Alexi Wildchild Laiho (rođen kao Aleksi Laiho) je glavni gitarista grupa Children of Bodom, Sinergy i Kylähullut, te bivši gitarista grupa Thy Serpent i Impaled Nazarene. Iako je svirao i pjevao u mnogim grupama, najveću slavu je, ipak, stekao u finskoj grupi Children of Bodom.

[red]Biografija[/red]

Alexi Laiho je rođen 8. aprila 1979. godine u gradu Espoo (nedaleko od glavnog grada Helsinkija) u Finskoj. Njegov prvi muzički instrument je bila violina koju je počeo svirati sa 5 godina sve do 11-te godine kad ga je heavy metal muzika koju je slušala njegova sestra nagnala na to da prestane svirati violinu i počne svirati ono u čemu se pokazalo da ima najviše talenta – gitaru. Možda najveći poticaj da počne svirati gitaru je bila pjesma Stevea Vaia For the Love of God (sa albuma Passion and Warfare). Počeo je uzimati časove sviranja gitare na Finskom Pop & Jazz Konzervatoriju gdje je također svirao i klavir. Na njegov stil je najviše utjecao Roope Latvala iz Stonea (poslije je došao u Sinergy sa Alexiem a nedugo zatim i u Children of Bodom). Phil Anselmo (iz Pantere) te Mille Petroza (iz Kreatora) su imali najveći uticaj na njegove vokalne sposobnosti.

Prvi bend u kojem je svirao nakon pokusnog benda T.O.L.K. je bio black/neo-classical metal bend Inearthed (poslije je preimenovan u Children of Bodom) u kojem su bili bubnjar Jaska Raatikainen te basista Samuli Miettinen. Sa 16 godina, Alexi je prekinuo školu kako bi se u potpunosti mogao posvetiti bendu CoB. 1997 godine je na neko vrijeme svirao u bendu Thy Serpent ali nije dočekao izdavanje albuma. Izdavanjem prvog albuma Something Wild bend je svirao u Rusiji sa drugim black metal bendom Impaled Nazarene. Nedugo nakon koncerta bend ga je pozvao da im se priključi kao vodeći gitarista. Alexi se priključio te ostao u bendu sve do 2001. godine.

Godinu dana nakon izdavanja albuma Something Wild, sa 19 godina, Alexi je doživio nervni slom. čak se probao ubiti popivši 30 tableta za spavanje koje je zalio viskijem. Brzo je pao u nesvijest. Ubrzo ga je jedan prijatelj našao i odvezao u bolnicu. Nakon oporavka Alexi je muziku stavio u prvi plan te se u potpunosti posvetio usavršavanju svog stila. Već u novijim albumima se mogla uočiti bitna promjena.

1999. godine Kimberly Goss ga je pozvala u bend Sinergy kao glavnog gitaristu. 2001. godine u bend je došao Roope Latvala pa je započela borba između učitelja i učenika u nekoliko solo pjesama. Tokom 2001. i 2002. godine gostovao je singlu benda To/Die/For (In the Heat of the Night) te u par pjesama benda Norther.

U septembru 2002. godine nepoznati lopov je ukrao sve Alexieve Jackson gitare. Alexi je u to vrijeme spavao sa prijateljima nakon velike zabave održane povodom uspješnog koncerta. Alexiu su hitno trebale nove gitare no kompanija Jackson je tada već bila rasprodala svu svoju robu. Alexi je prihvatio ponudu kompanije ESP Guitars koja je mogla isporučiti gitare za kratko vrijeme za razliku od Jacksona koji su mogli tek za godinu dana. 2004. godine Alexi se priključio punk rock grupi Kylähullut (na finskom ‘seoski idioti’) zajedno sa Tommijem Lillmanom (Sinergy) te Vesom Jokinen (Klamydia). Bend je stvoren samo za zabavu muzičara i ima bezbrižan pristup njihovoj muzici.

Alexiev život je posvećen prvobitno muzici, a kad nije na nekoj turneji sa nekim bendom onda vrijeme provodi igrajući video igre, opijajući se te vježbajući na gitari. Omiljeni hobi su mu auti; otac ga je naučio voziti auto sa 10 godina. Sam posjeduje Pontiac Firebird, 1974 Dodge Monaco te Buick. U februaru 2002. godine vjenčao se sa Kimberly Goss, vokalisticom benda Sinergy tokom privatne ceremonije. Prije toga su bili zajedno preko 4 godine. Rastali su se 2004. godine.

Više puta Alexi je govorio o drugim članovima benda kao vjerovatno jedinim, pravim prijateljima koje je ikad imao. Ima istetovirana slova COBHC (Children of Bodom Hate Crew) na rukama kao izraz poštovanja prema Ozzyu Osbourneu koji ima sličnu tetovažu. Dosta fanova u svijetu je to također učinilo; neki su pak vatreni fanovi otišli u krajnost da su noževima i britvama urezivali slova direktno u kožu. Alexi se pojavljivao nekoliko puta na naslovnici Young guitar magazinea kao i na naslovnici Guitar Worlda zajedno sa majstorima Steveom Vaiem i Zakkom Wyldeom. Nadimak Wildchild je nadimak iz pjesme benda W.A.S.P. Prva gitara mu je bila Tokai Stratocaster.

[red]Diskografija [/red]

[purple]Sa Children of Bodom [/purple]
Albums, Demos, & EPs

* Implosion of Heaven – Demo (1993)
* Ubiquitous Absence of Remission – Demo (1995)
* Shining – Demo (1996)
* Something Wild (1997)
* Hatebreeder (1999)
* Tokyo Warhearts (Live CD, 1999)
* Follow the Reaper (2000)
* Hate Crew Deathroll (2003)
* Trashed, Lost & Strungout (2004)
* Are You Dead Yet? (2005)
* Stockholm Knockout Live – Chaos Ridden Years

Singlovi

* Children of Bodom (1998)
* Downfall (1999)
* Hate Me! (2000)
* You’re Better Off Dead! (2002)
* Needled 24/7 (2003)
* In Your Face (2005)

[purple]Sa Sinergy [/purple]
Albumi

* Beware the Heavens (1999)
* To Hell and Back (2000)
* Suicide By My Side (2002)
[purple]
Sa Kylähullut[/purple]
Albumi
* Keisarinleikkaus (2004)
* Turpa Täynnä (2005)
* Lisää persettä rättipäille EP (2007)

[purple]Sa Impaled Nazarene [/purple]
Albumi

* Nihil (2000)