kakvu distorziju daju“. Moze to da se namesti, ali treba mnogo vise petljanja i cackanja nego inace.. Svaki deo je u zavisnosti od nekog drugog ili treceg.. previse komplikovano... to je prava rec, komplikovano...

Ajmo dalje... Eto nesto sasvim dobro.. Efekti! Podeljeni su u tri zasebna modula, ali sasvim pametno izabrani i lepo razdeljeni po modulima: Modulation, Delay i Reverb.. Ima ih taman kolko treba i kakvih treba. Rotary, Flanger, Tremolo, pitch shifter... sasvim upotrebljivi i nadasve potrebni. Ne svima, ali nekome neophodni.
Delay-eva ima kolko vam dusa iste. Analog, Digital, freez, reverse.. Nema sta da dodam ni sta da oduzmem... Reverbi takodje... Mislim da su svi ti efekti odaaavno dobri bilo na procesorima ili na pedalama, tako da stvarno ne bih zeleo da ulazim preduboko u pricu o njima. Moze se naci sasvim odgovarajuci efekat da ulepsa neku farbu, pesmu, svirku!

Sta je jos dobro.. to sto je pedala, expression pedala veoma laka i zgodna za upotrebu. Doduse u samom presetu mozete je namestiti da li da bude volume ili expression pedala.. ili da ne radi nista. Mada, ne bi im nista falilo da su namestili da uvek bude volume, a pritiskanjem snaznije same pedale, da bude expression.. Red LED dioda vam jasno kazuje do kog nivoa je pedala pritisnuta.. pale se redno.. tako da je u minimalnom polozaju sve ugaseno, a u maximalnom polzaju su sva svetla upaljena.. To moze biti veoma dobro kad svirate u mraku ili na zatamljenoj pozornici.. pohvalno...
Doduse, imaju te LED svetiljke i drugu namenu.. da pokazuju onaj pomenuti matrix ili patern player kojom brzinom ide i kojim redosledom... ali SVAKA CAST za ideju sa svetlecim diodama...


Oooo, da ne zaboravim kako se uopste namesta procesor. Naime velikim dugmetom u gornjem redu, nadjete zeljeni efekat, a onda manjim potenciometrima u donjem redu sredjujete parametre... Ako zelite da parametre sredjujete malkice preciznije, na raspolaganju su vam i tasteri odmah pored ekrana gde idete gore/dole ili levo/desno. Malo dole, je tap delay dugme (ovo zato sto moze da se desi da ste na CTRL pedali stavili neki drugi parametar ili modul pa vam ipak treba dugme plus da tap-ujete tempo delaya) i taj famozni matrix ili step sequencer koji ima ulogu da svira zadatu sevencu a vi ste pritisnuli samo jedan ton!.. Rekoh, po meni, potpuno bespotrebni efekat, ali nek si ima, moz’ nekom i da zatreba!


Sve ukupno, mislim da Korg moze da pruzi mnogo toga svom vlasniku ali... trazi bas punu posvecenost. Tj. trazi da ga korisnik cacka, doteruje, mazi i pazi non-stop... sto je sa jedne strane dobro, ali i ne valja sa druge strane. Zamislite da se nadjete u situaciji da svirate na nekom pojacalu koje vase farbe ne prenosi najbolje i sad treba da promenite neki preset... tesko
cete to uraditi za 5 minuta... treba vam barem 45 ili vise.
Dodano nakon 3 minute

P.S. totalno sam zaboravio na PRE FX modul. U njemu je WAH. Ima dve vrste waha, za koji rekoh da je super,
Acoustic simulator.. hmmm... uz "all due (ili do) respect" ali JA jos nisam cuo dobar acoustic simulator koji ce od elektricne da napravi akusticnu... Tako da ovo je sasvim ocekivano, ima nekih „pokusaja“ ali daleko je to od prave akustare..
Univibe, sasvim zadovoljavajuci... Pickup modulator... ili kako je vec pravi naziv, nisam primetio neke velike promene u off, S>H ili u H>S polozaju.. ima vise funkciju nekog resonator efekta nekog pickup izmenjivaca...
A compresor... dakle gori kompresor nisam video na procesorima. Potpuno ubije ton, i potpuno ugusi dinamiku, da ja nisam nasao nikakvu primenu. Ima samo dva parametra za srediti, atack i level. Niti threshold, ni release, ni bilo sta drugo. Samo attack i level... Dakle ... stvarno...
Ostalo, synth, ring modulator, oktaver, sasvim ok. Fino. I uz sve to jos jedan chorus/flanger koji se nalazi u ovom modulu... ok. Ajde da pretpostavimo da je ovo efekat koji bi isao pre drive/amp sekcije.. a onaj drugi post drive/amp sekcije pa da tu vidimo „opravdanje“, ali ok.. mislim to radi lepo!.. !

Evo i o konstrukciji:
Kuciste je od metala, i lepo je uradjeno, tako da dizajneri tu imaju sve pohvale od mene, Pregledno i veoma jasno!!!
Imam osjecaj da je procesor jak kao tenk, MENI tako izgleda, sa strane procesora nalaze se metalni "ivičnjaci" chrome metal boje koji po mom mišljenju daju još čvršći izgled.


Otprilike bih ovde zavrsio sa nekim reviewom za Korg AX3000G.

Dobar procesor za relativno male pare koji treba duuugo podesavati.. Sasvim upotrebljiv i koristan!!!

Ovaj post je izmjenjen od DIsturbed (prije 05-09-2011 15:21, )


do it do it do it do it do it
buba91
Online status:

Korisnici
Pošalji PP
255 odgovora
Država:
Grad: Banjaluka
Godine:
Hvala:   0   puta!
#200754 u 05-09-2011 14:11 GMT+01 sat :


Jos malo o konstrukciji, i ovo bi moglo u recenzije bez problema... =)


Kick
Online status:

Moderator
Pošalji PP
1333 odgovora
Država:
Grad: Lipik
Godine: 26
Hvala:   6   puta!
#200760 u 05-09-2011 15:30 GMT+01 sat :


Recenzija odma!


Music in da heart!
pekki
Online status:

Moderator
Pošalji PP
5761 odgovora
Država:
Grad: Zadar
Godine: 34
Hvala:   54   puta!
#200764 u 05-09-2011 16:44 GMT+01 sat :


vrlo detaljan opis, odavno nisam vidio da je netko toliko precizan i da toliko pogađa
govoriti o onim stvarima koji bi trebali zanimati svakog tko se imalo kuži u gitare/efekte...

bravo!

ako želiš, javi adminima da postave recenziju tu na sajt, mislim da bi bilo kul ovo
imati u toj arhivi...


DIsturbed
Online status:

Korisnici
Pošalji PP
105 odgovora
Država:
Grad: Uzice
Godine:
Hvala:   0   puta!
#200784 u 05-09-2011 20:01 GMT+01 sat :


hvala, javljeno adminima ;)


do it do it do it do it do it