Adrian Frederik “H” Smith (Hackney, London, 27. veljače 1957.) je tekstopisac te jedan od triju gitarista britanske heavy metal grupe Iron Maiden. Također ima ulogu pratećeg vokala u nekim pjesmama zajedno sa basistom Harrisom.
Još u školi Adrian je upoznao Davea Murraya i formirao bend Urchin u kojem je bio vodeći vokal i vodeća gitara. Murray je napustio bend Urchin i pridružio se bendu Iron Maiden – novi bend drugog lokalnog glazbenika Stevea Harrisa. Adrian Smith pridružio se Maidenima 1981 na albumu Killers gdje je zamijenio gitarista Dennisa Strattona. Dave i Adrian u Maidenima sviraju konbinirano dvije vodeće gitare. Njegove solaže više su skladane nego improvizirane i kako je Bruce Dickinson rekao na video Flight 666 “Adrian Smith nikad ne svira brzo nego nastoji da njegove solaže budu što preciznije”. Neke od najznačajnijih solaža u duetu sa Daveom Murrayom nalaze se u pjesmama 2 Minutes to Midnight, The Trooper, Alexander the Great, The Duellist i Rime of the Ancient Mariner, najznačajnije Adrianove solaže sadrže pjesme Wasted Years, Wicker Man i Stranger in a Strange Land.
Napustio je Iron Maiden kad je trebalo započeti snimanje albuma No Prayer for the Dying te ga je zamijenio Janick Gers. Vraća se se u bend 2000. g. dok Janick Gers i dalje ostaje u bendu kao treći gitarist i Maideni snimaju album Brave New World, fanovi su bili oduševljeni povratkom Adriana i Brucea Dickinsona koji je također napustio bend i krenuo u solo karijeru tako da je i povratnička turneja bila uspješna, a vrhunac turneje bio je koncert u Rio de Jaineru 2001. nazvan Rock in Rio.

Oprema


Adrian danas preferira svoju signature Jackson gitaru naziva Dinky, u svojoj karijeri koristio je mnogo različitih gitara kao što su različiti Dean modeli, Jackson, Ibanez Destroyer, Gibson Les Paul, Gibson Explorer, Gibson SG i Lado gitare. Na A Matter of Life and Death DVD-u rekao je da mu je prv pristojna gitara bila Gibson Les Paul Goldtop koju je platio £235, još je koristi i kaže kako je to vjerojatno najbolja gitara koju ima. Adrian reklamira Jackson gitare, njegovo prvo reklamiranje u više od 15 godina, zadnja je Adrian Smith San Dimas Dinky.

Adrian smith koristi oko 30 gitara koje se vide na različitim slikama.

* 3 Fender American Floyd Rose Classic Stratocastera ( dva Sunbursta koristi kao rezervne gitare).
* 2 Gibson SG-a (drugi normalno koristi kao rezervnu gitaru).
* Jackson Adrian Smith San Dimas Dinky gitare
* Najmanje 7 Jackson/Charvel custom Stratocastera/Superstrata, jedan od njih sa integriranim MIDI sistemima.
* Najmanje 4 custom Lado gitare (2 Lado Eartha, 1 Lazer sa MIDI sistemom, i Lado custom Strat)
* Najmanje 4 Fender Stratocastera
* Najmanje 3 Gibson Les Paula
* Najmanje 5 Gibson SG-a
* Ibanez Destroyer II
* Ibanez Roadstar
* Dean Baby ML
* Roland G-707 MIDI gitara
* Najmanje 2 ESP Miragea
* Hamer Standard
* Squier Telecaster
* Jackson custom doubleneck Soloist
* Jackson KV2
* Ovation akustična gitara
* Taylor akustična gitara
* Woolworths Top 20

Efekti, kontroleri i procesori

* Dunlop Wah Controller
* Yamaha MFC10 Midi Foot Controller
* Digitech Whammy Pedal
* Ibanez TS-9 Tube Screamer
* Mike Hill B.I.S. Isolation hole

Pojačala

* 2 300-Watt Marshall 1960A Angled-Front 8×12 Kabineta opremljena sa 75-Watt Celestion G12-T75 zvučnicima
* 2 Marshall 30th Anniversary 6100LM 100-Watt All-Tube glave